- Dere sitter i det trygge samfunnet deres, og slipper inn farlige mennesker

Da vil dere måtte betale, sier Alan Lake, som har vært utpekt som Anders Behring Breiviks mentor.

PÅSTÅTT MENTOR:  Anti-islamisten Alan Lake har vært utpekt som Breiviks mentor. Selv avviser han dette. - Hvis jeg hadde møtt Breivik, ville det ha vært en interessant utfordring. Jeg vet jeg ville ha brutt ned argumentene hans, sier Lake til Dagbladet. Foto: Keith Hammett
PÅSTÅTT MENTOR: Anti-islamisten Alan Lake har vært utpekt som Breiviks mentor. Selv avviser han dette. - Hvis jeg hadde møtt Breivik, ville det ha vært en interessant utfordring. Jeg vet jeg ville ha brutt ned argumentene hans, sier Lake til Dagbladet. Foto: Keith Hammett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON/OSLO (Dagbladet): Alan Lake regnes som en nøkkelperson i den anti-islamske organisasjonen English Defence League. Han har egen webside og har holdt taler i forbindelse med EDLs demonstrasjoner. Lake er blitt avhørt om sin rolle som en mulig ideologisk inspirator og mentor for Anders Behring Breivik.

- De spurte meg om det, men også om mye annet. Jeg vil si vi hadde en lang og interessant samtale. Vi snakket sammen i flere timer. Jeg finner det smigrende at de mener jeg er så viktig og betrakter meg som et slags ekspertvitne, sier Alan Lake.

- En norsk observatør var til stede, men britisk politi gjennomførte avhøret etter anmodning fra oss, sier informasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo-politiet.

Lake har lenge vært i dialog med Dagbladet om å la seg intervjue, men etter å ha invitert oss til Marriott Renaissance Hotel ankommer han som avtalt til et kveldsmøte ved togstasjonen St. Panchras nord i London.

Ulastelig antrukket i elegant dress setter Alan Lake seg ved bordet og ber høflig kelneren om ei kanne te.

Aldri møtt - Har du noen gang truffet Anders Behring Breivik?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.