-  Dere må si unnskyld

I en dramatisk opptrapping av konflikten mellom Iran og Storbritannia krever Irans president Mahmoud Ahmadinejad en unnskyldning fra britene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): -De britiske okkupantene var i vårt farvann. Våre grensevakter tok dem til fange med dyktighet og mot. Men arrogante makter, på grunn av sin egoistiske ånd, hevder det motsatte, sa Ahmadinejad i en tale i byen Andinmeshk sør i Iran seint i går kveld, ifølge det offisielle iranske telegrambyrået IRNA.

Han hevet særlig konfliktnivået med kravet om unnskyldning.

-I stedet for å unnskylde og uttrykke anger for deres handlinger, hevdet den britiske regjeringen av vi står i gjeld til dem og deretter har de skreket opp i ulike internasjonale fora, sa Ahmadinejad. 

Bush inn i kampen

Nå har også president George W. Bush kastet seg inn i konflikten mellom Storbritannia og Iran. Bush kalte Irans arrestasjon av 15 britiske soldater for «utilgivelig oppførsel» og han krevde soldatene løslatt.

– Iranerne må uten vilkår sette gislene fri, sa Bush, som erklærte full støtte til statsminister Tony Blairs bestrebelser på å få løst krisen på fredelig måte.

– Dette er en alvorlig sak fordi iranerne tok disse folkene i irakisk farvann, sa Bush på en pressekonferanse etter et møte med Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva.

Bush avviste antydninger om at USA kunne bidra til en løsning ved å løslate fem iranere som ble tatt til fange av amerikanske styrker i det nordlige Irak i januar.

Flere av de britiske marinesoldatene har kommet med «tilståelser» og bedt Storbritannia trekke ut sine styrker fra Irak.

23. mars ble 15 britiske marinesoldater tatt til fange av iranske soldater i farvannet mellom Irak og Iran. Iran sier de var i iransk territorialfarvann, Storbritannia sier de kan bevise at de ikke var det.