«Dere skulle ønske at jeg var død, og det forstår jeg»

Amerikansk soldat voldtok 14-åring og utraderte irakisk familie. Nå sier Steven unnskyld.

TIDLIGER SOLDAT:  Steven Green tjenestegjorde i den amerikanske hæren da de bestialske drapene skjedde. Foto: AFP/Scanpix
TIDLIGER SOLDAT: Steven Green tjenestegjorde i den amerikanske hæren da de bestialske drapene skjedde. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Jeg skulle ønske jeg kunne ta det tilbake, sier Steven Green.

 Den amerikanske soldaten er dømt til livstidsfengslen for å ha voldtatt ei 14 år gammel irakisk jente, før han henrettet henne og familien i 2006.

Under en høring der ofrenes familie var tilstede forsøkte han å be om unnskylding, melder CNN.

- Jeg var med på å ødelegge en familie og avslutte livene til fire medmennesker. Jeg skulle ønske jeg kunne ta det tilbake, men det kan jeg ikke. Hvor utilstrekkelig denne unnskyldningen enn er, så er det alt jeg kan gi dere, sa Green. 

- Ville følt det samme
Retten har slått fast at Green ledet fire andre soldater i den bestialske episoden som fant sted i Mahmudiya Irak i mars 2006. Han har akkuratt fått beskjed om at han slipper dødsstraff.

- Dere skulle ønske at jeg var død, og det forstår jeg. Hvis jeg var i deres sted ville jeg åpenbart følt det på samme måten. Jeg vet at det jeg har gjort er ondt, og jeg frykter at herrens vrede vil komme over meg en dag. Da håper jeg at dere i det minste kan finne noe trøst i Herrens rettferdighet, sa Green til ofrenes familie.

Nektet å akseptere
Familien nektet imidlertid å akseptere unnskyldningen. Fra vitneboksen fortalte at den skrekkelige forbrytelse kom til å henge over dem resten av livet.

Et kvinnelig overhode i familien ropte skjellsord til Green da hun forlot vitneboksen, og kalte ham feig, kriminell og en skam for UD, ifølge Louisville's Courier-Journal newspaper. Et annet familiemedlem framholdt at Green hadde mistet evnen til å skille mellom terrorister og sivile irakere.

Greens rettssak ble ført for en sivil domstol i Paduchan, Kentucky, fordi han ikke lenger var et medlem av hæren da drapene ble kjent.

Han var den siste av fem soldater fra samme divisjon som ble dømt for forbrytelsen og for å ha forsøkt å dekke over hva som var skjedd. Etter drapene forkledde de seg som irakere for at mistanken skulle kastes på opprørerne.

De øvrige soldatene er en militær domstol blitt idømt fengselsstraffer på mellom fem og 110 år, etter at de inngikk avtaler med påtalemyndigheten.

BER OM UNNSKYLDNING:  Steven Green. Foto: EPA/MECKLENBURG COUNTY SHERIFF DEPT
BER OM UNNSKYLDNING: Steven Green. Foto: EPA/MECKLENBURG COUNTY SHERIFF DEPT Vis mer