OVERSIKT: En 3D-skanning av tomta til Tom og Anne-Elisabeth Hagen kan gi politiet viktig dokumentasjon i den videre etterforskning av forsvinningssaken. Det er nå tre måneder siden den 68 år gamle Lørenskog-kvinnen forsvant. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERSIKT: En 3D-skanning av tomta til Tom og Anne-Elisabeth Hagen kan gi politiet viktig dokumentasjon i den videre etterforskning av forsvinningssaken. Det er nå tre måneder siden den 68 år gamle Lørenskog-kvinnen forsvant. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Forsvinningssaken:

Derfor 3D-skannet politiet milliardærparets tomt

Anser fortsatt eiendommen hvor Anne-Elisabeth Hagen skal ha blitt bortført som et åsted.

I går gjennomførte politiet ytterligere undersøkelser på eiendommen til ekteparet Hagen.

Det var fra huset på eiendommen at politiet mener 68 år gamle Anne-Elisabeth Hagen ble bortført 31. oktober i fjor.

I en pressemelding forklarer politiet nå hvorfor de gjennomførte en såkalt 3D-skanning i går.

- Et åsted

- Sloraveien er fortsatt å anse som et åsted, og politiet ønsker å gjøre enkelte tilleggsundersøkelser på eiendommen. De har vært planlagt, men ikke prioritert, i flere uker. Konkret utførte politiet blant annet en 3D-skanning av eiendommen, slik at denne kan visualiseres digital, sier politiinspektør Tommy Brøske i pressemeldingen fra Øst politidistrikt.

Politiet opplyser videre at status i saken er uforandret, men at de per nå har mottatt 1407 tips.

I forrige uke gjennomførte politiet et søk i Langvannet, et vann som grenser til ekteparet Hagens eiendom i Lørenskog.

Med dykkere fra Oslo brann- og redningsetat søkte politiet i vannet i tre dager, og gjorde flere funn.

Politiet vil ikke kommentere disse funnene nærmere, og sier at de skal undersøkes for å se om de kan settes i sammenheng med forsvinningen til 68 år gamle Hagen.

- Digitalt åsted

Leif Riise i Kripos har siden 2014 ledet politiets 3D-prosjekt, og er nå en del av 3D-gruppa i den nasjonale politistyrken. Han forteller at apparatene gir nye muligheter.

- 3D-skannerne brukes for å dokumentere et sted på en helt nøyaktig måte, vi snakker om på millimeternivå, og du får opp området slik som det er når du skanner det, sier Riise til Dagbladet.

Han forklarer at alt vil plassere seg på korrekt posisjon i en slik 3D-skanning, og at man i en ferdig skannet modell kan måle alle avstander, vinkler og volum i alle mulige slags posisjoner. Uansett om man tar ett eller hundre skanninger av et område, vil dette kunne settes sammen til et dokument - av 3D-gruppa selv kalt en punktsky.

UNDERSØKELSER: I dag er det tre måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant sporløst. Politiet antar at hun er kidnappet, og i dag gjennomfører de nye tekniske undersøkelser ved hennes bolig i Lørenskog. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Det gir en 3D-modell der du kan bevege deg fritt, og er dokumentasjon av overflaten på tidspunktet man skanner.

- Hvordan kan dette brukes?

- Man får tatt med seg et åsted inn digitalt. Etterforskere kan se på det og gjøre seg kjent. Man kan også bruke det under avhør. Det kan spesielt være viktig om det går tid og ting endrer seg på stedet. Da har man åstedet på tidspunktet noe skjedde. Også rekonstruksjoner kan gjøres i punktskyen, sier han.

Apparatene Kripos bruker, som er av typen Leica P20, kan ta opp til en million målinger per sekund. En slik måling vil imidlertid ta hele to timer per skanning. Norsk politi bruker vanligvis 3,5 minutt per skan, før det tas et 360 graders foto med et fullformat kamera, der fargene brennes inn i punktene gitt av laserne.

3D-gruppa startet som et prosjekt i Kripos i 2014, og i januar 2017 ble det gjort om til fast metode i bistandsarbeidet til Kripos.

Hemmelig etterforskning

Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober, og først 9. januar ble saken kjent for offentligheten. Før den tid hadde politiet etterforsket det de mener er en bortføring, med hemmelige etterforskningsmetoder.

Sivile spanere og falske kjennemerker på kjøretøy, er noen av virkemidlene Dagbladet tidligere har rapportert om.

10. januar ble det gjennomført hundesøk i hagen og det tilstøtende området.

Det siste livstegnet fra Hagen var en telefonsamtale klokka 09.14 31. oktober.

Dagen etter at politiet gikk ut offentlig med saken, ble det også sluppet overvåkningsbilder fra en vei som går forbi arbeidsplassen til ektemannen Tom Hagen.

Kontoret ligger i et industribygg som befinner seg om lag fire kilometer unna ekteparets bolig. I alt to videoer viser tre menn om morgenen klokka 07.36 og 08.00 31. oktober.

En av dem, syklisten, har meldt seg for politiet. De to andre er ikke identifiserte.

Tok kontakt

Samme dag som Hagen forsvant, ble det også funnet et brev med et krav om løsepenger i eneboligen til ekteparet. Kravet skal ha vært på nærmere 90 millioner kroner i kryptovaluta.

Siden har kommunikasjonen mellom de antatte gjerningspersonene og familien vært svært liten. Torsdag i forrige uke gikk imidlertid familiens bistandsadvokat, Svein Holden, ut og sa at de den 16. januar fikk en ny melding.

- Dette er ikke noe bevis for livstegn eller bevis for at det er disse som har Anne-Elisabeth. På vegne av familien vil jeg først understreke at de synes det er positivt at de har blitt kontaktet etter offentliggjøringen, sa advokaten, og la til:

- Vi oppfatter det som et tydelig tegn på at Anne-Elisabeth er i live og at familien kan få henne tilbake. Vi vil imidlertid komme i bedre og annerledes kontakt med dem som hevder å ha Anne-Elisabeth.

UNNGIKK OFFENTLIGHETEN: I oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra hjemmet sitt i Lørenskog. Politiet mistenker kidnapping. 68-åringen er gift med milliardær Tom Hagen, en mann som har holdt en lav profil i offentligheten. Foto: Eivind Yggeseth / Politiet Vis mer