Derekas liv blir gransket

Politiet håper de finner svaret på drapsgåten i Dereka Maria Mikulas livssituasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet):Ettersom politiet mener 16-åringen kjente drapsmannen, har de satt inn store ressurser på å kartlegge hennes bekjentskapskrets.

Etterforskerne har nå startet et omfattende arbeid med å granske Dereka Maria Mikulas liv. Deler av hennes nærmeste familie, blant annet moren, er nå avhørt. Dereka bodde i kjelleretasjen i tomannsboligen sammen med sin mor og seks år gamle søster.

- Jeg kan bekrefte at deler av offerets familie har vært inne til avhør, sier politiadvokat Knut Inge Stavang ved Follo politidistrikt til Dagbladet.

Vært på ungdomsklubb

Politiet mener at den eller de som drepte Dereka kjente henne, eller i alle fall visste hvem hun var. Svaret på drapsgåten kan derfor ligge i hva hun har foretatt seg den siste tida.

 • Politiet har vært på ungdomsklubben «Klubben i Son» for å snakke med ungdommene i uformelle omgivelser. Grunnen til dette er at etterforskerne vil kartlegge hva det snakkes om i ungdomsmiljøet og hvem Dereka hadde mest kontakt med.
 • Flere pub- og kafé-eiere i Son har vært inne til avhør. De er blitt spurt om hvem Dereka holdt sammen med. De er også spurt om de har sett eventuelle mistenkelige personer i Son sentrum drapsnatta.
 • Politiet vil også kartlegge hvordan ungdomsmiljøet i Son fungerer. Det vil si hvem som arrangerer hjemme-alene-fester, hvor Dereka oppholdt seg på kveldstid og hvem hun eventuelt kan ha kranglet med.
 • Dereka hadde datamaskin hjemme, og det er naturlig at ei ung jente kommer i kontakt med personer på Internett. Datamaskinen hennes blir nå undersøkt ved Politiets Datakrimsenter, for å finne identiteten til dem hun eventuelt har møtt på for eksempel chattegrupper. En av disse er allerede avhørt.

  Kan være avhørt


  Morderen kan allerede være avhørt. Det er foretatt 150 vitneavhør i saken. Politiets analytikere jobber nå intensivt med å systematisere de forskjellige vitneforklaringene. Analytikere fra Kripos er et viktig verktøy for etterforskerne ved Vestby lensmannskontor.

  I korte trekk går analysearbeidet ut på å koordinere og systematisere den store informasjonsmengden i en slik sak.

  Kripos har brukt analytikere i en rekke store kriminalsaker de siste åra. Både i Birgitte- og i Hedrum-saken var de en del av bistanden Kripos leverte til de lokale politidistriktene. Også i Orderud-saken har analyseekspertene vært med. Analytikerne bruker et databasert analyseprogram som blant annet hjelper etterforskerne med å se spesielle mønster. Programmet gjør sammenstillinger av for eksempel vitneobservasjoner.

  Kobles


  I praksis betyr det for eksempel at dersom en person forteller om en spesiell adresse, vil avhøret av dette vitnet automatisk kobles til andre avhør hvor adressen er nevnt.

  Også opplysninger om de såkalte elektroniske sporene hører med i det omfattende materialet til analyseekspertene.

  - Vi driver nå med en omfattende identifiseringsjobb for å skaffe oss oversikt over blant annet bevegelser i Son sentrum natt til forrige lørdag, bekrefter politiadvokat Stavang.

DREPT: Dereka Maria Mikula (16) ble drept natt til forrige lørdag. Etterforskerne har nå startet den omfattende jobben med å kartlegge drapsofferets liv.