- Dere må unngå sensasjonsjournalistikk

Myndighetene i Sør-Afrika reagerer på dekningen av opptøyene i Johannesburg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Frustrerte fattige i Johannesburg har de siste dagene latt sitt sinne gå utover byens flyktninger, de fleste av dem fra nabolandet Zimbabwe. 

Opptøyene har så langt etterlatt seg 24 omkomne, 297 arresterte og rundt 10 000 hjemløse personer, ifølge den sørafrikanske avisa Mail & Guardian.

Bildene av den grove volden er gått verden over, særlig oppmerksomhet har det vært rundt bildet av en mann som reddes ved å bli sprayet med et brannslukningsapparat. Dette er ikke falt i god jord hos de sørafrikanske myndighetene.

Landets vise-utenriksminister Aziz Pahad mener at mediene forsterker konflikten og at de lar seg styre av sensjonalisme, melder avisa Citizen. 

Helge Rønning, professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, reagerer på uttalelsene.

- Pahad er en av president Mbekis nærmeste medarbeidere, og at han sier noe slikt er svært alvorlig, sier han til Dagbladet.no

- Tar ikke ansvar

Rønning har fulgt situasjonen i Sør-Afrika godt, og forteller at mediene har varslet om opptøyene i flere uker.

UETISK? Nasjonale og internasjonale fotografer tar bilde av en mann som er skutt av politiet under dagens kamper. Foto: EPA/SCANPIX
UETISK? Nasjonale og internasjonale fotografer tar bilde av en mann som er skutt av politiet under dagens kamper. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

- Jeg tror ikke media spiller noen særlig rolle for det som skjer nå. Her dreier deg seg om reelle motsetninger som har vokst fram fordi forskjellene mellom fattige og rike er blitt større. Det er vokst fram en ny svart overklasse, og det lar de fattige gå utover dem som står dem nærmest.

Ray Hartley, redaktør av de sørafrikanske avisa Times, mener myndightenes mediekritikk illustrerer deres manglende vilje til å ta ansvar for situasjon.

- Vi valgte å publisere et bilde av en mann i brann for å få samfunnet til å gjøre noe for å stoppe denne massakren, som fremdeles er i startfasen. Siden har vi sett flere bilder som er like sjokkerende, om ikke verre, skriver Ray Hartley, redaktør av avisa Times, i sin egen blogg.

Apartheid-metoder

Den grove volden vekker minner om apartheid-tida i Sør-Afrika. Såkalt «necklacing», det vil si at dekk fylt med bensin trekkes ned over kroppen til ofrene, og deretter tennes på, har returnert til storbyens gater, skriver Guardian.

Denne type voldsutøvelse ble brukt mot personer man mistenkte samarbeidet med apartheidregimet, i dag rettes det altså mot flyktningene som på mange måter befinner seg nederst på den sosiale rangstigen.

Politiet har i dag skutt mot gummikuler mot opprørerne, i tillegg har helikoptre blitt tatt i bruk for å sirkle inn de verste voldsutøverne, skriver Reuters.

Press på Mbeki

- Dere må unngå sensasjonsjournalistikk

President Thabo Mbeki sier han tar volden svært alvorlig, og i dag er det satt inn en egen spesialenhet for å håndtere mobben. Samtidig må Mbeki tåle kraftig kritikk på to fronter. For det første har han ikke klart å bedre levekårene for den svarte majoriteten i landet, for det andre har hans «stille diplomati» mot Zimbabwes president, Robert Mugabe, ikke fungert.

- Ved å aldri fordømme Mugabes dødelige diktatur, har Mbeki gjort mer enn noen andre utenfor Zimbabwe for å holde ham ved makten, heter det i Mail & Guardians leder.

Mbeki er også lenge blitt kritisert i Vesten for ikke å ha lagt mer press på Mugabe som styrer over et Zimbabwe i full politisk og økonomisk oppløsning.

Den sørafrikanske presidenten ble nærmest latterliggjort etter at han under et besøk i Zimbabwe i april uttalte at det ikke er noen krise i nabolandet, og i fjor sa han at innvandringen fra Zimbabwe er noe «vi må lære å leve med».

Høy ledighet

Det er først og fremst utlendinger som får merke det voksende raseriet over fattigdom, korrupsjon, elendige boligforhold og masseinnvandringen fra Zimbabwe. De beskyldes for å stjele jobber og stå bak en bølge av kriminalitet.

- Konflikten har i tillegg et etnisk element ettersom zuluene har angrepet sørafrikanere som tilhører andre etniske grupper, sier professor Rønning.

Selv om Sør-Afrika nyter godt av kraftig økonomisk vekst, er arbeidsløsheten på 40 prosent i landet som helhet, og helt oppe i 80 prosent i slumområdene som er rammet av den fremmedfiendtlige volden.

President Mbeki appellerer til befolkningen om å vise respekt for utlendingene i landet.

- Borgere fra andre land i Afrika og lenger borte er like mye mennesker som vi er, og fortjener å bli behandlet med respekt og verdighet, sa Mbeki som selv tilbrakte mange år under apartheidperioden som gjest i eksil i nabolandene, sier han ifølge AP.

<B>AKSJONERTE</B>: Politiet bruker gummikuler for å spre opprørerne i Reiger Park i Sør-Afrika.
<B>KAMP OM RESSURSER</B>: Fattige angriper fattige i Johannesburg.
<B>BRENNER BOLIGER</B>: 10 000 personer er blitt hjemløse i Johannesburg de siste dagene.