Dereka-saken for lukkede dører

Pressen får være til stede, men publikum må forlate rettssalen når bilder og andre tekniske beviser i drapssaken gjennomgås i dag. Årsaken er ønsket om å bevare minnet om Dereka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRØBAK (Dagbladet.no): I løpet av dagen skal de tekniske bevisene i Dereka-saken legges fram for retten. Blant bevisene finnes grufulle bilder fra åstedet der 16 år gamle Dereka Maria Mikula ble funnet drept.

I dag tidlig kom retten fram til at bildene og forklaringene er så sterke at publikum må forlate rettssalen. Pressen får være til stede, men er underlagt referatforbud fra denne delen av rettsforhandlingene.

Vil skåne Derekas minne

Bistandsadvokaten til Derekas familie, Elsbeth Bergsland, ga allerede i går uttrykk for at hun ønsket å stenge dørene til rettssal tre i Ytre Follo tingrett, når påtalemyndigheten legger fram de tekniske bevisene.

- Vi ønsker å skåne Derekas minne, sa hun.

Da rettssaken åpnet i dag tidlig, fikk Bergsland støtte fra aktoratet. Da ba også statsadvokat Arild Holden om at saken skulle gå bak lukkede dører, men at pressen kunne være til stede.

Advarer mot bildene

Rettens administrator, Finn Kløvstad, ga tidlig uttrykk for at det skulle svært tungtveiende argumenter til før han eventuelt kastet ut pressen.

- Det skal langt mindre til for at jeg stenger dørene for andre tilhørere, sa han da spørsmålet kom på banen i går.

Kløvstad advarte imidlertid mot de sterke bildene som vil bli vist i retten i dag.

- Dette er bilder som kan forfølge dere hele livet. Jeg vil ikke anbefale noen å se disse bildene. Vi som sitter her har sett noen bilder gjennom årene som har brent seg fast for alltid.

DREPT: Dereka Maria Mikula.