Dereka-saken utsettes ikke

Forsvarer Bjørn Haugen fikk ikke lagmannsrettens medhold da han begjærte saken utsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begjæringen om utsettelse kom like før aktor Arild Holden skulle starte sin prosedyre i ankebehandlingen av drapet på Dereka Maria Rukan Mikula (16). Den tiltalte 21-åringens to forsvarere hevder flere ting i etterforskningen fortsatt er usikkert.

- Det er to forhold som fortsatt er uavklart. Det ene er en kvalitetskontroll av det rettsmedisinske arbeidet. Det andre er at vi ønsker nye undersøkelser av en vase som vi mener er et mulig drapsvåpen, sa 21-åringens forsvarer Bjørn Haugen til Dagbladet.no i en pause i dagens rettsforhandlinger.

Lagmannsretten tok imidlertid ikke begjæringen om utsettelse til følge. Saken fortsetter derfor med de planlagte prosedyrene i ettermiddag.

- Ikke sikret spor

Tiltaltes to forsvarere varslet allerede i går at de vurderte å be utsettelse, dersom ikke de to forholdene ble bedre belyst.

Dereka-drapet:

  • Dereka Maria Rukan Mikula ble funnet drept av sine venner lørdag 15. mars i fjor. 16-åringen døde av gjentatte slag mot hodet natt til lørdagen, i sitt eget hjem.
  • 25. mars ble en kamerat (nå 21 år) av Dereka pågrepet.
  • 21-åringens blod er funnet sammen med drapsofferets blod på åstedet, og avtrykk av drapstiltaltes håndflate er funnet på en telysholder.
  • 13. november ble han i Follo tingrett dømt til 13 års fengsel for drapet, men frikjent for voldtekt. Både han og påtalemyndigheten anket dommen.

    Ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag 16. mars. Det er satt av åtte dager.

Ankesakens sjette dag startet derfor med at politioverbetjent Rune Nielsen fra Kripos måtte tilbake i vitneboksen for å forklare seg om vasen. Åstedsgranskeren forklarte seg om funnet av den knuste, sølvgrå vasen av steintøy, som skal ha blitt brukt som askebeger.

Forsvaret mener man ikke kan utelukke at vasen ble brukt som et drapsvåpen, og mener den burde vært undersøkt nøyere.

I sin tilleggsforklaring sa Nielsen at politiet hadde funnet en liten blodflekk på en av bitene etter den knuste vasen, og at biter tilsvarende halve vasen manglet.

På spørsmål fra forsvarer Håvard Kalvåg svarte Nielsen at verken sigarettsneiper fra vasen, eller blodflekken ble DNA-undersøkt.

- Vi tolker ikke vasen inn i drapshandlingen, sa Nielsen.

Forsvarernes strategi er å overbevise juryen om at tredje person kan ha vært på åstedet. De mener derfor at vasen burde blitt gjenstand for like stor oppmerksomhet som en telyseholder og en pinnestol, som påtalemyndigheten mener ble brukt til å drepe 16-åringen.

- Vi forstår ikke hvorfor i all verden denne vasen ikke er interessant, sier Haugen til Dagbladet.no.

21-åringens forsvarere la også til grunn i sin begjæring om utsettelse et brev de sendte rettsmedisinsk institutt. Ifølge forsvarer Bjørn Haugen handlet brevet om det de mener er avvikende momenter i den opprinnelige rapporten fra rettsmedisinerne, og deres vitneprov i forrige uke.

- Ikke noe nytt

Statsadvokaten Holden argumenterte kraftig mot at forsvarets momenter skulle gi grunnlag for å utsette saken.

- Det er tusen forklaringer på dette, men ingen av dem vil vil kunne kaste nytt lys over saken. Det finnes heller ingen juridisk hjemmel for å utsette saken, sa han henvendt til dommer Anne Lise Rønneberg.

Retten ga aktor medhold i at det ikke var grunnlag for å utsette ankebehandlingen.