Derekas far: - Du er et dyr

Da de fleste hadde forlatt rettsalen snudde Derekas far seg mot den dømte 20-åringen: - You will pay for this!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRØBAK (Dagbladet.no): Den 20 år gamle mannen, som var tiltalt i Ytre Follo Tingrett, ble dømt til 13 års fengsel for å ha brutt seg inn og drept 16 år gamle Dereka Maria Mikula. Innbakt i dommen er også et grovt ran. Han ble frikjent for å ha voldtatt henne.

- Barbarisk

Etter at dommen var lest opp reiste Derekas far seg og snudde seg mot den dømte 20-åringen.

- Du er et dyr. Du er et dyr. Du skulle bli behandlet som ett. Dette skal du få betale for. Det skal jeg love deg, sa Donald Mikula.

Etter opptrinnet i retten utdyper han opptrinnet overfor Dagbladet.no.

- Dette var ikke en trussel, men det er noe han vil leve med resten av livet. Jeg ber om at ingen behandler ham med respekt igjen, ikke etter det han har gjort mot Dereka. Det er rett og slett feigt å ta en ung jentes liv på denne måten.

Donald Mikula er svært misfornøyd med dommen, og synes den er altfor mild.

- Jeg var fornøyd med aktors påstand på 19 år og hadde vært fornøyd med 15 til 17 års fengsel. Jeg respekterer det norske rettssystemet, men dommen på 13 år er en fornærmelse etter et slikt drap. Jeg skjønner ikke at noen kan bli dømt til 13 år for noe slikt, og kanskje være ute etter ti år.

- Jeg er veldig sint. 20-åringen har mistet retten til å kalles et menneske. Det han har gjort mot datteren min... Det han gjorde med datteren min var barbarisk, sier Mikula.

- Han vet hva han har gjort. Jeg kalte ham et dyr i retten fordi det er hva han er. Han er en feiging, og har knapt turt å se meg i øynene under hele saken. Han eier ikke respekt for menneskeliv.

Derekas mor, Anne Rukan, forlot rettssalen med en gang dommen var forkynt.

- Hun er svært fortvilet, og synes straffen er for lav. Men den største fortvilelsen skyldes tapet av datteren. Det finnes ingen dom hun vil synes er rettferdig. Disse ukene har vært svært tøffe for henne, sier morens bistandsadvokat.

Følelseskald

20-åringen så ned i bordplata hele tida mens dommen ble lest opp. Han lukket øynene ofte, mens ordene fra dommeren sank inn.

Rett overfor den tiltalte satt Derekas mor. Hun fulgte nøye med mens sorenskriver Kløvstad leste dommen. 20-åringens familie var også til stede i retten. De satt på bakerste rad og var utrøstelige.

Rettens administrator Finn Kløvstad sa første dag i retten at hvis tiltalte var skyldig og tilsto, kunne det bidra til betydelig strafferabatt.

- Det kan dreie seg om flere år, sa Kløvstad.

20-åringen har hele tida benektet å ha noe med drapet å gjøre, men har sagt at han ikke kan utelukke at han tok livet av Dereka Maria Mikula.

- Tiltalte er følelseskald i forhold til det han har gjort. Han har ikke vist noen tegn til anger, står det i dommen.

Ikke i tvil

- Retten er ikke i tvil om at det var tiltalte som påførte Dereka de dødelige slagskadene og som kvalte henne, står det i dommen.

Retten finner det usannsynlig at Dereka har sluppet inn tiltalte midt på natta. De mener han har brutt seg inn. Vinduet til toalettet var knust og ifølge dommen klatret 20-åringen inn for å finne Dereka.

- Han må ha overrasket en sovende Dereka, som må ha reagert redd, rasende og voldsomt. Tiltalte må ha grepet stolen og slått Dereka.

- Han stoppet ikke å slå. Det ble slått lenge og hemningsløst, og det var ingen andre der til å stoppe ham, slår dommen fast.

I vinduskarmen til toalettetvar det spor etter sko av typen Osiris, og det ble også funnet skospor i Derekas blod.

Aktor har tidligere lagt fram videobevis i retten som påtalemyndigheten mener viser at 20-åringen har eid et par sko av denne typen. Selv har han hevdet at skoene ble kastet lenge før natta da Dereka ble drept.

Tror ikke på ham

- Retten fester ingen tillit til tiltaltes forklaring på, for ham vanskelige punkter. På ett eller annet tidspunkt må det ha skjedd noe som gjorde at han bestemte seg for å ta livet av Dereka, skriver retten i dommen.

Rettens flertall dømte 20-åringen til fengsel i 13 år. Det inkluderte mellom ett og to års fengsel for et ran han hadde begått tidligere. Mindretallet ville dømme ham til 15 års fengsel.

Rettens administrator, sorenskriver Finn Kløvstad, følte behov for å si et par ord etter dommen:

- Derekas foreldre vil ikke forstå denne dommen. Til det er den altfor mild. De får aldri se datteren sin igjen, sa sorenskriver Kløvstad.

20-åringen ble anmodet av Kløvstad om å ta betenkningstid på dommen, men han anket på stedet. Også påtalemyndigheten vurderer å anke saken.

- At det er så stort sprik mellom vår påstand og dommen, skyldes kanskje at tiltalte ble frikjent for voldtekt. Jeg synes dommen er litt mild, men det er opp til riksadvokaten om saken skal ankes, sier aktor Arild Hovden.

Les alt om Dereka-saken.

DREPT: Dereka Maria Mikula.
<B>FORBANNET: Derekas amerikanske far, Donald Mikula, sammen med sin kone, Mary Cathryn Mikula.