- Dereka forsvarte tiltalte

- Når jeg eller andre snakket stygt om tiltalte og kalte ham en drittsekk, tok Dereka ham i forsvar og fortalte hvor snill han var.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette fortalte en 15 år gammel venninne av den drepte Dereka Maria Rukan Mikula i et følelsesladet vitneprov i Ytre Follo tingrett i går.

I går vitnet også tiltaltes mor, som innrømmet at hun godt kunne ha forvekslet et tretall med et femtall på det digitale komfyruret.

Hun har i tidligere avhør sagt at klokka var 0320 da sønnen kom hjem natta til lørdag 15. mars da 16 år gamle Dereka ble drept i sitt hjem i Son. Nå sa hun at hun kanskje så feil, og at klokka kunne ha vist 0520. Moren fortalte at hun i dagene etter drapet gikk og gråt nesten hele tida. Hun henviste til seg selv og andre kvinner i lokalmiljøet som alle ga uttrykk for håp om at det ikke var en ung gutt som sto bak ugjerningen, og at det ikke var noen de kjente. Så brøt hun sammen i gråt og måtte ha en pause.

- Hadde feber

Moren fortalte at hun aldri hadde sett sin sønn full eller med synlige tegn på hangover dagen derpå. Denne lørdagen var han så dårlig at han måtte legge seg klokka 1930. Moren kjente på panna hans og konstaterte at han hadde feber.

En kamerat, som vitnet i går, fortalte at han oppsøkte siktede rundt midnatt for å fortelle at Dereka var funnet død. Han snakket med tiltalte rundt fem minutter, men fortalte tingretten at han ikke var sikker på at han oppfattet hva han sa.

Gråt og leste avis

Moren fortalte at de ved titida søndag hadde kjøpt ei avis av en avisgutt på døra. Etterpå hadde tiltalte og moren sittet i sofaen i stua, lest avis og grått.

- I dagene som fulgte var Derekas død et tema hele tida. Det var like gjerne han som tok det opp som jeg, fortalte moren.

I dag møter blant andre Derekas mor som vitne.

FØLELSESLADET: Venninnene til Dereka Maria Rukan Mikula ga meget følelsesladete vitneprov i Ytre Follo tingrett i går. Bildet er tatt utenfor rettslokalet under første dag i retten.