- Dere vet hvor han er, ta ham!

Serbia tvinges til å arrestere Ratko Mladic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den bosnisk-serbiske generalen, en av verdens mest ettersøkte krigsforbrytere, er fremdeles på frifot 11 år etter at han ble tiltalt for folkemord av FNs krigsforbryterdomstol. Men nå ser det ut til at ting kan skje i den ekstremt saktegående «jakten» på Ratko Mladic.

Nettet snører seg sammen

- Serbiske myndigheter vet hvor han er. Han er innen deres rekkevidde, og bør arresteres umiddelbart, sa Carla del Ponte, sjefanklager ved krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia, på en pressekonferanse i Haag i dag ifølge NTB.

Også EU har nylig gitt sterke, uoffisielle signaler til regjeringen i Beograd om at de innledende samtalene som kan føre fram til et medlemskap for Serbia og Montenegro vil bli utsatt på ubestemt tid om de ikke tar affære, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mye tyder på at det vil komme åpenlyse reaksjoner fra utlandet om Mladic ikke er pågrepet innen kort tid. Det gjelder også fra USA, som bidrar med store summer i økonomisk hjelp til det fattige landet.


- Bare et tidsspørsmål

Problemet for den serbiske statsministeren Vojislav Kostunica er at den famøse krigsforbryter-generalen fremdeles er svært populær i deler av befolkningen, særlig hos nasjonalistene, som statsministeren er politisk avhengig av for å ha nok støtte. Likevel signaliserer Kostunica nå for første gang at det er slutt på nølingen.

- Den politiske beslutningen om å arrestere Mladic er tatt. Det er nå et rent teknisk spørsmål, sier en av statsministerens nære rådgivere til AP.

11 ÅR PÅ OVERTID: Ratko Mladic (i midten) skulle ha vært pågrepet i 1995, men har vært på frifot siden. I 2006 kan det omsider skje noe. Foto: AP/SCANPIX
11 ÅR PÅ OVERTID: Ratko Mladic (i midten) skulle ha vært pågrepet i 1995, men har vært på frifot siden. I 2006 kan det omsider skje noe. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Ratko Mladic sto trolig bak noen av de verste krigsforbrytelsene i Europa på 90-tallet, blant dem massakren av rundt 8100 gutter og menn i FN-«beskyttede» Srebrenica i juli 1995, ordren til snikskyttere om å plaffe ned sivile i Sarajevo, og kidnappinger av nøytralt FN-personell.

<B>MASSAKRERTE TUSENVIS:</B> General Ratko Mladic sto etter alt å dømme bak det grusomme massedrapet på om lag 8100 gutter og menn i Srebrenica, i tillegg til en rekke andre krigsforbrytelser.