Derfor ble ebola-utbruddet det verste noensinne

Tester nå helseberedskapen over hele verden.

SENDER SOLDATER TIL VEST-AFRIKA:  USA sender soldater til Vest-Afrika, som skal bistå i kampen mot dødsviruset ebola. Her forbereder en soldat seg til avreise ved Fort Campbell, Kentucky October den 9. oktober. Foto: Harrison McClary / Reuters / NTB Scanpix
SENDER SOLDATER TIL VEST-AFRIKA: USA sender soldater til Vest-Afrika, som skal bistå i kampen mot dødsviruset ebola. Her forbereder en soldat seg til avreise ved Fort Campbell, Kentucky October den 9. oktober. Foto: Harrison McClary / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 1976 sitter en gruppe belgiske forskere og stirrer forundret ned i et mikroskop. De har fått en blodprøve tilsendt fra Kongo, hvor et mystisk virus herjer en misjonsstasjon i Yambuku. Ofrene i landsbyen dør en smertefull død. Når de får opp et bilde av viruset, får forskerne hakeslepp:

- Hva i helvete er dette for noe?

Da de belgiske forskerne reiste ned til misjonsstasjonen, var pilotene så redde at de ikke engang ville stoppe motoren, før de tok av igjen. Allerede fra starten av, var ebola en kilde til frykt.

- Ikke kom nær oss, vi kommer alle til å dø, sa de tre flamske nonnene og presten på misjonsstasjonen.

Dette var verdens første ebola-utbrudd.

Med jevne mellomrom Og over de neste 40 årene fulgte drøyt 20 ebola-utbrudd. Men ingen fant sted utenfor Sentra-Afrika, og ingen tok livet av mer enn 425 mennesker.

- Det naturlige reservoaret til ebola-viruset er antakelig i flaggermus i disse områdene, som også kan smitte annet vilt. Og både flaggermus og andre typer vilt spises av befolkningen i området, sier seniorrådgiver Line Vold i Folkehelseinstituttet (FFI) til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer