Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor ble den drapssiktede (37) aldri overført til tvungent psykisk helsevern

- Det var ingen tvil, sier rettpsykiater Pål Abrahamsen til Dagbladet.

- UTILREGNELIG: Den drapssiktede 37-åringen dro hjem til en politimann og plantet ei øks i mannens veranda.

Dette skal ha skjedd etter at en politilege omtalte han som «utilregnelig». Nå er han siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: PRIVAT/DAGBLADET
- UTILREGNELIG: Den drapssiktede 37-åringen dro hjem til en politimann og plantet ei øks i mannens veranda. Dette skal ha skjedd etter at en politilege omtalte han som «utilregnelig». Nå er han siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: PRIVAT/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den drapssiktede 37-åringen dro hjem til en politimann og plantet ei øks i mannens veranda.

Dette skal ha skjedd etter at en politilege omtalte han som «utilregnelig».

37-åringen siktet for Sigrid-drapet har store deler av livet vært kjent i psykiatrien. I retten er han imidlertid ikke blitt vurdert utilregnelig. Dermed har han sonet sine dommer og blitt sluppet fri.

- Det var aldri noen tvil, sier rettpsykiater Pål Abrahamsen til Dagbladet om manens tilregnelighet slik den ble vurdert i 2007.

Startet tidlig En barndomsvenn av siktede har fortalt Dagbladet hvordan 37-åringen fra ung alder utviklet seg til å bli en ensom ung mann, og som utviklet psykiske problemer.

- De eskalerte etter at søsteren hans døde, uttaler kilden.

Kilden beskriver en mann som føler seg forfulgt og jaktet på. Ved innleggelse til behandling skal mannen selv ha skrevet seg ut. Flere helsetjenester har reagert på at mannen slutter å ta medisinene som kan holde vrangforestillinger og andre diagnoser i sjakk.

«Forverret tilstand» Den siktede har selv lagt ut en rapport fra sin almenlege på Internett, datert i februar 2004. Her skriver legen at mannen har hatt psykiske vansker siden han var barn, med adferdsvansker på skolen. Fra tenårene var han underlagt barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) i sitt nærmiljø. Senere ble han pasient ved en psykiatrisk poliklinikk.

- IKKE I TVIL: 37-åringen siktet for Sigrid-drapet har store deler av livet vært kjent i psykiatrien. I retten er han imidlertid ikke blitt vurdert utilregnelig. Dermed har han sonet sine dommer og blitt sluppet fri.

- Det var aldri noen tvil, sier rettpsykiater Pål Abrahamsen til Dagbladet om manens tilregnelighet slik den ble vurdert i 2007. Foto: SCANPIX/DAGBLADET
- IKKE I TVIL: 37-åringen siktet for Sigrid-drapet har store deler av livet vært kjent i psykiatrien. I retten er han imidlertid ikke blitt vurdert utilregnelig. Dermed har han sonet sine dommer og blitt sluppet fri. - Det var aldri noen tvil, sier rettpsykiater Pål Abrahamsen til Dagbladet om manens tilregnelighet slik den ble vurdert i 2007. Foto: SCANPIX/DAGBLADET Vis mer

- Hans psykiske tilstand preges av personlighetsforstyrrelse, ustabil, vansker med impulskontroll, deprimert og urolig. De siste tre-fire årene har han hatt stadige episoder hvor han hører lyder, stemmer i hodet, paranoide forestillinger. Forverret høsten 2003, skriver blant annet legen.

Han fastslår selvmordstanker og skriver at pasienten ble innlagt for øyeblikkelig hjelp.

- Alvorlig diagnose I 2006 ble 37-åringen varetektsfengslet i en alvorlig voldssak som nesten kostet en kvinne livet. Retten skriver «at siktede har en alvorlig psykiatrisk diagnose som gir behov for oppfølging.»

Tingretten vektla blant annet en journal fra en behandlende enhet hvor 37-åringen ble innlagt

- Det er klart at pasienten har vært psykotisk, men at han ikke er det nå, at hans alvorlige personlighetsforstyrrelser kombinert med tidligere traumatisk hjerneskade i 18 års alder gir grunnlag for å vurdere det som en alvorlig sinnslidelse for etablering av tvungent psykisk helsevern, står det i hans epikrise.

Tvil ble avfeid Tvilen om 37-åringens tilregnelighet førte til to rettsakkyndige psykiatere ble oppnevnt og mannen innlagt til judisiell observasjon. 

Ifølge rettsoppnevnt psykiatrisk sakkyndige, var det ingen grunn til å anse mannen som utilregnelig i forbindelse med den alvorlig voldepisoden fra 2007.

«Han har en åpenbar personlighetsforstyrrelse som ikke gjør at de sakkyndige finner det trolig at han har noen alvorlig psykisk lidelse med en betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen. Han er heller ikke lettere psykisk utviklingshemming og det er ikke grunn til å anta at det skulle foreligge en sterk bevissthetsforstyrrelse,» skrev de to psykiaterne om tilregnelighetsspørsmålet.

De sakkyndige mente epikrisen som beskrev psykose var et «øyeblikksbilde».

«Psykoser som varer i minutter eller et par timer ikke er det samme som strafferettslig psykose,» konkluderer de skkyndige ifølge rettsboka.

- Vi var ikke i tvil, sier psykiater Pål Abrahamsen til Dagbladet i dag.

En overføring til tvungent psykisk helsevern ble derfor aldri en realitet.

Tidligere dømt Forrige gang han ble forsøkt innlagt, var så seint som i år. Siktede lider av personlighetsforstyrrelser, ulike typer sinnslidelser og vrangforestillinger, ifølge flere kilder og dommen han fikk i 2007.  37-åringen har tidligere vært idømt to års ubetinget fengsel for et voldsoverfall med jernstang mot ei 20 år gammel jente i Oslo i 2006.

De rettssakyndige fant i 2007 at mannen har diagnosene dyssosial personlighetsforstyrrelse, emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse og panikklidelse. Deres rapport ble forelagt Den rettsmedisinske kommisjon, som ikke hadde kommentarer til konklusjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media