Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Deres egen feil å ta med ungene i kamp»

Hva skjedde da to Reuters-journalister og et titalls sivile ble drept i Irak? Dette er videoen amerikanske myndigheter ikke ville at noen skulle få se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det er nettstedet Wikileaks som har fått tak i videobildene som viser hva som skjedde da de to Reuters-ansatte Namir Noor-Eldeen (22) og Saeed Chmagh (40) ble drept øst i Bagdad 12. juli 2007.

I tre år har amerikanske myndigheter hevdet at de havnet i kryssild mellom amerikanske styrker og militante opprørere. Reuters har i tre år forsøkt å få utlevert videobildene fra to kamphelikoptre som deltok i slaget. Men myndighetene har nektet, og konkludert med at ingen regler ble brutt da Reuters-teamet og et titalls andre personer ble drept. Også to små jenter ble alvorlig skadd i hendelsen.

«Ble beskutt»De amerikanske styrkene i Irak hevdet at de hadde bedt om luftstøtte fra kamphelikoptrene etter å ha blitt angrepet med håndvåpen og panserverngranater av en gruppe opprørere.

Men verken vitner i området eller Reuters-teamets siste bilder og telefonsamtaler tydet på at det hadde vært skyting eller militante i nærheten før de amerikanske kamphelikoptrene slo til.

- Det er ikke tvil om at koalisjonsstyrkene var i kamp mot en fiendtlig styrke, sa oberstløytnant Scott Bleichwehl til The New York Times etter hendelsen.

Bærer kamerautstyr
Videofilmen som Wikileaks hevder de har fått fra såkalte varslere i det amerikanske forsvaret, viser angivelig det aktuelle angrepet. De to Apache-helikoptrene sirkler i nærheten av en åpen plass da de får øye på en ansamling mennesker.

DREPT: Sjåfør Saeed Chmagh (40) og fotograf Namir Noor-Eldeen (22) fra Reuters var blant de drepte. Men nyhetsbyrået har kjempet forgjeves mot amerikanske myndigheter for å få ut videofilmen fra kamphelikoptrene. Hvis filmen over er ekte, står den i sterk kontrast til påstanden om at de to havnet i kryssilden mellom fiendtlige opprørere som angrep koalisjonsstyrkene. Foto: REUTERS/SCANPIX
DREPT: Sjåfør Saeed Chmagh (40) og fotograf Namir Noor-Eldeen (22) fra Reuters var blant de drepte. Men nyhetsbyrået har kjempet forgjeves mot amerikanske myndigheter for å få ut videofilmen fra kamphelikoptrene. Hvis filmen over er ekte, står den i sterk kontrast til påstanden om at de to havnet i kryssilden mellom fiendtlige opprørere som angrep koalisjonsstyrkene. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Uten at det fremkommer tydelig på bildene, hevder skytteren på det ene helikopteret at han kan se at minst en av mennene bærer et våpen.

Deretter hevdes det at minst en bærer en automatrifle av typen AK-47, og en annen bærer et skulderholdt panservernvåpen. Når dette rapporteres inn til kommandosentralen hevdes det at mange av mennene bærer våpen.

På måten siktekameraet videoen er tatt opp med fokuserer, kan det virke som om kameramannen til Reuters, Namir Noor-Eldeen, er en av de helikoptermanskapet mener bærer våpen. I virkeligheten bærer han sitt kamerautstyr. Det er vanskelig å se om andre har våpen, men ingen ser ut til å bry seg med de amerikanske helikoptrene som sirkler rundt plassen.

Det er ingenting som tyder på at det er kamper eller blir avfyrt skudd mot helikoptrene eller andre koalisjonsstyrker.

ROLIG: Her går Reuters-teamet over plassen med flere tilsynelatende sivile på slep. Det kan virke som om helikoptermannskapet tror kamerautstyret til journalistene er våpen.
ROLIG: Her går Reuters-teamet over plassen med flere tilsynelatende sivile på slep. Det kan virke som om helikoptermannskapet tror kamerautstyret til journalistene er våpen. Vis mer

Skyter og skyterI samtalen mellom helikoptrene uttrykkes det en iver etter å få åpne ild mot menneskeansamlingen.

- Fortsett å skyte, fortsett å skyte, beordrer det ene helikopteret som leder angrepet.

Deretter skytes det vilt etter noen få som forsøker å løpe unna, inkludert Noor-Eldeen.

- Oh, yea, se på de døde jævlene. Lekkert, kommenteres det over sambandet før de oppdager at en person fortsatt lever og rører på seg.

FYRER LØS: Menneskemengden på plassen bryr seg ikke med de amerikanske kamphelikoptrene som sirkler rundt plassen. Videoen viser ingenting som vitner om fiendtlig aktivitet før helikoptrene fyrer løs med sine maskinkanoner.
FYRER LØS: Menneskemengden på plassen bryr seg ikke med de amerikanske kamphelikoptrene som sirkler rundt plassen. Videoen viser ingenting som vitner om fiendtlig aktivitet før helikoptrene fyrer løs med sine maskinkanoner. Vis mer

- Kom igjen, kompis. Alt du trenger å gjøre er å plukke opp et våpen, sies det over sambandet mens siktekameraet har den skadde mannen på kornet. Det kan være 40-åringen fra Reuters.

Skyter barnPå den åpne plassen ligger det et titalls døde og sårede. En minivan kommer kjørende, og stopper ved den skadde mannen. Mens to barn blir sittende i førerhuset kommer to menn ut og forsøker å hjelpe den skadde.

Det er ingenting som tyder på at personene og varebilen er annet enn tilfeldige forbipasserende. Likevel ber helikoptermannskapet om tillatelse til å åpne ild. Kommandosentralen gir tillatelse. Sekunder senere er bilen og hjelperne skutt i filler.

Først da amerikanske bakkemannskaper kommer til stedet, oppdager de at det er to barn i den sønderskutte varebilen. Disse er hardt skadde, og blir båret ut i all hast av amerikanske soldater.

På bakken vil soldatene først kjøre barna til et amerikansk feltsjukehus i en base like ved. Dette blir avvist av operasjonssentralen, som ber de levere barna til irakisk politi, som kan frakte dem til et sivilt irakisk sykehus.

DREPT: Når støvet har lagt seg, uttrykker den ene skytteren - oh, yeah, se på de døde jævlene.
DREPT: Når støvet har lagt seg, uttrykker den ene skytteren - oh, yeah, se på de døde jævlene. Vis mer

- Det er deres egen feil å ta med ungene i kamp, kommenteres det fra det ene helikopteret.

Amerikanske styresmakter har ikke uttalt seg om saken, og videoopptakets ekthet er ikke stadfestet av uavhengige kilder.

Men etter hendelsen forsikret forsvarsmyndighetene om at de hadde sikker observasjon på irakiske sjiamuslimske opprørere som brukte våpen mot irakiske og koalisjonens sikkerhetsstyrker.

- Ingen uskyldige sivile ble drept på grunn av oss ved overlegg. Vi strakk oss langt for å forhindre dette. Vi vet at to barn ble skadd, og gjorde alt for å hjelpe disse. Men vi vet ikke hvordan de ble skadd, sa den ansvarlige bataljonsjefen major Brent Cummings til Washington Post.

UTÅLMODIG: En sivil varebil kommer forbi. To små jenter blir sittende i førerhuset mens to menn går ut for å hjelpe den skadde mannen, muligens Reuters-sjåføren Saeed, som ligger i grøfta. Utålmodig ber helikoptermannskapet om tillatelse til å åpne ild igjen. Det får de lov til.
UTÅLMODIG: En sivil varebil kommer forbi. To små jenter blir sittende i førerhuset mens to menn går ut for å hjelpe den skadde mannen, muligens Reuters-sjåføren Saeed, som ligger i grøfta. Utålmodig ber helikoptermannskapet om tillatelse til å åpne ild igjen. Det får de lov til. Vis mer

Wikileaks spesialisert på å publisere sensitive eller hemmeligholdte opplysninger de mener har offentlighetens interesse. Derfor er nettstedet uglesett av en rekke organisasjoner og myndigheter, inkludert amerikanske forsvarsmyndigheter, som ifølge the New York Times har nettstedet på lista over farer for rikets sikkerhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!