TERRORSIKTER NORDMANN: - Vi mener vi har tilstrekkelige holdepunkter for at han er en del av al-Qaida på den arabiske halvøy - AQAP. Uten å ville gå mer inn i hva som ligger til grunn for det, mener vi at det er tilstrekkelig grunn for å be ham pågrepet, sier fungerende assisterende sjef Thomas Blom i PST til Dagbladet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TERRORSIKTER NORDMANN: - Vi mener vi har tilstrekkelige holdepunkter for at han er en del av al-Qaida på den arabiske halvøy - AQAP. Uten å ville gå mer inn i hva som ligger til grunn for det, mener vi at det er tilstrekkelig grunn for å be ham pågrepet, sier fungerende assisterende sjef Thomas Blom i PST til Dagbladet. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Derfor ble Anders (35) siktet: - Jobber for terrorgruppe med slagkraft, kapasitet og evne

PST tror nordmann jobber for fryktet fløy av al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det kjent at den tidligere venstreraddisen og rockemusikeren Anders Dale (35) fra Nesodden er siktet for terror av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Dale er mistenkt for overtredelse av § 147a og siktet for overtredelse av §147d.

- Vi mener vi har tilstrekkelige holdepunkter for at han er en del av al-Qaida på den arabiske halvøy - AQAP. Uten å ville gå mer inn i hva som ligger til grunn for det, mener vi at det er tilstrekkelig grunn for å be ham pågrepet, sier fungerende assisterende sjef Thomas Blom i PST til Dagbladet.

- Frykter dere at Dale skal gjennomføre selvmordsaksjoner mot Norge?

- Vi ønsker ikke å si mer enn at AQAP har vist seg å være en gruppe med slagkraft, kapasitet og evne.

- Er det grunn for flypassasjerer på Gardermoen å frykte Dale?

- Vi har ingen slike holdepunkter nå, understreker Blom.

Soloterrorist Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter ser på nordmannen som en av de aller største truslene mot Vesten som har kommet fra Norge. Dette fordi han har er trent som soloterrorist. Amerikanske myndigheter opplyser at 35-åringen har vært i Jemen flere ganger i perioden 2008 til 2011 for å få terrortrening. Han skal ha fått opplæring i å lage bombebelter, veibomber og bilbomber.

Dagbladet får opplyst at vestlige lands myndigheter fryktet at Dale skulle iverksette et selvmordsangrep mot London-OL i 2012 - noe som ikke fant sted. Det viser imidlertid hva slags mistanker som har rettet seg mot nordmannen.

- Jeg vil ikke kommentere slike detaljer i saken, sier Blom - som understreker at PST heller ikke går ut med Dales navn.

- Tror dere han er i live?

- Vi håper at vi ved å gå til etterlysning, kan fange opp om han beveger seg på den nordvestlige delen av kloden.

Etterlyst av USA Dale ble tirsdag ført opp på amerikanske myndigheters liste over globale terrorister.

- Grunnen til at vi går ut med dette nå, er at vi så at media ble veldig opptatt av den amerikanske listeføringen - og ønsket å avdramatisere det. Terrorlister, enten fra EU, Russland, USA eller andre, er ikke bindene for norsk påtalemynidghet. Men det inngår i vår totalvurdering, sier Thomas Blom.

- USA gjennomfører en rekke droneangrep mot al-Qaida-medlemmer i Jemen. Hva tenker dere om et eventuelt slikt angrep mot Dale?

SPILTE I ROCKEBAND:  I dag ble det kjent at den tidligere venstreraddisen og rockemusikeren Anders Dale (35) fra Nesodden er siktet for terror av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Han konverterte til islam i 2008. Foto: Privat
SPILTE I ROCKEBAND: I dag ble det kjent at den tidligere venstreraddisen og rockemusikeren Anders Dale (35) fra Nesodden er siktet for terror av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Han konverterte til islam i 2008. Foto: Privat Vis mer

- Det må du spørre USA om og ikke oss. Vi driver vår etterforskning helt uavhengig av USAs listeføring.

- Men Norge ønsker ham stilt for retten i Norge, ikke drept i Jemen?

- Ja.

Venstreradikal Dagbladet har tidligere omtalt hvordan Dale raskt ble radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008.

Han er en tidligere venstreradikal med plettfri vandel, født og oppvokst i Oslo-området. Han vokste opp med hvite, norske foreldre og hadde sin ungdomstid i radikale politiske miljøer og Oslos musikkmiljø. På CV-en har han oppført jobber i byggefirmaer og en barnehage.

- Han kuttet kontakt med alle de gamle vennene etter at han ble radikal, sa en tidligere venn til Dagbladet i 2012, da saken først ble offentlig kjent.

Frykter angrep Anders Dale konverterte etter at han giftet seg med en kvinne fra et nordafrikansk land i 2008. Kona knyttes ikke til radikal islam.

Mannen er bl.a. jaget av CIA, britenes MI6 og MI5, Forsvarets etterretningstjeneste, PST og andre vestlige sikkerhetstjenester.

Tidligere i juli skjerpet USA sikkerheten ved en rekke europeiske flyplasser av frykt for at terrorgrupper i Syria og Jemen akter å smugle bomber om bord i fly.