BA OM TILGIVELSE: Olaug Bollestads fylkeslag fikk en helt sentral rolle i at Knut Arild Hareide nå er ferdig som KrF-leder. At Bollestad ba landsmøtet om tilgivelse, handlet om noe annet, sier hun. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BA OM TILGIVELSE: Olaug Bollestads fylkeslag fikk en helt sentral rolle i at Knut Arild Hareide nå er ferdig som KrF-leder. At Bollestad ba landsmøtet om tilgivelse, handlet om noe annet, sier hun. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Derfor ba Bollestad partiet om tilgivelse: - Det hadde ingenting med det møtet i Rogaland å gjøre

- Det har vært mange samtaler og debatter og jeg ville si at om jeg hadde såret noen i krevende dager, så ber jeg om unnskyldning.

Under KrFs landsmøte på Gardermoen fredag ba 1. nestleder Olaug Bollestad alle KrF-erne i salen om tilgivelse to ganger.

Det gjorde hun både før og etter voteringen som medførte at Knut Arild Hareide er ferdig som KrF-leder.

- Vi må tilgi hverandre. Jeg har behov for å be om unnskyldning, og det tror jeg andre har også, sa Bollestad tydelig rørt.

Olaug Bollestad representerer Rogaland KrF, et fylkeslag som har fått hard medfart etter fylkesårsmøtet i forkant av landsmøtet i går.

Rogaland KrF valgte å ikke sende en representativ delegasjon til landsmøtet i KrF, i motsetning til resten av partiets fylkeslag. Mens en tredjedel av landsmøtet i Rogaland KrF stemte for regjering med Ap og Sp, sendte Rogaland KrF 15 blå delegater og bare én rød delegat til landsmøtet.

Vil ikke utdype tilgivelsesbehov

Avgjørelse var i praksis helt avgjørende for at Hareide tapte maktkampen i partiet og for at Erna Solberg nå blir sittende som statsminister. Dersom Rogaland KrF hadde sendt en representativ delegasjon til landsmøtet, ville utfallet blitt 94 mot 94 i den avgjørende voteringen.

Olaug Bollestad vil overfor Dagbladet ikke gå i detalj på hva hun ba om tilgivelse for.

- Ikke noe spesielt. Det har vært mange samtaler og debatter og jeg ville si at om jeg hadde såret noen i krevende dager, så ber jeg om unnskyldning.

- Så det har ingenting med Rogaland KrF å gjøre - at du ikke gjorde nok å rette opp det som skjedde i ditt fylke?

- Nei, det har ikke noe med det i Rogaland å gjøre. Der gjorde jeg det jeg kunne for at delegatene skulle gjenspeile salen. Der valgte årsmøtet noe annet, svarer Bollestad til Dagbladet.

Fylkeslag i konflikt

Dagbladet kjenner til at frustrasjonen mot Rogaland KrF er stor i delene av KrF som ønsket at partiet skulle gå i regjering med Støre og Slagsvold Vedum.

NEDERLAG: Knut Arild Hareide talte til KrFs landsmøte etter at det ble klart at det ble blå seier. Dermed tapte partilederen, og vil derfor gå av. Video: NTB Scanpix Vis mer

Flere forteller at de tror Rogaland KrF forsto godt at de kunne avgjøre hele prosessen da de valgte å sende 15 blå delegater til landsmøtet. De er tydelige på at mistroen til Rogaland KrF nå er stor.

Kilder i Rogaland KrF forteller Dagbladet at den lite representative delegasjonen fra fylkesårsmøtet var et svar på lokallag som sendte for mange røde delegater til fylkesårsmøtet.

Flere reagerte umiddelbart på møtet i Rogaland KrF.

- Jeg er veldig skuffet over mangel på demokrati ved valg av delegater, sa tidligere KrF-statsråd Einar Steensnæs til Dagbladet 20. oktober og la til:

- Du kan kalle det et kupp.

Såret Hareide vil ikke være bitter

Knut Arild Hareide har hele tiden vært tydelig på at han skulle ønske ting hadde blitt gjort annerledes i Rogaland KrF. Han ønsket ikke å rippe opp i dette i kveld.

- Jeg har ikke tenkt å få noen bitre tanker. Vi må leve med dette resultatet, sa Hareide etter det var klart at han hadde tapt maktkampen i partiet.

På «Debatten» på NRK fredag kveld sa Hareide følgende:

- Ja, det har vært ting som har vært sårende underveis. Og kanskje har jeg også såret noen.

Hareide lovet å ta opp saken direkte med dem som har såret ham. KrF-lederen understreket at det var folk i partiet det var snakk om.