Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dere vokter himmelen. Dere gjør en svært viktig jobb

Nato-sjef Jens Stoltenberg takket norske Oddbjørn (44) under besøk på polsk flybase.

FIKK TAKK: Oddbjørn Knutsen (44) fra Bodø og resten av mannskapet på AWACS-flyet han patruljerer i, ble personlig takket av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under besøket på Lask-flybasen i dag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
FIKK TAKK: Oddbjørn Knutsen (44) fra Bodø og resten av mannskapet på AWACS-flyet han patruljerer i, ble personlig takket av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under besøket på Lask-flybasen i dag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LASK (Dagbladet): - Dere gjør en svært viktig jobb. Dere vokter himmelen over våre østlige medlemsland, og sender beskjeden: «Vi er her for dere», sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under sin tale til styrkene på Lask flybase i Polen i dag.

Blant flymannskapene som ble takket personlig av Stoltenberg, var bodøværingen Oddbjørn Knutsen (44), som er tekniker om bord på et såkalt AWACS-fly - et høyteknologisk fly som overvåker Natos grenseområder med radar, og bidrar til å oppdage fremmede fly i luftrommet.

- Jeg passer på at radaren fungerer som den skal, forklarer løytnant Knutsen overfor Dagbladet, inne i AWACS-flyet.

Åtte år i tjeneste I til sammen åtte år, fordelt på to perioder, har Knutsen hatt dette ansvaret, og har patruljert over alle de sentrale konfliktområdene i verden - Irak, Afghanistan, Libya - og nå Natos østområde med bl.a. Polen, Baltikum og Romania, etter at krisen i Ukraina oppsto i vår.

Bodøværingen er del av et mannskap som er satt sammen av mange nasjonaliteter, og bor på flybasen i Geilenkirchen, helt vest i Tyskland, med kone og barn.

- Samarbeidet om bord går knirkefritt, sier Knutsen, som ikke legger skjul på at han stortrives i jobben i 30 000 fots høyde.

Vil vise støtte Stoltenberg har lagt sin første reise som Nato-generalsekretær til Polen fordi han ønsker å vise at alliansen står bak de østlige medlemslandene, der folk frykter at konflikten i Ukraina kan spre seg.

- Vi vil vise Polen at Nato står bak dem, og at vi passer på hverandre. AWACS-flyene spiller en svært viktig rolle i arbeidet med å vokte østområdene, og er helt avgjørende for å skape sikkerhet og vite hva som skjer, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han er ikke i tvil om at Russland bærer hovedansvaret for uroen i regionen.

- Et aggressivt Russland har handlet i strid med folkeretten, slo Stoltenberg fast overfor Dagbladet i går, med henvisning til anneksjonen av Krim-halvøya og destabiliseringen av Øst-Ukraina.

Firedoblet styrke Etter at krisen oppsto, har Nato firedoblet antallet kampfly som patruljerer langs østgrensen av alliansen, fra 4 til 16. I tillegg kommer flere AWACS-fly.

- Hvilken avskrekkende effekt vil Natos patruljerende flystyrke i øst ha på Russland?

HØYTEKNOLOGISK ARBEIDSPLASS: AWACS-flyet er fullt av høyteknologisk overvåkingsutstyr. Løytnant Knutsens oppgave er å passe på at radaren fungerer som den skal. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
HØYTEKNOLOGISK ARBEIDSPLASS: AWACS-flyet er fullt av høyteknologisk overvåkingsutstyr. Løytnant Knutsens oppgave er å passe på at radaren fungerer som den skal. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

- Russland vet at Nato er til stede når det gjelder, sier Stoltenberg.

På grunn av Ukraina-krisen har Nato avbrutt det praktiske militære og sivile samarbeidet med Russland. Stoltenberg utelukker imidlertid ikke at han og president Vladimir Putin en gang i framtida vil møtes til samtaler.

- Men hva slags samtaler det blir, er for tidlig å si. Vi får komme tilbake til det.

Stort sikkerhetsoppbud Under et stort sikkerhetsoppbud landet Stoltenberg på Lask-basen i 15-tida, og brukte tida på å hilse på flymannskap fra en rekke Nato-land, som er til stede med sine kampfly - Canada, Portugal, USA, Nederland og Tyskland. I tillegg hilste han også på AWACS-mannskapet, blant dem altså norske Oddbjørn Knutsen, som i kveld returnerer til basen i Geilenkirchen.

Interessen for besøket er stor, og presse fra en rekke land hadde møtt opp for å følge den symbolsk viktige visitten, som ble avsluttet etter tre timer.

Tidligere i dag, før besøket på Lask, hadde Stoltenberg møter med Polens toppolitikere. Etter Polen går turen videre til Tyrkia, som har Den islamske stat (IS) svært nær, på den andre siden av grensen til Syria.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media