«Dere tjener for mye!»

Før helga gikk DnB-styreleder Jannik Lindbæk ut og krevde høyere lønn til norske toppledere. Nå gir folket ham en tilbakemelding midt i fleisen: Hele fire av fem mener næringslivets toppledere tjener for mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tjener norske toppledere for mye?

Tallene er hentet fra den omfattende MMI-undersøkelsen Norsk Monitor (NM), som ble presentert mandag.

Over 4000 mennesker har deltatt i undersøkelsen, og det levnes liten tvil om hva folk mener om lønnsnivået øverst i hierarkiene:

  • 79 prosent mener toppledere i store bedrifter får for godt betalt for jobben de gjør.
  • 15 prosent mener lønnen er rimelig, mens bare én fattig prosent mener topplederne tjener for lite.

Det er i første rekke kvinnene som har sett seg lei på millionlønner og fallskjermer:

  • Hele 84 prosent av kvinnene mener topplederne tjener for godt. 74 prosent av mennene sier seg enige.
  • Blant dem uten utdanning ut over grunnskole betrakter 88 prosent sjefenes lønningsposer med misnøye, mens 76 prosent av de med universitets- eller høgskoleutdannelse svarer det samme.

Tvilsomt

Heller ikke ekspertene står i kø for å støtte Lindbæks forslag om høyere lønn til norske toppsjefer.

- Hvis lederlønningene skulle økes, måtte vi jo forutsette at det var stor etterspørsel etter norske ledere også internasjonalt, og det er et tvilsomt resonnement, sier professor Odd Nordhaug ved institutt for strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole.

Han mener det er en fordel for norsk arbeidsliv at det ikke er større forskjell på lederlønninger og vanlige ansattes lønn.

- Da blir det mindre maktavstand, mer åpen kommunikasjon og bedre samarbeidsevne. Det kan gå ut over klimaet hvis lederlønningene relativt sett skal øke mer enn andres lønn, sier Nordhaug.

Som fortjent

Headhunter Bjørn Johansson har med base i Sveits drevet rekruttering av internasjonale toppledere i snart 20 år. Han sier det ikke er etterspørsel etter norske ledere i utlandet.

- Fra Sverige og Finland er det en del etterspørsel etter ledere innenfor telekommunikasjonsbransjen, men Norge blir ei bakevje, sier han.

TJENER FOR MYE: Finansminister Karl Erik Schjøtt-Pedersen etterlyser intern debatt i NHO. Trygve Hegnar etterlyser gode, norske ledere.