«Deres barn er ikke trygge, noe sted, noen gang»

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): «Deres barn er ikke trygge noe sted, noen gang.» Seint i går kveld kom denne beskjeden fra snikskytteren, som krever 10 millioner dollar (75 mill. kroner) for å stoppe drepingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går drepte han sitt 10. offer på tre uker. Drapsmannen leker gjemsel med politiet, som nå innrømmer at de ikke kan garantere folks sikkerhet.

Det var politisjef Charles Moose som seint i går kveld leste opp denne meldingen, som politiet tror er fra snikskytteren. Meldingen kom etter det 9. drapet lørdag, og skal ifølge BBC News i natt inneholde et krav om 10 mill. dollar for å sto terroren.

Politiet sier de vil svare snart. Politiet ser med største alvor på meldingen, og frykter at snikskytteren neste gang kan slå til mot et barn. Han har allerede drept ett, en 13-åring.

- Våknet av helikopter

Den norske familien Ødegaard Notø terroriseres også av snikskytteren.

- Jeg våknet av at et helikopter lå over huset vårt grytidlig i morges. Det første jeg tenkte, var at nå har snikskytteren slått til igjen. Nå er et nytt uskyldig menneske myrdet, sier Hilde Notø til Dagbladet.

Hun og familien er bosatt i Potomac, en forstad som ligger tett ved flere av stedene der snikmorderen har skutt. Livet til den norske familien går sin gang, men i bakhodet ligger vissheten om at en morder kan ligge klar hvor som helst. Som alle andre her i distriktet terroriseres den norske familien av snikskytteren døgnet rundt.

Vi sitter i den store familiebilen sammen med Hilde og de to yngste døtrene, Hanne på to og Solveig på fire år. Foran oss er en lang kø av liknende store stasjonsvogner. Vi er på vei for å hente de to eldste døtrene på Cabin John Middle School. Ingen av elevene får bevege seg utendørs på skoleområdet, og alle må hentes rett ved utgangen. «Code Blue» betyr sikkerhetstiltak som lukker alle inne. To politibiler med blinkende lys står ved innkjørselen, og et helikopter ligger over skoleområdet. Ingen nøler med å gå inn i bilene.

Ingrid Ødegaard Notø på 13 år er kjapp inn i baksetet. Hun forteller at de fikk høre om det siste snikmordet i Aspen Hill i første time på skolen. I dag har samtalene dreid seg om morderen. Det som satte en støkk i elevene på Cabin John, var skuddet mot den 13-årige gutten ved skolen sør for Washington. Noen av hans søskenbarn går på Cabin John, og da rykket alt så nært.

En feiging

- Det er jo egentlig fortærende, at en feig morder som skyter helt tilfeldige mennesker, skal få definere dagliglivet til folk, sier Hilde Notø.

For eksempel er hyggelige høsttradisjoner som gresskarplukking før Halloween avlyst, og all fotball er kansellert. Hun er ikke redd for å være ute, og raker løv i den flotte høstværet.

- Nei, jeg er ikke direkte redd, men ser meg rundt og passer på. Legger merke til om det er noen mistenkelige mennesker i skogholt eller bak biler. Åpne plasser er ikke akkurat truende, men man går fortere over dem nå. Hvite biler merker man seg også.

- Fylle bensin, gjør du det?

- Ja, men jeg må innrømme at jeg tenkte nøye over hvilken bensinstasjon jeg skulle velge. Jeg kjørte til en som ligger riktig kronglete til, lengst mulig unna en av de store motorveiene.

Diplomatfamilien Ødegaard Notø har bodd i den amerikanske hovedstaden i tre år.

De trives kjempegodt her, men bilen, bensinstasjonen, parkeringsplassen og shoppingsenteret er helt sentrale elementer i amerikansk forstadsliv. Og frykten for snikmorderen får en dramatisk plass i dagliglivet.

- Jeg tror nesten dette har påvirket folk her mer enn terrorangrepene 11. september, sier hun.

SKUTT OG DREPT: Busssjåfør Conrad Johnson (35) rakk ikke å rydde ved sjåførplassen, slik han pleide. Ved grålysningen ble han skutt av snikmorderen og døde senere på sykehuset.
HENTES AV MAMMA: Heidi 10, til venstre og søsteren Ingrid 13, (i midten) hentes på skolen sammen med venninnen Helen Sitar (t.h.).
TERRORISERES: Familien Ødegaard Notø, som har bodd i Washington D.C. i tre år, må tilpasse dagliglivet etter en uberegnelig morder. Hilde Notø på trappa sammen med barna, fra venstre, Heidi 10, Hanne 2, Ingrid 13 og Solveig 4 år.