- Dere overvåker dere også, men vi skal gjøre endringer

Obama ber om utredning av overvåkningsprogrammene.

SKAL SKJERPE SEG: Barack Obama har bedt om en utredning av myndighetenes overvåkningsprogrammer etter at det kom fram at USA kan ha overvåket 25 statsledere rundt om i verden, blant dem Angela Merkel. Foto: Saul Loeb / Lionel Bonaventure / AFP Photo
SKAL SKJERPE SEG: Barack Obama har bedt om en utredning av myndighetenes overvåkningsprogrammer etter at det kom fram at USA kan ha overvåket 25 statsledere rundt om i verden, blant dem Angela Merkel. Foto: Saul Loeb / Lionel Bonaventure / AFP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De mange avlytting- og spionasjeavsløringene den siste tida skaper hodebry for president Barack Obama.

Etter at The Guardian torsdag skrev at amerikanske NSA (National Security Agency) kan ha avlyttet 35 statsleder rundt om i verden og det viste seg at Angela Merkel er en av dem, har det stormet rundt Obama.

Presidentens tilbakemelding på det hele er, ifølge CNN News: - Dere gjør det dere også, og vi skal gjøre noen endringer.

Nå har han bedt om en utredning av myndighetenes overvåkningsprogrammer.

- Verden er i dag veldig sammenvevd, og flyten av store mengder data er enestående. Det er derfor presidenten har bedt oss utrede våre overvåkningsevner, også med hensyn til våre utenlandske partnere. Vi ønsker å sikre at vi samler inn informasjon fordi vi trenger det, og ikke bare fordi vi kan, skriver Lisa Monaco, Obamas sikkerhets- og antiterrorrådgiver i en kommentar i USA Today.

Sender etterretningssjefer til USA Ifølge den tyske avisa Bild am Sonntag godkjente Obama selv avlyttingen av Merkel allerede i 2010. Grunnen var at han ville vite alt om henne, skriver avisa, som viser til kilder i etterretningsorganisasjonen NSA.

Kildene hevder at NSA-sjefen Keith Alexander fortalte Obama om avlyttingen, og at Det hvite hus senere skal ha bedt om en omfattende mappe på Merkel.

Avisa Der Spiegel viser på sin side til kilder som hevder USA har overvåket Merkel i hele ti år.

Nå sender Tyskland ledende etterretningoffiserer til Washington. Blant annet vil sjefene for landets etterretningstjenester og koordinator for de føderale etterretningstjeneste ta turen, opplyser utenriksdepartementet.

Da Merkel selv kontaktet Obama onsdag skal han imidlertid ha forsikret at han ikke kjente til at hun var blitt avlyttet eller spionert på, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

- Alle gjør det Det er ingen hemmelighet at USA samler inn informasjon om hva som skjer rundt i verden for å beskytte landet, borgerne og våre allierte, skriver Lisa Monaco i USA Today.

- Det gjør også alle andre etterretningstjenester i verden.

Den amerikanske forfatteren og journalisten Glenn Greenwald (46) jobber i The Guardian. I et intervju med Dagbladet lørdag hevder han at også Norge har blitt overvåket av USA.

- Ja, jeg vet om hemmelige Snowden-dokumenter som viser at Norge er blitt overvåket av NSA. Men foreløpig vet jeg ikke hvor sensitive dokumentene er, eller om de gjelder både personer og norske selskaper, sier han.

Da nyheten om at 35 statsledere kan ha blitt overvåket av USA reagerte statsminister Erna Solberg kraftig, men understreker at hun ikke har kunnskap om at hun har blitt overvåket.

- Jeg mener at det ikke er akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse. Norge og USA er nære allierte og har et tett samarbeid innen etterretning. Dette samarbeidet er av stor betydning for begge land. Det er viktig at det ikke skapes mistillit eller uro i dette viktige samarbeidet, heter det i en pressemelding fra statsministerens kontor.

PROTESTERER: En kvinne demonstrerer mot NSA-overvåkningen i Washington DC i går. Flere viste lørdag sin misnøye mot avsløringene som har preget USA. Foto: Allison Shelley / Getty Images / AFP
PROTESTERER: En kvinne demonstrerer mot NSA-overvåkningen i Washington DC i går. Flere viste lørdag sin misnøye mot avsløringene som har preget USA. Foto: Allison Shelley / Getty Images / AFP Vis mer