Boris Johnson går av:

Derfor ble bare én av dem felt

Torsdag ble den britiske statsministeren Boris Johnson felt av eget parti. Derfor skjedde ikke det samme med president Trump.

LIKHETER: Det er mange som ser flere likheter i måten Boris Johnsen og den tidligere presidenten Donald Trump opererer på politisk. Foto: PETER NICHOLLS / various sources / AFP)
LIKHETER: Det er mange som ser flere likheter i måten Boris Johnsen og den tidligere presidenten Donald Trump opererer på politisk. Foto: PETER NICHOLLS / various sources / AFP) Vis mer
Publisert

Etter en rekke skandaler rundt den britiske statsministeren Boris Johnson sa partiet hans stopp. Torsdag sto en nedstemt statsminister utenfor 10 Downing Street - og fortalte at han går av.

Det skjedde etter at et ras av britiske regjeringsmedlemmer trakk seg - ledet an av finansminister Rishi Sunak og helseminister Sajid Javid.

Den siste dråpen for dem var det faktum at Johnson visste om tidligere anklager om overgrep utført av politiker Chris Pincher. Johnson innrømmet å ha glemt at han alt i 2019 var blitt fortalt om anklager mot Pincher, som ble regnet som en av hans nære politiske allierte.

Johnson har også tidligere vært i hardt vær etter partygate-skandalen, hvor han, og flere andre politikere, fikk bøter etter å ha holdt fester mens Storbritannia var coronastengt.

- Alternative sannheter

Det samme kan man si om den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump som, ifølge førstelektor i britiske og amerikanske studier ved Universitetet i Agder Erik Mustad, har store likheter til Johnson.

- Johnsen er en politiker som, på samme måte som Donald Trump, klarer å skape alternative sannheter og fornekte alt som blir brukt mot ham, sa Mustad til NTB.

HATT OG STOKK: Torsdag 7.juli kom Boris Johnson ut fra 10 Downing Street og meldte at han etterhvert går av som statsminister. Vis mer

Personer i fokus

Trumps presidentskap inneholdt også en rekke skandaler: stormingen av kongressbygningen i Washington D.C og løgner om skyhøye coronadødsfall, for å nevne noen. Men i motsetning til Johnson, ble han ikke tvunget til å gå av egne. Det var heller motsatt: Da det ble forsøkt å tvinge ham til å gå av gjennom riksrett, samlet partiet seg bak ham.

- Personer spiller en større rolle i amerikanske politikk enn vi er vant til i Europa. I USA velger folket kandidater i primærvalget og det kan være ganske åpent hvem det blir. Da mister partiet grep om hvem som blir kandidat, sier professor Rasmus Gjedssø Bertelsen ved Institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Tromsø til Dagbladet.

Ikke avhengig av tillit

Akkurat som i Norge blir statsministeren i Storbritannia valgt internt i partiet - og derfor har de folkevalgte mer makt til å bestemme hvem som skal lede.

- Man kan si at det vi har sett de siste dagene er britisk parlamentisme i praksis. En statsminister som ikke har støtte av et flertall i underhuset kan ikke bli sittende, og dette flertallet utgjøres i dag av det konservative partiet, som er hans eget parti, sier Atle Libæk Wold, førsteamanuensis i britiske studier ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

VENTER: Estlands statsminister Kaja Kallas blir rådvill når Boris Johnson uventet bryter en lang tradisjon. Video: Reuters Vis mer

Trump var ikke avhengig av tillit fra kongressen, det som tilsvarer parlamentet i USA, på samme måte.

- Presidenten har vanskelig for å gjennomføre sin politikk uten støtte i kongressen eller partiet, men han er ikke avhengig av støtte for å bli sittende. Det var faktisk republikanerne som trengte Trump og ikke motsatt, på grunn av hans store skare av velgere, sier Bertelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer