- Dere lever jo ikke i et muslimsk diktatur?

Dansker rister på hodet over norsk lovgivning.

UENIG MED SØSTERPARTIET: Justispolitisk talsperson Karen Hækkerup i Arbeiderpartiets søsterparti Socialdemokratiet, mener regjeringens forslag om ny blasfemiparagraf setter ytringsfriheten under press. Foto: Karenhækkerup.dk
UENIG MED SØSTERPARTIET: Justispolitisk talsperson Karen Hækkerup i Arbeiderpartiets søsterparti Socialdemokratiet, mener regjeringens forslag om ny blasfemiparagraf setter ytringsfriheten under press. Foto: Karenhækkerup.dk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Før jul ble det slått fast at regjeringen foreslår å fjerne dagens blasfemiparagraf

De siste ukene har debatten rundt regjeringens forslag til ny blasfemiparagraf rast.

- Vi får et bedre vern mot sterkt krenkende ytringer, samtidig som hensynet til ytringsfriheten blir ivaretatt, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

- Ytringsfrihet under press
Dette får Arbeiderpartiets danske søsterparti Socialdemokratiet til å riste på hodet. I Danmark har blasfemiparagrafen ligget i dvale siden 1971, saken den gang endte med frifinnelse. Siste dom mot brudd falt i 1938.

- Vi mener den gjeldene injurielovgivningen dekker behovet her i Danmark. Å lage en ny blasfemilov, som er ment å bli aktivt tatt i bruk er virkelig en dårlig ting. Det vil få mange til å føle at ytringsfriheten er under press, sier justispolitisk talsperson Karen Hækkerup til Dagbladet.no.

Utelukker ikke dom av tegninger

Storberget kan ikke garantere at det fortsatt vil være lovlig å publisere karikaturer av profeten Muhammed om den nye loven blir vedtatt.

- Jeg mener ingen av Muhammed-karikaturene jeg har sett skal omfattes av forbudet, men det er domstolene som skal avgjøre dette, sier han til VG.

- Diktatur?
De danske sosialdemokratene var ikke begeistret for oppmerksomheten Muhammed-karikaturene publisert i Jyllandsposten fikk, men Hækkerup mener allikevel at en ny lov ikke er riktig verktøy for å stoppe krass kritikk.

- Dere lever vel ikke et muslimsk diktatur? Vi skal ha rett til å tegne eller skrive som vi ønsker om religion. Dersom jeg vil si at det er fjollete at mormonere har flere koner, så gjør jeg det, sier hun.

Ramaskrik
Hun frykter at et forbud mot kritikk av religion vil provosere fram andre ytringsformer som kan forårsake reell skade.

- Folk vi uansett mene mye om religion og dersom de ikke får utløp for det gjennom ord eller tegninger, så vil de finne andre måter, og det er kanskje ikke så heldig, sier Hækkerup, som sitter i Folketinget fra København.

- Politiet har også annet å gjøre enn å kontrollere hva folk sier, mener Hækkerup, som tror det ville blitt et ramaskrik dersom Folketinget i Danmark forslo en liknende lov.

Dette er lovforslaget:

Straffelovens paragraf 135, den såkalte rasismeparagrafen, foreslås utvidet til å gjelde hatefulle ytringer «slik at bestemmelsen ivaretar behovet for et strafferettslig vern mot kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn.»


Til tross for at regjeringen vil forby hatefulle ytringer om religion eller livssyn, understrekes det likevel at kritikk av troslærdommer eller ateistiske ytringer er beskyttet av ytringsfriheten:


«For at blasfemiske ytringer skal kunne straffes, må det forutsette at ytringene er forhånende eller på annen måte sterkt krenkende, fjernt fra ethvert saklig meningsinnhold og uten å inngå i de prosessene som ytringsfriheten legger til rette for; sannhetssøking, demokrati og individets frie meningsdannelse», heter det på regjeringens hjemmesider.

Saken er nå ute på høring. Det kommer en innstilling fra regjeringen i mai.

Frikjent for injurier
Kulturredaktør Flemming Rose og sjefsredaktør Carsten Juste i Jyllandsposten ble i 2008 frikjent for ærekrenkelse i anledning publiseringen av Muhammed-tegningerne. De var anmeldt til dansk politi av en rekke islamske organisasjoner. Dommen er publisert på nett.

Senterpartileder Liv Signe Navarsete mener at å videreføre et vern mot de groveste blasfemiske ytringer er å føre videre en etisk referanseramme som har vært med på å forme både samfunnsutviklingen og samfunnsdebatten, melder NTB.

- Et slikt vern mot blasfemiske ytringer signaliserer respekt for ulikhet og mangfold, sier hun.

Dagbladet.no har rettet ubesvarte henvendelser til både justisminister Knut Storberget og Senterpartileder Liv Signe Navarsete, angående saken.

Følg debatten på Db.no:

Danske solsialdemokrater:
Der lever jo ikke et muslimsk diktatur?

Liv Signe Navarsete:
- Lever godt med å ha tvunget Ap i kne

Torkel Brekke, Civita:
Kamp om kristenfolket

Torbjørn Røe Isaksen, redaktør i Minerva:
I det godes tjeneste

Preben Aavitsland:
• Høyres blasfemi-vingling

Forfattere tar ordet:
Ragde, Ambjørnsen og Eggen til angrep på Storberget

TOK INNERSVINGEN PÅ JENS: Det er kjent at Ap ikke var begeistret for lovforslaget, men lot SP vinne igjennom etter at regjeringens minste parti har tapt mange verdisaker i regjeringen. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
TOK INNERSVINGEN PÅ JENS: Det er kjent at Ap ikke var begeistret for lovforslaget, men lot SP vinne igjennom etter at regjeringens minste parti har tapt mange verdisaker i regjeringen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
FORSLAGSSTILLER: Justisminister Knut Storberget. Her i Vandrehallen. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
FORSLAGSSTILLER: Justisminister Knut Storberget. Her i Vandrehallen. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer