«Dere må komme dere i sikkerhet»

Tre ganger oppfordret politiet Eskil Pedersen om å komme seg i sikkerhet da AUF-lederen ringte nødtelefonen fra Utøya. Over én time før pågripelsen av massemorderen, forsikrer politiet at de har «mennesker på vei».

RINGTE NØDTELEFONEN: AUF-leder Eskil Pedersen ringte nødtelefonen åtte-ni minutter etter at Breivik åpnet ild på Utøya. 
Foto: Steinar Schjetne / Scanpix
RINGTE NØDTELEFONEN: AUF-leder Eskil Pedersen ringte nødtelefonen åtte-ni minutter etter at Breivik åpnet ild på Utøya. Foto: Steinar Schjetne / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AUF-leder Eskil Pedersen ringte politiets nødsentral 112 fra båten MS «Thorbjørn» rundt klokken 17.30 den 22. juli.

Da har det gått åtte-ni minutter siden Anders Behring Breivik løsnet de første, dødelige, skuddene på Utøya.

I løpet av samtalen oppfordrer politiet tre ganger Eskil Pedersen og de andre ombord i båten å komme seg i sikkerhet.

De lover også at de har «mennesker på vei». Men da er det ennå over én time til politiet stanser Anders Behring Breiviks drapsraid, og pågriper ham ved sydspissen av øya.

Dagbladet kan i dag gjengi hele Eskil Pedersens nødsamtale til politiet fra Utøya:

112: - Politiets nødtelefon
EP: - Dette er Eskil Pedersen. Leder av AUF. Eh... Utøya.
112: - Ja
EP: - AUFs sommerleir er under angrep av en mann som skyter med våpen.
112: - Ja, fullstendig klar over det. Han er utkledd i politiuniform?
EP: - Heh, ja, han er i politiuniform?
112: - Ja, er han der? Han bærer et automatvåpen. Kan dere komme dere i sikkerhet?
EP: - Ja, vi er i en båt, eh, nå, men vi er bare noen få, det er mange hundre på øya.
112: - Ja, jeg er fullstendig klar over det. Dere må komme dere i sikkerhet.
EP: - Vi må komme oss i sikkerhet, sier politiet.
112: - Ja, dere må komme dere i sikkerhet.
EP: - Men sender dere mennesker?
112: - Vi sender mennesker. Vi har mennesker på vei.
EP: - De har mennesker på vei.
112: - Ja
EP: - De har sagt de har mennesker på vei, de er klar over det.
112: - Ja, vi er klar over det, takk. Hei.

- Vi er bare så utrolig glad for alle som overlevde 22/7. Ingen skal føle noe skyld for hva som skjedde. Utover det tror jeg at jeg har sagt nok om min historie den dagen, sier Eskil Pedersen til Dagbladet.

Var hovedmål I politiavhør har Breivik forklart at Eskil Pedersen var et av hovedmålene for aksjonen på Utøya.

- Jeg var spesielt på utkikk etter AUF-lederen, sier Breivik i avhør.

Breivik beskriver Eskil Pedersen som en «særdeles venstreorientert leder» og «ekstrem marxist som i mange år har indoktrinert mange mennesker».

Før terroraksjonen skal Breivik ha studert bilder av Pedersen for å kunne kjenne ham igjen.

AUF-lederen befant seg bare noen få meter unna da Breivik startet massakren på øya, men terroristen så aldri Pedersen som løp for livet.
 
Satt i resepsjonshuset Pedersen hadde nettopp holdt et informasjonsmøte i kafébygget på øya. Da Breivik ankom øya oppholdt Eskil Pedersen seg i resepsjonsbygget ved kaia, der han ventet på ekstra nyhetssendinger om eksplosjonen i Oslo.

Breivik drepte de to første personene utenfor dette bygget.

Pedersen har tidligere fortalt Dagbladet at han hørte tre smell, og at han kort tid etter fikk en telefon om at han måtte løpe ned mot kaia. AUF-lederen løp i sokkelesten mot ferja MS «Thorbjørn».

- Det var som å komme ut i en film da jeg løp ut der. Det regnet, det var tåke så jeg så ikke veldig langt, og det var helt stille. Og det lå to drepte mennesker der, sa Pedersen til Dagbladet

Da Pedersen løp, hadde Breivik gått videre mot midten av øya, hvor kafébygget ligger.

- Den villeste konspirasjonsteorien var plutselig virkelighet. Å oppleve Utøya den dagen er en følelse jeg tror knapt noe menneske i Norge har følt noen gang, med unntak av under andre verdenskrig. Det er derfor jeg har sagt at folk skal være forsiktig med å mene noe om hvordan personer handlet der ute, sa Pedersen til Dagbladet.

Skulle brenne hus Breivik har forklart at han ville brenne ned hus da han ikke fant Eskil Pedersen på øya. Men terroristen har forklart at fordi han glemte lighter, fikk han ikke tent på noen bygninger. I avhør har Breivik beskrevet dette som «en kritisk feil» ved aksjonen.

Ettersom Breivik ikke klarte å finne Pedersen på øya, anså han å tenne på hus som en mulighet til å ramme Pedersen spesielt.

Breivik hadde, i tillegg til våpen, med seg en kasse på Utøya. I kassa hadde han blant annet med seg åtte liter diesel som han mener var nok til «å helantenne hovedhuset, konferansebygget og det andre huset».

 

FLYKTET: Eskil Pedersen og de andre om bord MS Thorbjørn ble flere ganger oppfordret til å komme seg i sikkerhet av Politiet. 

Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
FLYKTET: Eskil Pedersen og de andre om bord MS Thorbjørn ble flere ganger oppfordret til å komme seg i sikkerhet av Politiet. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer