Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokaten til terrorsiktet russer (20):

Derfor ba han retten om å fengsle klienten

- Vi forsvarere skal ikke få folk ut for enhver pris, sier Ola Lunde. Han mener det var nødvendig at klienten ble fengslet i fire uker.

KJENNELSEN: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker knivangrepet mot en kvinne på Kiwi Fredensborg i Møllergata i Oslo torsdag som et terrorangrep. Russeren som er siktet blir fremstilt for varetektsfengsling lørdag. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble den russiske mannen (20), som er terrorsiktet etter å ha knivstukket en kvinne inne på en Kiwi-forretning i Oslo, framstilt for varetektsfengsling.

Mannen forsvares av advokat Ola Lunde. Da han møtte til fengslingsmøtet i går, gjorde han noe uvanlig. Han anmodet retten om å fengsle klienten.

- Jeg har jobbet som forsvarer i 40 år, og kan ikke huske forrige gang jeg ba retten om det samme, sier Lunde til Dagbladet.

- Farlig

Klienten er siktet for brudd på straffelovens paragraf 131, som omfatter terrorhandlinger. I forkant av gårsdagens fengslingsmøte hadde Lunde en samtale med mannen. I tillegg gikk han gjennom hans politiforklaring.

Inntrykket han satt igjen med etterpå, var at mannen er psykisk syk og farlig.

- Vi forsvarere er også mennesker, og vi skal ikke få folk ut for enhver pris. Vi skal ivareta klientens beste, og det beste for denne mannen er å skjerme ham fra omverdenen, slik saken ligger an, sier Lunde.

Retten var enig. Den 20 år gamle mannen ble i går fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Han er nå overført til Oslo fengsel.

- Dette var det eneste riktige avgjørelse, basert på hva mannen har forklart og gitt uttrykk for at han ønsket å gjøre om han ble løslatt, sier Lunde.

TENKER PÅ KVINNEN: Dagbladet har snakket med ansatte på Kiwi i Møllergata. De forteller at de sender sine tanker til kvinnen som er kritisk skadd etter det PST betegner som en terrorhandling. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Reaksjoner

- I utgangspunktet er min holdning at varetektsfengsling er et inngripende tiltak overfor en person, og at det bare skal benyttes i spesielle tilfeller. I denne saken mener jeg, til tross for at jeg er hans forsvarer, at det hadde vært farlig for andre medmenneskers liv og helse å løslate ham, utdyper advokaten.

- Er det noen som har reagert på dette?

- Ja, jeg har fått noen reaksjoner, som ensidig har vært positive. Reaksjonene har gått på at det har vært en reflektert og viktig vurdering. Det er oppsiktsvekkende at en forsvarer ber om fengsling, men så er dette også en helt spesiell sak.

- Livsfarlige scenarioer

I går fortalte Lunde at klienten har gitt uttrykk for et ønske om å drepe europeere.

- Han er muslim og sint på europeere fordi vi har det så godt. Dette går på religion; han mener at det å være kristen er en synd og at alle kristne bør dø.

- Han har snakket om bilkjøring inn i store folkemengder, og at det var aktuelt. Han har tenkt på at dette kunne være en måte å utføre terror på, sa Lunde i går.

- Det er snakk om livsfarlige scenarioer som vi er nødt til å unngå, utdyper han i dag.

Ønsker medisinsk vurdering

- Hva blir din viktigste jobb som forsvarer for mannen?

- Min viktigste oppgave blir å følge ham opp på vanlig måte, passe på at han blir ivaretatt og at han ikke blir sittende fengslet i fire uker uten at det skjer noe.

- Hva mener du må skje med din klient?

- Jeg mener det bør vurderes om fengsel er riktig sted for ham. Man skal ikke plassere syke personer i fengsel. Kanskje burde han vært på sykehus, sier Lunde, som vil be om en judisiell observasjon av mannen, for å få en faglig vurdering av hans mentale helse.

- FARLIG: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker knivangrepet mot en kvinne på Kiwi Fredensborg i Møllergata i Oslo torsdag som et terrorangrep. Mannens forsvarer, Ola Lunde mener klienten er psykisk syk. - Min oppfatning er at han er ustabil. Min klare oppfatning er at dette er en sinnsforvirret ung 20-åring, sier Lunde. ... Vis mer

Etterforskes

Kvinnen som mannen knivstakk på Kiwi skal ha vært et tilfeldig offer, ifølge forsvareren. Ifølge politiet ble hun knivstukket i ryggen da hun sto i kassa for å betale.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har mannen selv sagt at angrepet var en terrorhandling, og at han planla å drepe flere personer. De etterforsker derfor saken som terror.

Advokat Lunde sier det har vært bevisst fra hans å gå ut i media og dele sine oppfatninger om at klienten ikke er frisk.

- Jeg ønsket å veie litt opp for den informasjonen som har kommet fra PST, der han framstilles som en terrormistenkt av verste sort. Etter min mening er han ingen profesjonell terrorist, men derimot en ensom ulv uten noe nettverk rundt seg, og med forskrudde tanker om å drepe flere mennesker.

PST: PSTs Marie Benedicte Bjørnland møtte pressen i Nydalen etter knivstikkingen på Kiwi i Møllergata i Oslo. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!