Derfor ble Erling Kagge Høyres nyeste partitopp: - Man kan ikke bare tenke på seg selv

Tidligere kulturminister Thorhild Widvey vervet polfareren til de blås rekker. Nå blir han tiprosentpolitiker.

RØD TRØYE, BLÅ POLITIKER: Erling Kagge er nå både polfarer, forlegger og deltidspolitiker. Han er nytt medlem i Høyres sentralstyre. Foto: NTBscanpix
RØD TRØYE, BLÅ POLITIKER: Erling Kagge er nå både polfarer, forlegger og deltidspolitiker. Han er nytt medlem i Høyres sentralstyre. Foto: NTBscanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Forlegger og kunstsamler Erling Kagge er Høyres nyeste sentralstyremedlem. Polfareren ble innstilt i forkant av regjeringspartiets landsmøte i helga, og offisielt valgt til det viktige vervet sent lørdag ettermiddag. 

Kagge forteller Dagbladet at det var tidligere kulturminister Thorhild Widvey som fikk ham inn i partiet. 

- Jeg har aldri lagt skjul på at jeg stemmer Høyre, men jeg har ikke alltid stemt Høyre med like stor overbevisning. Jeg traff Thorhild Widvey til lunsj i vinter og da sa hun at hun hadde tipset valgkomiteen om meg som nytt medlem av sentralstyret. Så tenkte jeg ikke mer over det, før det ringte en torsdag morgen fra et ukjent nummer som spurte om jeg ville være med, forteller polfareren.  

Bedre skole Seks ganger i året skal Kagge møte med Solberg og resten av partiledelsen, samt Høyres fylkesledere, og han blir da den eneste i rommet som ikke er politiker.

Forleggeren forteller at det er skolepolitikk og skattepolitikk som engasjerer ham mest. Her mener Kagge at Høyre har de beste løsningene. 

- Jeg er opptatt av skolepolitikk. Hver femte elev som går ut av grunnskolen i dag ikke er kvalifisert til videre utdanning. Det er et av de største problemene vi har og det vil bli større hvis Norge ikke gjør noe. Andre partier er opptatt av varm mat og leksefri skole, men jeg tror heller vi bør fokusere på å hjelpe de aller svakeste på skolen. Og generelt må skattegrunnlaget bli bredere og offentlige utgifter må ned, sier han. 

En tiprosentpolitiker Kagge, som kjent kulturaktør, vedgår at mange nok ikke tenker at Høyre har den mest gavmilde kulturpolitikken. Hadde Kagge bare tenkt på kulturlivet, ville han kanskje valgt seg et annet parti, innrømmer han.  

- Jeg tror det er viktig at folk som ikke er del av politikken, faktisk våger å tre inn i den for å bidra litt. Ofte virker avstanden mellom heltidspolitikere og alle oss de forsøker å hjelpe ganske stor. Jeg som er opptatt av kulturlivet burde kanskje foretrekke et parti som kaster masse penger inn i kulturbingen, men man kan ikke bare tenke på seg selv. 

- Så den rødgrønne kulturpolitikken er bedre, altså

- Jeg setter spørsmålstegn ved at man tenker et en-til-en forhold mellom kulturpenger og hvilken kultur man får ut av det. Jeg er for et stort kulturbudsjett, men jeg mener det er viktig å måle effekten ved pengebruken også.  

- Er Erling Kagge blitt politiker nå? 

- Nei, overhodet ikke. Jeg er forlegger, sier Kagge kontant, før han fortsetter: 

- Nå skal jeg lære mye om partipolitikk, men jeg har også en krevende jobb i Kagge forlag og tre barn, så jeg skal være langt fra en heltidspolitiker. Kanskje en tiprosentpolitiker, eller noe sånn. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer