Derfor ble Breivik erklært utilregnelig

Les de sakkyndiges vurderinger.

RAPPORTEN: Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderer i sin 243 sider lange rapport at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
RAPPORTEN: Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderer i sin 243 sider lange rapport at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne artikkelen bygger på de endelige vurderingene til de rettpsykiatriske sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim som til sammen i 36 timer har hatt 13 samtaler med Anders Behring Breivik. Dagbladet kjenner innholdet i den rettspsykiatriske rapporten som konkluderer med at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni og derfor er strafferettslig utilregnelig.

I starten av sammendraget skriver de sakkyndige at deres vurdering «bygger på sakens dokumenter inklusive et større antall DVD/CD-avhører, komparentopplysninger, innhentede helseopplysninger, Psykometri og de sakkyndiges egne samtaler med observanden».

«For å forstå premissene for vurderingen, må man se hen til de deskriptive (beskrivende) deler av erklæringen. Dette gjelder både dokumentutdrag (inklusive vurdering av observandens kompendium), og de sakkyndiges samtaler med observanden», skriver de videre.

Diagnostisk vurdering: Her skriver de at det foreligger «gjennom sakens dokumenter og samtale med hans mor opplysninger svarende til at observanden utviklet seg upåfallende med hensyn til motoriske og verbale ferdigheter gjennom sine første leveår».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.