Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dere tar feil!

President Donald Trump svarer på kritikken etter det omstridte stuntet.

GÅTUR: President Donald Trump avbildet mens han går gjennom Lafayette Park for et kort besøk ved en kirke. Foto: AP
GÅTUR: President Donald Trump avbildet mens han går gjennom Lafayette Park for et kort besøk ved en kirke. Foto: AP Vis mer

Under en pressekonferanse natt til tirsdag kalte president Donald Trump seg en «president av lov og orden» og truet med at han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene.

Da Trump skulle videre til en fotoseanse utenfor kirken St. John's rett utenfor portene til Det hvite hus, avfyrte politiet tåregass og gummikuler mot folkemengden som hadde samlet seg i området. Slik skulle presidenten komme seg fram, ifølge The New York Times.

Flere amerikanske medier har beskrevet demonstrantene som fredelige, noe som sto i kontrast med at Trump på pressekonferansen kalte seg for en «alliert» av fredelige demonstranter.

Det siste døgnet har en rekke demokrater langet ut mot presidenten. Både for hans løfte om å bruke militæret mot demonstrantene, og for å jage vekk demonstranter for en fotoseanse.

TALTE TIL FOLKET: - Dette er ikke fredelige demonstrasjoner, dette er terror. Det sa USAs president Donald Trump i en tale natt til tirsdag 2. juni. Video: Dagbladet TV og AP Vis mer

Svarer på kritikken

Natt til onsdag norsk tid svarte Trump på kritikken på Twitter:

- Washington D.C. var det tryggeste stedet i hele verden i går kveld, skrev han.

Deretter fulgte han opp med å sitere den konservative nettavisa The Federalist på at «media feilaktig hevdet at voldelige opptøyer var fredelige og at tåregass ble brukt mot opprørere».

Onsdag morgen fortsetter president Trump:

- Dere tar feil! Om demonstrantene var fredelige, hvorfor satte de fyr på kirken natta i forveien? Folk likte min spasertur til dette historiske stedet, skriver han og viser til republikanerne James Lankford, Ben Sasse og Susan Collins.

Videre deler presidenten artikkelen fra The Federalist på nytt, og legger til «at falske nyheter skader USA.»

- Ikke brenn ned kirker, skriver han.

KRITIKK: Kritikken haglet etter at demonstranter ble jaget vekk for at presidenten skulle få mulighet til en kort fotoseanse utenfor en kirke ved Det hvite hus, som søndag stod i brann. Foto: AP
KRITIKK: Kritikken haglet etter at demonstranter ble jaget vekk for at presidenten skulle få mulighet til en kort fotoseanse utenfor en kirke ved Det hvite hus, som søndag stod i brann. Foto: AP Vis mer

Raset etter stuntet

USA har vært preget av omfattende demonstrasjoner og voldelige opptøyer etter at 46-åringen George Floyd døde under en hardhendt pågripelse i Minneapolis.

Ifølge Washington Post satte noen fyr på kirken søndag, i forbindelse med opptøyene. En som ikke satte pris på Trumps fotoseanse foran kirken, var Mariann Budde.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

- Jeg er rasende. Jeg er biskop ved det episkopale bispedømmet i Washington og ble ikke engang ringt opp for å si fra om at de ville rydde området med tåregass, slik at de kunne bruke en av våre kirker som en rekvisitt, sa Budde til avisa i går.

En av dem som var til stede ved kirka før Trump kom, var presten Gini Gerbasi. I et langt innlegg på Facebook har hun beskrevet hva som skjedde.

Gerbasi skrev at det smalt i sjokkgranater og tåregass rundt henne, etterhvert som flere og flere ble presset vekk av politiet.

- Jeg er skjelven. Ikke så mye på grunn av smaken av tåregass og hosten jeg fortsatt har, men på grunn av det faktumet at den maktdemonstrasjonen var for en fotomulighet, skrev Gerbasi.

Motstand fra guvernører

USAs forsvarsminister Mark Esper ønsker at mellom 3000 og 5000 medlemmer av den militære styrken skulle sendes til den amerikanske hovedstaden som del av en stor styrkeoppvisning i regi av Donald Trumps regjering.

Guvernør Ralph Northam i Virginia avviser forespørselen. Northams stabssjef Clark Mercer sier Trumps uttalelser i en telefonsamtale med guvernørene mandag, der han sa de var «svake» og måtte «dominere» gatene, var en av årsakene til beslutningen.

Guvernør John Carney i Delaware sier han ikke har sendt soldater til Washington fordi borgermesteren i hovedstaden, Muriel Bowser, ikke har bedt om ekstra hjelp, en grunn også Northam oppga.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo sa tirsdag at han ikke var klar over noen anmodning om å sende soldater fra nasjonalgarden i New York til Washington. En slik forespørsel hadde uansett ikke blitt innvilget fordi troppene behøves hjemme, sa Cuomo.

En rådgiver for borgermesteren, Richard Azzopardi, opplyser at delstaten er bedt om å avse 200 soldater fra nasjonalgarden. Avgjørelsen om å avslå forespørselen ble tatt på et nivå som ikke involverer Cuomo.

Pennsylvanias guvernør Tom Wolf sier han har blitt spurt, men at han fremdeles vurderer anmodningen. Andre guvernører har vært mer imøtekommende.

Nasjonalgarden opplyser at nærmere 1500 soldater er sendt til Washington tirsdag og at flere ankommer onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!