Dereka kranglet med to gutter før hun ble drept

Dereka Maria Mikula (16) kranglet med to ungdommer før hun ble drept i sitt eget hjem. Guttene skal ha truet med å komme hjem til henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): Over ett døgn seinere ble hun funnet drept og avkledd i stua i kjelleretasjen.

Seint i går kveld var ingen mistenkt for drapet på 16 år gamle Dereka Maria Mikula.

Dagbladet kjenner hun fredag ettermiddag fortalte venninnene om krangelen med guttene. På skolebussen skal hun ha fortalt at to unge gutter ønsket å komme hjem til henne om kvelden. De skal da ha visst at 16-åringen var alene hjemme.

- Jeg sa til guttene at jeg ikke ville at de skulle komme, men de truet meg og sa at de likevel ville prøve å komme inn i huset, sa Dereka til venninnene.

Etterforskerne hadde seint i går kveld lite kjennskap til dette. Politiet opplyser imidlertid til Dagbladet at dette er interessante opplysninger, og at de ønsker å avhøre ungdommene som vitner.

Utpekt

Flere personer i Son har også tatt direkte kontakt med politiet og fortalt hvem de tror er gjerningsmannen. Dagbladet er kjent med identiteten til den unge gutten.

Kilder i politiet bekrefter opplysningene overfor Dagbladet.

Etterforskerne har foreløpig ikke undersøkt om gutten har alibi.

Både jevngamle og foreldre til ungdommer i miljøet som Dereka Maria Mikula vanket i, skal ha gitt opplysninger til politiet om den mulige gjerningsmannen.

Flere av ungdommene som politiet ønsker å avhøre var i går ikke tilgjengelige. Årsaken var at de deltok i sorgbearbeidelse. Mange ønsket å snakke med støtteapparatet, før de ville avhøres av etterforskerne. Dette faktumet har ikke gjort politiets arbeid enklere.

Grufullt syn

Dereka Maria Mikula bodde i huset i Storgata 10 i Son sentrum sammen med sin mor og yngre søster. Hun ble funnet drept i stua i kjelleretasjen klokka 20.50 lørdag kveld, av venner som ikke hadde fått kontakt med henne. 16-åringen kan ha blitt drept allerede natt til lørdag, men politiet avventer den foreløpige obduksjonsrapporten før de kan si noe mer om dødstidspunktet.

Også 16-åringens kjæreste skal desperat ha prøvd å komme i kontakt med henne i løpet av lørdagen.

Det var et grufullt syn som møtte vennene da de tok seg inn i huset klokka 20.50 lørdag kveld. Venninnen deres lå avkledd på stuegulvet. Baderomsvinduet var knust og TV-en sto på, selv om den var delvis ødelagt.

- Vi vil ikke kommentere om dette dreier seg om et seksualdrap. Vi avventer den foreløpige obduksjonsrapporten før vi kan si noe om dødstidspunkt og eventuelt hvordan hun døde. Men vi etterforsker dette som en drapssak. Det er flere vitner vi ikke har fått snakket med, sier politiadvokat Knut Inge Stavang ved Follo politidistrikt til Dagbladet.

Først etter at Rettsmedisinsk institutt i Oslo kommer med den foreløpige obduksjonsrapporten, vil politiet med sikkerhet vite dødsårsaken.

Kartlegger lokalmiljø

Overfor Dagbladet blir det presisert at det ikke er funnet noe drapsvåpen og at politiet ikke vet om jenta er blitt misbrukt eller hvordan hun ble drept.

Dagbladet får opplyst at etterforskerne jobber ut fra en teori om at 16 år gamle Dereka kan ha blitt drept av en eller flere lokalkjente.

Noen må ha visst at hun var alene hjemme i helga. I går kveld satt en rekke personer fra hennes omgangskrets i vitneavhør på Vestby lensmannskontor. Politiet prøver nå å kartlegge lokalmiljøet.

- Vi har ingen mistenkte. Det går nå en eller flere drapsmenn løs, sier Stavang.

Follo politidistrikt har fått bistand fra opp til ti Kripos-tjenestemenn i jakten på en eller flere kaldblodige drapsmenn.

Startfase

Siste sikre observasjon av 16-åringen er klokka 01.00 natt til lørdag. Hun hadde da vært på ungdomsklubben Klubben i Son. Hun ble fulgt hjem av venner og låste seg inn i boligen i Son sentrum.

- Vi er spesielt interessert i opplysninger i tidsrommet fra fredag kveld til og med lørdag kveld klokka 21.00, sier Kripos-førstebetjent Asbjørn Hansen. Kriminalteknikere fra Kripos ankom åstedet ved firetida natt til søndag. De fant fotspor og fingeravtrykk i huset, men det er for tidlig å si om de kan stamme fra ukjente personer.

Dereka Maria Mikula brukte mye tid på Internett. Politiet sjekker nå e-mailene hennes for å finne ut om hun kan ha hatt kontakt med personer på chat-grupper. Mobiltrafikken hennes skal også kartlegges.

DREPT: Dereka Maria Mikula (16).
BÅRET UT: Den 16 år gamle jenta ble faktet ut av huset rundt klokka tolv i går.