Derfor aksjonerte han

Pål Enger er forberedt på reaksjoner etter plakataksjon på Tøyen t-banestasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag demonstrerte mestertyven Pål Enger nede på Tøyen T-bane.

Sammen med en kompis hang han opp to plakater med Edvard Munchs «Skrik» og bilde av seg selv og drepte William Ellingsen over skriften: «Gratulerer med dagen! Beste hilsner William og Pål».

Pål Enger er best kjent som mestertyven som stjal Edvard Munchs maleri «Skrik» fra Nasjonalgalleriet i Oslo under åpningsseremonien i Lillehammer-OL  i 1994.

Siden den gangen har han sonet flere dommer. Neste år skal han sone nok en dom på åtte måneder for diverse tyverier.
William Ellingsen var tiltalt for Skrik-tyveriet i 1994, men ble til slutt frikjent i lagmannsretten. Ellingsen ble skutt og drept på en fest på Skillebekk i Oslo i 2004.

- Jeg ville ha med William på dette. Han var glad i kunst og Munch og det var i hans ånd, sier Pål Enger til Dagbladet.

HILSEN: Mestertyven Pål Enger aksjonerte mot flytting av Munch-museet ved å henge opp plakat av "Skrik" på Tøyen t-bansestasjon. Påskrevet var en hilsen fra ham selv og sin avdøde venn William Ellingsen.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HILSEN: Mestertyven Pål Enger aksjonerte mot flytting av Munch-museet ved å henge opp plakat av "Skrik" på Tøyen t-bansestasjon. Påskrevet var en hilsen fra ham selv og sin avdøde venn William Ellingsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

I videoen kan du se hvordan Enger forklarer dagens demonstrasjon.

Debatt - Da de bygga Holmenkoll-bakken på nytt flytta de på Holmenkoll-bakken. Man flytter ikke på et landemerke, sier Pål Enger til Dagbladet.

Han hiver seg dermed rett inn i den pågående Munch-museum-debatten om hvor, hvordan og når et nytt Munch-museum skal være.

- Jeg synes det er viktig at vi på østkanten har et sted, slik at ikke unga våre tror all kunst og kultur er på vestkanten. De ville jo ikke flyttet Kon Tiki-museet til Tveita, sier Enger.

Men Enger er forberedt på at dagens aksjon vil få konsekvenser.

- Det er mulig jeg må ersatte den plakaten som hang der, men jeg synes det var en morsom gest før jul, sier På Enger.

Briljant geni Pål Enger, som i sine yngre dager var et fotballtalent i Vålerenga, har flere ganger bedyret at han har lagt kriminaliteten på hylla. I et intervju med Dagbladet i 2007 viste han fram sin nye hobby; malekunsten.

- Å male er mye kulere enn noe annet jeg har gjort. Fotball eller kriminalitet. Det kan ikke sammenliknes, dette virkelig brenner jeg for, sa han.

Og kunstmaleren Pål Enger er inspirert av Edvard Munch.

- Han var briljant, et geni, men jeg vil aldri drømme om å forsøke å kopiere ham. Men jeg skulle gjerne kjent ham. Hadde Edvard Munch levde i dag, ville vi vært bestekamerater, sa Enger i intervjuet.

Enger forteller til Dagbladet at han skal inn og sone sin dom på nyåret og planlegger for tida en kunstutstilling i Stockholm.

REAKSJON: Pål Enger regner med reaksjoner etter at han aksjonerte mot flytting av Munch-museet ved å henge opp plakat av "Skrik" på Tøyen t-bansestasjon. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
REAKSJON: Pål Enger regner med reaksjoner etter at han aksjonerte mot flytting av Munch-museet ved å henge opp plakat av "Skrik" på Tøyen t-bansestasjon. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer