Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Derfor angrep vi USA

al-Jazeera har fått tak i en ny video med Osama bin Laden. Han truer med nye angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den arabiske tv-kanalen varslet fredag kveld at de hadde et opptak av Osama bin Laden, og at terrorsjefen hadde en melding til det amerikanske folk.

Bare timer seinere kom de første kommentarene fra Det Hvite Hus.

Ifølge NTB uttalte President George W. Bush at amerikanere ikke vil la seg skremme eller påvirke av Osama Bin-Laden. Bush avsluttet med å si at han var sikker på at USA ville vinne kampen mot terrorisme.

Talsmann for Det Hvite Hus, Scott McClellan, sier at amerikansk etteretning mener opptaket er ekte og at det ble tatt opp nylig.

Ifølge NTB var John Kerry var svært klar i sine uttalelser etter at opptaket ble gjort kjent.

-Det er ikke den ting jeg ikke vil foreta meg for å finne, ta til fange eller drepe terrorister, hvor enn de måtte befinne seg, hva enn det måtte kreve, sa presidentkandidat Kerry i en kommentar fra flyplassen i West Palm Beach.

Opptaket gikk på lufta i går klokka 22 norsk tid.

- Hvis Bush sier vi hater frihet, la ham fortelle oss hvorfor vi ikke angrep Sverige, for eksempel. Det er velkjent at de som hater frihet ikke har verdige sjeler, som de 19 velsignede, sa han, med referanse til de 19 kaprerne.

image: - Derfor angrep vi USA

Bestemt i 1982

På opptaket sier bin Laden at han fikk ideen til å styrte fly inn i skyskrapere da israelske jagerfly angreip boligblokker i Libanon i 1982.

bin Laden snakker i opptaket om årsakene til attentatene 11. september, og han beskylder Bush for å ha villedet det amerikanske folk om angrepene i de tre årene som har gått.

- Vi bestemte oss for å ødelegge tårnene i Amerika på grunn av frustrasjon over det mange arabere mener er en israelvennlig amerikansk politikk i Midtøsten.

BBC, som har sett videopptakene med egen oversetter, melder at han sammenlikner Bush-styret med det han kaller «korrupte arabiske regimer», og at han hevder at angrepene 11. september 2001 ville fått mindre virkning dersom Bush hadde vært mer våken.

- Det hadde aldri slått oss at landets øverstkommanderende ville overlate til de 50 000 innbyggere som befant seg i de to tårnene å alene møte en slik skrekk...fordi han mente det var viktigere å høre på et barn snakke om geitene sine, sa bin Laden, og viste til at Bush var på et skolebesøk da angrepet skjedde.

Truer med nye angrep

- Til tross for at vi har gått inn i det fjerde året etter 11. september, villeder Bush dere fremdeles, og han gjemmer sannheten fra dere. Derfor er årsakene til å gjenta hva som skjedde fremdeles der, sier bin Laden i begynnelsen av opptaket.

Det inneholder også en melding om hvordan bin Laden mener amerikanerne «enklest kan unngå et nytt Manhattan».

- Den beste måten å unngå en ny katastrofe er å unngå å provosere arabisk sinne. Liberale neglisjerer ikke sikkerheten, i motsetning til Bush, som sier at vi hater frihet, sa bin Laden.

Første video siden 11. september

bin Laden viser også til det amerikanske presidentvalget, og hadde en beskjed til innbyggerne i USA.

- Deres sikkerhet er ikke i hendene til Kerry, Bush eller al-Qaida. Deres sikkerhet er i deres egne hender.

Ifølge Reuters fikk al-Jazeera videoen tidligere i dag. Men en ikke navngitt redaktør i kanalen, som bekrefter at videoen er ny, vil ikke si hvordan den kom kanalen i hende.

Hele opptaket er foreløpig ikke vist på tv-kanalen.

Al Jazeera har sitt hovedkontor i Qatar, men har avdelingskontorer over store deler av verden.

Hvis opptaket er ekte, er dette den første videoen av bin Laden siden november 2001.

I opptaket hadde bin Laden på seg en hvit turban og en hvit tunika under en lys brun kappe eller jakke. Klærne var rene. Bakgrunnen var brun og nøytral, og det skal ikke være mulig å si hvor Bin Laden er ut fra opptakene.

(Dagbladet.no kommer tilbake med mer)

TILBAKE: Dette opptaket med bin Laden ble vist på tv i kveld.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media