OVERSIKT: En 3D-skanning av tomta til Tom og Anne-Elisabeth Hagen kan gi politiet viktig dokumentasjon i den videre etterforskning av forsvinningssaken. Det er nå tre måneder siden den 68 år gamle Lørenskog-kvinnen forsvant. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERSIKT: En 3D-skanning av tomta til Tom og Anne-Elisabeth Hagen kan gi politiet viktig dokumentasjon i den videre etterforskning av forsvinningssaken. Det er nå tre måneder siden den 68 år gamle Lørenskog-kvinnen forsvant. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Derfor 3D-skanner politiet milliardær­parets tomt

92 dager etter at Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant, ble det gjort nye undersøkelser ved ekteparets bolig. Fremdeles er politiet uten svar.

FJELLHAMAR / OSLO (Dagbladet): Under snødekket på eiendommen hvor Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober i fjor, gjemmer det seg et åsted politiet fram til januar ikke har hatt mulighet til å undersøke.

I går, 92 dager etter at politiet mener Hagen ble bortført fra sin bolig i Lørenskog, gjennomførte teknikere fra Kripos nye tekniske undersøkelser på eiendommen.

En 3D-skanning av eiendommen ble brukt for å gi en full grafisk framstilling av området.

UNDERSØKELSER: I dag er det tre måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant sporløst. Politiet antar at hun er kidnappet, og i dag gjennomfører de nye tekniske undersøkelser ved hennes bolig i Lørenskog. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Digitalt åsted

Leif Riise i Kripos har siden 2014 ledet politiets 3D-prosjekt, og er nå en del av 3D-gruppa i den nasjonale politistyrken. Han forteller at apparatene gir nye muligheter.

3D-GRUPPA: Leif Riise er en av to på Kripos' 3D-gruppe. Kripos reiser landet rundt med målerne. Her ved en annen anledning. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
3D-GRUPPA: Leif Riise er en av to på Kripos' 3D-gruppe. Kripos reiser landet rundt med målerne. Her ved en annen anledning. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- 3D-skannerne brukes for å dokumentere et sted på en helt nøyaktig måte, vi snakker om på millimeternivå, og du får opp området slik som det er når du skanner det, sier Riise til Dagbladet.

Han forklarer at alt vil plassere seg på korrekt posisjon i en slik 3D-skanning, og at man i en ferdig skannet modell kan måle alle avstander, vinkler og volum i alle mulige slags posisjoner. Uansett om man tar ett eller hundre skanninger av et område, vil dette kunne settes sammen til et dokument - av 3D-gruppa selv kalt en punktsky.

- Det gir en 3D-modell der du kan bevege deg fritt, og er dokumentasjon av overflaten på tidspunktet man skanner.

- Hvordan kan dette brukes?

- Man får tatt med seg et åsted inn digitalt. Etterforskere kan se på det og gjøre seg kjent. Man kan også bruke det under avhør. Det kan spesielt være viktig om det går tid og ting endrer seg på stedet. Da har man åstedet på tidspunktet noe skjedde. Også rekonstruksjoner kan gjøres i punktskyen, sier han.

- Nesten ubegrenset

Det kan også brukes i retten. Blant annet ble det presentert 3D-skanninger av en bensinstasjon i ankesaken mot en 32 år gammel mann som var tiltalt for å ha skutt mot to politifolk på Roa på Hadeland. Modellen ga både politifolkenes og skytterens posisjon i stor skala i retten.

EKSPLOSJON: Dette bildet viser skanningen av et grisefjøs som eksploderte i 2014. Foto: Kripos
EKSPLOSJON: Dette bildet viser skanningen av et grisefjøs som eksploderte i 2014. Foto: Kripos Vis mer

- Muligheten er nesten ubegrenset og danner grunnlaget for mye moderne krimteknikk. Det er ikke slik at man finner eller dokumenterer noe spesielt med en slik skanning, men bevarer noe for framtida, sier Riise.

I politiet er det bare Kripos som disponerer slike 3D-skannere. Gruppa består av to mann som dekker hele landet når det kommer bistandsanmodninger fra politidistriktene. Skannerne fungerer på den måten at det sendes ut laserstråler som reflekteres i overflaten og dermed gir en fullstendig måling.

Apparatene Kripos bruker, som er av typen Leica P20, kan ta opp til en million målinger per sekund. En slik måling vil imidlertid ta hele to timer per skanning. Norsk politi bruker vanligvis 3,5 minutt per skan, før det tas et 360 graders foto med et fullformat kamera, der fargene brennes inn i punktene gitt av laserne.

3D-gruppa startet som et prosjekt i Kripos i 2014, og i januar 2017 ble det gjort om til fast metode i bistandsarbeidet til Kripos.

PRESISJON: Kripos' 3D-skanner, en Leica P20, kan ta opp til en million målinger per sekund. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
PRESISJON: Kripos' 3D-skanner, en Leica P20, kan ta opp til en million målinger per sekund. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Politiet brukte blant annet en 3D-skanner under etterforskningen av drapet på Vinstra 31. oktober i år, der en 16 år gammel jente ble drept.

- Skannerne blir brukt i mange av de alvorligste sakene, men det handler mer om hva du ønsker å bevare fra et åsted, sier Riise.

Flere undersøkelser

Det er ennå uklart hvilken funksjon en slik skanning kan ha i forsvinningssaken på Lørenskog. Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober, og først 9. januar ble saken kjent for offentligheten. Før den tid hadde politiet etterforsket det de mener er en bortføring, med hemmelige etterforskningsmetoder.

VINSTRA-DRAPET: Politiet brukte også 3D-apparatet da en 16 år gammel jente ble drept på Vinstra i fjor høst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VINSTRA-DRAPET: Politiet brukte også 3D-apparatet da en 16 år gammel jente ble drept på Vinstra i fjor høst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Sivile spanere og falske kjennemerker på kjøretøy, er noen av virkemidlene Dagbladet tidligere har rapportert om.

10. januar ble det gjennomført hundesøk i hagen og det tilstøtende området.

I forrige uke søkte politiet etter spor i Langvannet, som grenser til ekteparet Tom og Anne-Elisabeth Hagens eiendom.

DYKKERSØK: Politiet søkte i forrige i Langvannet like ved Hagen-parets bolig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DYKKERSØK: Politiet søkte i forrige i Langvannet like ved Hagen-parets bolig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I tre dager søkte dykkere fra Oslo brann- og redningsetat i vannet, og fant flere gjenstander som politiet skal undersøke om kan settes i sammenheng med forsvinningssaken.

1380 tips, ingen svar

Onsdag ettermiddag var det kommet inn 1380 tips i saken. Å få tips var en av motivasjonene til politiet for å gå ut offentlig med saken 9. januar.

Tipsene inneholder informasjon om mulige skjulesteder, mistenkelige personer og mistenkelige personer. Mengden har vært stor, men status er den samme:

Anne-Elisabeth Hagen er fremdeles forsvunnet, og det siste livstegnet er en telefonsamtale klokka 09.14 31. oktober.

Dagen etter at politiet gikk ut offentlig med saken, ble det også sluppet overvåkningsbilder fra en vei som går forbi arbeidsplassen til ektemannen Tom Hagen.

Kontoret ligger i et industribygg som befinner seg om lag fire kilometer unna ekteparets bolig. I alt to videoer viser tre menn om morgenen klokka 07.36 og 08.00 31. oktober.

En av dem, syklisten, har meldt seg for politiet. De to andre er ikke identifiserte.

Tok kontakt

Samme dag som Hagen forsvant, ble det også funnet et brev med et krav om løsepenger i eneboligen til ekteparet. Kravet skal ha vært på nærmere 90 millioner kroner i kryptovaluta.

ETTERLYST: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen etterlyses via Interpol etter at hun angivelig skal ha blitt bortført fra sin egen bolig 31. oktober i fjor.
Foto: Politiet / NTB scanpix
ETTERLYST: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen etterlyses via Interpol etter at hun angivelig skal ha blitt bortført fra sin egen bolig 31. oktober i fjor. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

Siden har kommunikasjonen mellom de antatte gjerningspersonene og familien vært svært liten. Torsdag i forrige uke gikk imidlertid familiens bistandsadvokat, Svein Holden, ut og sa at de den 16. januar fikk en ny melding.

- Dette er ikke noe bevis for livstegn eller bevis for at det er disse som har Anne-Elisabeth. På vegne av familien vil jeg først understreke at de synes det er positivt at de har blitt kontaktet etter offentliggjøringen, sa advokaten, og la til:

- Vi oppfatter det som et tydelig tegn på at Anne-Elisabeth er i live og at familien kan få henne tilbake. Vi vil imidlertid komme i bedre og annerledes kontakt med dem som hevder å ha Anne-Elisabeth.