<strong>SENDER SOLDATER TIL VEST-AFRIKA:</strong>  USA sender soldater til Vest-Afrika, som skal bistå i kampen mot dødsviruset ebola. Her forbereder en soldat seg til avreise ved Fort Campbell, Kentucky October den 9. oktober. Foto: Harrison McClary / Reuters / NTB Scanpix
SENDER SOLDATER TIL VEST-AFRIKA: USA sender soldater til Vest-Afrika, som skal bistå i kampen mot dødsviruset ebola. Her forbereder en soldat seg til avreise ved Fort Campbell, Kentucky October den 9. oktober. Foto: Harrison McClary / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Derfor ble ebola-utbruddet det verste noensinne

Tester nå helseberedskapen over hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 1976 sitter en gruppe belgiske forskere og stirrer forundret ned i et mikroskop. De har fått en blodprøve tilsendt fra Kongo, hvor et mystisk virus herjer en misjonsstasjon i Yambuku. Ofrene i landsbyen dør en smertefull død. Når de får opp et bilde av viruset, får forskerne hakeslepp:

- Hva i helvete er dette for noe?

Da de belgiske forskerne reiste ned til misjonsstasjonen, var pilotene så redde at de ikke engang ville stoppe motoren, før de tok av igjen. Allerede fra starten av, var ebola en kilde til frykt.

Derfor ble ebola-utbruddet det verste noensinne

- Ikke kom nær oss, vi kommer alle til å dø, sa de tre flamske nonnene og presten på misjonsstasjonen.

Dette var verdens første ebola-utbrudd.

Med jevne mellomrom Og over de neste 40 årene fulgte drøyt 20 ebola-utbrudd. Men ingen fant sted utenfor Sentra-Afrika, og ingen tok livet av mer enn 425 mennesker.

- Det naturlige reservoaret til ebola-viruset er antakelig i flaggermus i disse områdene, som også kan smitte annet vilt. Og både flaggermus og andre typer vilt spises av befolkningen i området, sier seniorrådgiver Line Vold i Folkehelseinstituttet (FFI) til Dagbladet.

- HVA ER DETTE? Da forskerne ved Antwerpens institutt for tropemedisin i Beliga fikk se ebola-viruset for første gang i 1976, fikk de hakeslepp. Forskerne ante ikke hva det var de så på. Viruset lignet kun litt på Marburg-viruset, som også dukker opp i Sentral og Øst-Afrika med jevne mellomrom. Foto: CDC / NTB Scanpix
- HVA ER DETTE? Da forskerne ved Antwerpens institutt for tropemedisin i Beliga fikk se ebola-viruset for første gang i 1976, fikk de hakeslepp. Forskerne ante ikke hva det var de så på. Viruset lignet kun litt på Marburg-viruset, som også dukker opp i Sentral og Øst-Afrika med jevne mellomrom. Foto: CDC / NTB Scanpix Vis mer

Ebola dukker altså opp med jevne mellomrom, og så langt har utbruddene dødd ut relativt raskt. Metodene for å stoppe utbruddet, har alltid vært de samme: Isoler de syke og begrav de døde trygt. Så hvorfor gikk det så fryktelig galt denne gangen?

Ebola-utbruddet som nå herjer i Vest-Afrika, kan spores tilbake til en to-åring som døde i det sørlige Guinea, 6. desember i fjor.

Inn i det urbane Kanskje ble han smittet av flaggermus. Men uansett opprinnelse, en uke etter at 2-åringen døde, døde guttens mor. Så søsteren og bestemoren, og deretter flere personer som kom i bestemorens begravelse. De tok med seg viruset hjem til sine landsbyer.

Snart fikk helsearbeidere i små og større byer sør i Guinea inn pasienter som døde av en mystisk sykdom men kjennetegnene feber, diaré og oppkast. Vest-Afrika hadde aldri sett ebola før.

<strong>TESTER HELSEVESENET:</strong>  Helt siden det første ebola-tilfellet i desember i fjor, har Guineas helsevesen kjempet mot ebola-utbruddet. Nå har det spredd seg over landegrenser, og kontinenter, og tatt livet av 4024 mennesker. Denne uka har mistanke om ebola ført til sterke smitteverntiltak i flere land, som da et hotell ble stengt i Makedonia, og en bygning i Paris ble stengt. Begge viste seg å være falsk alarm. Grafikk: Dagbladet
TESTER HELSEVESENET: Helt siden det første ebola-tilfellet i desember i fjor, har Guineas helsevesen kjempet mot ebola-utbruddet. Nå har det spredd seg over landegrenser, og kontinenter, og tatt livet av 4024 mennesker. Denne uka har mistanke om ebola ført til sterke smitteverntiltak i flere land, som da et hotell ble stengt i Makedonia, og en bygning i Paris ble stengt. Begge viste seg å være falsk alarm. Grafikk: Dagbladet Vis mer

- Grunnen til at utbruddene har dødd ut før, er at de har startet på landsbygda, hvor det er tynt befolket og folk bor spredt. Da har ikke viruset rukket å spre seg, før det har dødd ut, sier Itta Helland-Hansen (34), som onsdag kom hjem fra oppdrag for Leger uten grenser i ebola-rammede Liberia.

Forskjellen denne gangen, var at ebola fant veien inn i byene. Så over landegrensene og inn i hovedstaden i både Liberia, Sierra Leone og Guinea.

- Det er klart at du får en helt annen spredning i tettbygde strøk som Monrovia, hvor folk også reiser mer. Det gjør det også vanskeligere å forutse hvordan det vil spre seg, sier Helland-Hansen til Dagbladet.

<strong>DESINFISERER:</strong>  - Her sprayer Health Promotor David Requenas støvlene mine. Når vi er ute i byen er det sjåførens oppgave å spraye hendene våre med klorvann hver gang vi har kommet borti noen eller noe, og alltid før vi skal inn i bilen. Så sprayer vi hverandres skosåler før vi går inn, slik at bilen alltid kan betraktes som en safe zone, forteller Itta Helland-Hansen, som onsdag kom tilbake fra Liberia-oppdraget for Leger uten grenser. Foto: Privat
DESINFISERER: - Her sprayer Health Promotor David Requenas støvlene mine. Når vi er ute i byen er det sjåførens oppgave å spraye hendene våre med klorvann hver gang vi har kommet borti noen eller noe, og alltid før vi skal inn i bilen. Så sprayer vi hverandres skosåler før vi går inn, slik at bilen alltid kan betraktes som en safe zone, forteller Itta Helland-Hansen, som onsdag kom tilbake fra Liberia-oppdraget for Leger uten grenser. Foto: Privat Vis mer

Derfor har det blitt verre denne gangen: Fordi det har spredt seg til urbane områder, hvor folk reiser mer.

Å varsle, når ingen hører Allerede i mars slo Leger uten grenser alarm. Guinea, Liberia og Sierra Leone sto snart overfor det største ebola-utbruddet noensinne.

De syke strømmet inn til sykehusene, som både manglet beskyttelsesutstyr og kompetanse. Dermed ble også helsearbeiderne smittet. I sommer streiket de av frykt for å gå på sin egen jobb. Det var et helsesystem i panikk.

- Vi har prøvd å si fra i et halvt år om at dette skjer, men det tok forferdelig lang tid før vi ble tatt på alvor. Hvis folk hadde våknet tidligere, så hadde utbruddet kanskje ikke blitt så stort som det nå er. Vi har gjort mye og vårt aller ytterste, men vi kan ikke håndtere dette alene, sier Helland-Hansen.

Nå er det oktober, og verden har våknet. For jo større utbruddet blir i Vest-Afrika, jo større er sjansen for at det kommer hit.

Internasjonal spredning Vi snakker 4024 døde mennesker, så langt. Og utbruddet er fremdeles fullstendig ute av kontroll. Ebola-syke internasjonale hjelpearbeidere har blitt fløyet ut og behandlet i Tyskland, Frankrike, Spania, Storbritannia, USA - og nå i Norge.

Både i USA og Spania har sykepleiere på høysmitteavdelingen blitt smittet da de behandlet ebola-pasienter, selv om de brukte fullt smittervernutstyr. Og liberieren som utviklet ebola-symptomer i USA, ble sendt hjem fra legen med antibiotika. Flere steder har falsk ebola-alarm også ført til full smittevernalarm. Torsdag ble en bygning i Paris og et hotell i Makedonia stengt, på grunn av falsk frykt for ebola-smitte.

Ebola-utbruddet som først lammet helsesystemene i Vest-Afrika, tester nå smitteberedskapen over hele verden.

- Det mest uansvarlige er å ikke sende hjelp, og det er jo det som har skjedd så langt. Den enorme skalaen på dette utbruddet skyldes blant annet den manglende responsen fra verdenssamfunnet, sier Helland-Hansen i Leger uten grenser.

• Les også: 12 myter og fakta om ebola: Dette må du vite om dødsviruset

Derfor ble ebola-utbruddet det verste noensinne

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer