«Deres egen feil å ta med ungene i kamp»

Hva skjedde da to Reuters-journalister og et titalls sivile ble drept i Irak? Dette er videoen amerikanske myndigheter ikke ville at noen skulle få se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Det er nettstedet Wikileaks som har fått tak i videobildene som viser hva som skjedde da de to Reuters-ansatte Namir Noor-Eldeen (22) og Saeed Chmagh (40) ble drept øst i Bagdad 12. juli 2007.

I tre år har amerikanske myndigheter hevdet at de havnet i kryssild mellom amerikanske styrker og militante opprørere. Reuters har i tre år forsøkt å få utlevert videobildene fra to kamphelikoptre som deltok i slaget. Men myndighetene har nektet, og konkludert med at ingen regler ble brutt da Reuters-teamet og et titalls andre personer ble drept. Også to små jenter ble alvorlig skadd i hendelsen.

«Ble beskutt»De amerikanske styrkene i Irak hevdet at de hadde bedt om luftstøtte fra kamphelikoptrene etter å ha blitt angrepet med håndvåpen og panserverngranater av en gruppe opprørere.

Men verken vitner i området eller Reuters-teamets siste bilder og telefonsamtaler tydet på at det hadde vært skyting eller militante i nærheten før de amerikanske kamphelikoptrene slo til. - Det er ikke tvil om at koalisjonsstyrkene var i kamp mot en fiendtlig styrke, sa oberstløytnant Scott Bleichwehl til The New York Times etter hendelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer