- Dere må gjøre store kutt hjemme uansett

Fredsprisvinnerne møter Jonas Gahr Støre og Erik Solheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to fredsprisvinnerne Rajendra Pachauri (67) og Al Gore (59) møter utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim nå i formiddag.

Mens Gore og familien har vært i Oslo siden fredag, sjekket Pachauri inn på Grand Hotell  i natt. Som leder av FNs klimapanel reiser han tur-retur klimakonferansen på Bali 

for å ta i mot halvparten av prisen på 10 millioner svenske kroner på vegne av sin organisasjon.

Pachauri kjenner den norske debatten om klimakutt og klimakvoter ute pg hjemme. Han vil ikke gi noen kategoriske råd til norske myndigheter om hva som er de beste løsningene.

- Dere må kutte mye uansett

- Uansett må Norge gjøre store utslippskutt hjemme i løpet av de neste tiårene, sier den indiske fredsprisvinneren til Aftenposten.

Han minner nordmenn om at vi ikke alltid har sittet på solterassen til pengebingen, som nå.

- Jeg håper at Norge ikke glemmer at dere ikke var et like rikt land for hundre år siden som nå. Dere må huske hva fattigdom er. Norge har mye vitenskaplig ekspertise og teknologi. Det bør være et mål for dere å overføre dette til resten av verden, sier Pachauri.

 KLIMA TIL FROKOST:  Fra venstre utenriksminister Jonas Gahr Støre,miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, statssekretær Heidi Sørensen i Miljøvernepartementet, fredsprisvinnerne Al Gore og Rajendra Pachauri og Nobelkomiteens sekretær, direktør Geir Lundestad. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix.
KLIMA TIL FROKOST: Fra venstre utenriksminister Jonas Gahr Støre,miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, statssekretær Heidi Sørensen i Miljøvernepartementet, fredsprisvinnerne Al Gore og Rajendra Pachauri og Nobelkomiteens sekretær, direktør Geir Lundestad. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix. Vis mer

Han mener ustlippskuttene må ses i et 20-30 års perspektiv. Det tar mange år å utvikle en teknologi som gir grunnlag for å sette i verk de kraftige kuttene som er nødvendige.

Kl. 13.00 skal de to fredsprisvinnerne holde en pressekonferanse.

Her er det offisielle programmet fram til Fredspriskonserten tirsdag.

- Dere må gjøre store kutt hjemme uansett
SIGHTSEEING: To av de fire barna til Al Gore og kona Tripper er med til Oslo, er er Kristin Gore (30) (til venstre) og Sarah Lee (28)på sightseeing i Vigelandsparken.
PÅ PLASS I: Fredsprsvinenr Al Gore og kona Tripper har vært på plass på Karl Johan og Grand Hotell siden fredag.
PÅ PLASS II: Fredsprisvinner Rajendra Pachauri landet på Gardermoen seint i går kveld.