Hvithaien:

Derfor angriper de mennesker

En forskningsgruppe fra Australia har prøvd å løse hai-mysteriet.

FRYKTET: Å møte på hvithaien er manges største frykt i kontakt med havet. Foto: Joe Marino/upi/Shutterstock
FRYKTET: Å møte på hvithaien er manges største frykt i kontakt med havet. Foto: Joe Marino/upi/Shutterstock Vis mer
Publisert

The Royal Society Publishing publiserte denne uka en undersøkelse om hvorfor hvithaien angriper mennesker.

Det har lenge vært en teori at hvithaiens dårlige syn er grunnen til at de har gått til angrep på mennesker. Teorien har gått ut på at den fryktede haien ikke ser forskjell på mennesker og seler og andre sjødyr.

Non Stop: Se de utrolige bildene av hvithaien. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Undervannsprosjekt

Nå har forskere fra Masquarie University i Australia bekreftet teorien. Forskningen viser at mennesker som svømmer eller padler på surfebrett er svært like seler og sjøløver i øynene til de store haiene.

Haiangrep mot mennesker skjer heldigvis ikke ofte, men er likevel manges store frykt i møte med havet.

Forskerne på prosjektet sammenliknet undervannsvideoer av seler, sjøløver og mennesker som svømmer på ulikt vis med ulike flyteelementer og surfebrett.

I etterkant la de på filter på videoene som skulle simulere hvordan en ung hvithai ville sett bevegelsene og formene i havoverflaten, ifølge CNN.

De kom fram til at mennesker som svømmer eller padler på surfebrett har en sterk likhet til seler og andre sjødyr, i haiens øyne. Det styrker teorien om at haiangrep kan skyldes haiens dårlige syn.

HVITHAI: En av de største hvithaiene som noen gang er registrert er observert utenfor kysten av Hawaii. Det er ikke bare haien som høster oppmerksomhet. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil forhindre haiangrep

Målet med undersøkelsen er å finne ut hvorfor haiangrep skjer, slik at man kan finne en måte å forhindre dem på.

En voksen hvithai er mellom fire og åtte meter lang, og kan veie opptil to tonn. Med haiens mange skarpe tenner, som kan bli åtte til ti centimeter lange, er haien kanskje en av havets mest fryktede skapninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer