Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Derfor avlyser de eksamen

Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier det ikke er noen grunn til at videregåendeelever som skal ha vitnemål ikke vil få det - men vil ikke gi noen garantier.

AVLYSER: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby sier de prioriterer å gjennomføre privatisteksamener, mens andre nå avlyses. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Regjeringen har bestemt at alle muntlige, muntlig-praktiske og praktiske eksamener i videregående skole avlyses våren 2020. Det opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Fra før av er alle skriftlige eksamener i videregående skole og alle eksamener på ungdomstrinnet avlyst.

- Vi skulle selvsagt aller helst gjennomført eksamen som vanlig, men fylkene har vært tydelige på at vi må prioritere. Derfor prioriterer vi å gjennomføre privatisteksamener. Det viktigste for elevene i videregående er at de får en grundig standpunktvurdering og vitnemål, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i pressemeldingen.

- Krevende situasjon

Dagbladet møter Melby etter tirsdagens pressekonferanse.

20. april åpnet barnehagene etter å ha vært stengt siden 12. mars, og 27. april åpner skolene for 1. til 4. trinn. Det er imidlertid uklart når resten av elevene skal tilbake på skolebenken.

- Føler dere dere trygge på at lærerne vil ha tilstrekkelig grunnlag for å sette standpunktkarakter for elevene?

- Det er klart at det er mange som har vært i en krevende situasjon. Mange har lyktes i å finne gode måter å vurdere elevenes innsats digitalt, men jeg har også fått tilbakemeldinger om at det er elever og lærere som sier at det ikke fungerer særlig godt, sier hun til Dagbladet.

Dette forsterker behovet for å avlyse eksamen, mener hun.

- Vi må sørge for at lærerne har enda bedre tid. Det er også grunn til å håpe at vi nærmere sommeren har fått åpnet skolene for de elevene det gjelder, og at det dermed er mulig å vurdere elevenes innsats mer som vanlig - på skolen, både skriftlig og muntlig.

- Bedre tid

Målet et at alle elever i skolen skal tilbake før sommeren.

- Dersom noen har hatt utfordringer knyttet til å få et vurderingsgrunnlag for sine elever, vil det være mulig å gjøre det i mai og juni. Tiden vi ellers ville brukt på eksamen, kan heller brukes til undervisning og vurdering.

Uten eksamen får lærerne en ekstra måned til standpunktvurdering, og til å ta igjen undervisningen, sier hun.

- Den tiden har vi nå gitt lærere og elever.

Melby påpeker at standpunktkarakterer uansett utgjør brorparten av snittgrunnlaget for de fleste elevgruppene.

- Vi sikrer at vitnemålet blir gyldig også uten eksamenskarakterer, og det er det eneste unntaket vi gjør. Det har skjedd før, blant annet når det har vært lærerstreik.

- Ingen hindringer

- Kan du garantere at alle vil få vitnemål i år, eller kan åpningen av skolen for visse elevgrupper drøye til et tidspunkt hvor det rett og slett blir for kort tid for lærerne?

- I disse tider skal man være veldig forsiktig med å garantere noen ting. Men det er i hvert fall ingen hindringer i forskrift eller regelverk som tilsier at de som skal ha vitnemål ikke får det.

- Kan det være praktiske hindringer?

- Ikke som vi har fått rapporter om. Vårt hovedmål har vært å lage et system som sikrer at alle som har rett på et vitnemål får det. Vi har lagt til rette for det, blant annet ved å avlyse disse eksamenene. Jeg ser ingen grunn til at ikke alle som har rett på vitnemål vil få det.

Når det gjelder universitetene, jobbes det med ulike scenarioer, sier hun.

- Det er foreløpig litt for langt unna til at vi kan gi klare svar om hvordan neste semester vil se ut. Vi må rett og slett forberede oss på alt – både at man møtes på campus, og ikke. Men det kan hende fadderukene ikke blir helt som vanlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!