Frode Berg for retten i Russland:

Derfor ble Frode Berg fengslet i seks måneder

Frode Berg (63) ble i dag ført inn i rettssal 507 i Moskva byrett. Dette skjedde bak lukkede dører.

FØRSTE RETTSDAG: I Moskva har nå rettssaken mot Frode Berg startet i byretten. Video: Henning Lillegård Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MOSKVA / OSLO (Dagbladet): - Går det bra, Frode?

- Ja.

Det var det ene ordet offentligheten fikk ut av spiontiltalte Frode Berg (63) da rettssaken mot ham startet i byretten i Moskva i dag.

Hemmeligholdet er ekstremt. Hva som skjer videre er svært usikkert, men da en av hans advokater, Pjotr Anasjkin, kom ut av rettsbygningen rundt 15.30, ble situasjonen noe klarere.

Seks nye måneder

I løpet av den omkring halvannen timen i rettssalen erklærte Frode Berg seg ikke skyldig etter tiltalen, på tross av at han har innrømmet at han var på oppdrag for E-tjenesten. Han og hans advokater hevder imidlertid at Berg ikke forsto omfanget av det han gjorde.

BAK LUKKEDE DØRER: Dagens fengslingsforlengelse foregikk bak disse dørene i byretten i Moskva.
BAK LUKKEDE DØRER: Dagens fengslingsforlengelse foregikk bak disse dørene i byretten i Moskva. Vis mer

Anasjkin opplyste videre at Frode Berg er varetektsfengslet i ytterligere seks måneder.

- Han ble fengslet i seks nye måneder fordi ingen vet når rettssaken blir ferdig, sier Anasjkin til Dagbladet.

- Optimist

- Frode Berg er optimist. Han vil veldig gjerne hjem. Han ser godt ut, sier Anasjkin til Dagbladet.

- Han er glad for at saken endelig er for retten og håper at den ender snart, sier advokaten, og understreker at han ikke kan kommentere prosessen spesifikt.

Det vil være en ny høring onsdag klokka 11.00. Da skal selve hovedforhandlingen, med bevisførsel og vitner, opp for retten. Da vil også Bergs russiske stjerneadvokat, Ilja Novikov, som har vært på reise i USA, være til stede.

Tror på to uker

Anasjkin sier han tror rettssaken er over i løpet av to uker.

ADVOKAT: Pjotr Anaskin, kollega av Frode Bergs advokat, Ilja Novikov, måtte stille i fengslingsmøtet i dag. Han sier at Frode Berg er optimist og vil hjem. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
ADVOKAT: Pjotr Anaskin, kollega av Frode Bergs advokat, Ilja Novikov, måtte stille i fengslingsmøtet i dag. Han sier at Frode Berg er optimist og vil hjem. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

- Han føler støtte og forholdene i fengselet er normale, sier advokaten.

Mens norske og russiske medier ventet på gangen i sikkerhetsetasjen – femte etasje – i Moskva byrett, sammen med ministerråd Snøfrid B. Emterud, startet spionsaken mot Frode Berg.

Sikkerhetsopplegget rundt rettsforhandlingene er strenge. For å komme til rettssal 507, må alle gjennom en sikkerhetskontroll, ved inngangen til tinghuset i Moskva. Der går vakter igjennom alt av tekniske utstyr, og de som har med fotoutstyr blir avvist.

Streng sikkerhet

Etter den første sikkerhetskontrollen, må alle legitimere seg med pass. Først da slipper man inn i området hvor de vanlige rettsforhandlingene blir ført. Men for å komme fram til sikkerhetsetasjen – etasje fem – må man ta heisen til fjerde etasje, deretter bytte heis, før man kommer til femte etasje. Der er det fotoforbud.

En halvtime etter planene, måtte Frode Berg møte for Moskva byrett. Berg ble ført opp i femte etasje med en egen heis klokka 14.30 lokal Moskva-tid. Bak et jerngitter ble han ført bakveien inn til rettssal 507. Han var iført mørk dress.

Det var ikke mulig for norske medier å få kontakt med Berg på vei inn. To menn i uniform førte ham inn i rettssalen.

Frode Berg-saken:

  • 5. desember 2017 ble den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva.
  • Han hadde da på seg 3000 euro i kontanter.
  • Siden har han sittet i varetekt i Lefortovo-fengselet.
  • Han risikerer 20 års fengsel.
  • 2. april startet rettssaken i Moskva byrett.

Drøyt en time seinere ble han ført ut av rettssalen igjen. Først da svarte Berg bekreftende til norsk presse på spørsmål om det gikk bra ham.

Seansen tok bare et eller to sekunder fra døra åpnet seg til Berg forsvant ut av syne.

Ambassaden følger med

Moskva byrett tok i dag bare stilling til fornyet fengsling, og det er først onsdag rettsforhandlingene starter. Fram til nå har Berg vært i FSBs varetekt, når rettsforhandlingene starter er det Moskva byrett som overtar ansvaret for Frode Berg.

MOSKVA: Nordmannen som er tiltalt for spionasje, Frode Berg, møter i retten i dag. Video: Henning Lillegård. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Jounalist: Gunnar Hultgreen Vis mer

Ministerråd Snøfrid B. Emterud fra den norske ambassaden i Moskva følger saken for norske myndigheter. Hun ønsker ikke å kommentere saken, men har sammen med sine kolleger på ambassaden fulgt opp Frode Berg konsulært, siden han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i desember 2017.

Verken Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, eller Ilja Novikov, nordmannens russiske advokat, var til stede da rettsforhandlingene startet.

MINISTERRÅD: Snøfrid B. Emterud og de andre ansatte fra den norske ambassaden i Moskva har fulgt opp Frode Berg i fengsel i Russland.
MINISTERRÅD: Snøfrid B. Emterud og de andre ansatte fra den norske ambassaden i Moskva har fulgt opp Frode Berg i fengsel i Russland. Vis mer

Dagbladet får bekreftet at Risnes muligens kommer til Russland i neste uke. FSB vurderer nå om Risnes kan få treffe Frode Berg.

Usikker varighet

Novikov er nå på vei hjem fra USA, hvor han har vært på et oppdrag. På vegne av Novikov bisto advokat Pjotr Anasjkin Frode Berg under rettsmøtet. Anasjkin ønsket å si minst mulig til Dagbladet før forhandlingene startet.

Det er fortsatt usikkert hvor lenge rettsforhandlingene i Moskva byrett vil vare. Overfor Dagbladet har advokat Novikov antydet at Moskva byrett vil bruke mellom to og tre uker på rettsforhandlingene. Denne uka er det satt av to-tre dager til saken.

Til tross for at advokat Novikov forsøkte å få saken utsatt noen få dager, insisterte Moskva byrett på at forhandlingene måtte starte tirsdag 2. april.

Tre dommere

Det var før dagens rettsmøte grunn til å tro at Frode Berg vil erkjenne de faktiske forhold, at han på vegne av en fremmed makt – Norge – hadde med seg en dataminnepinne og penger – 3000 Euro til Russland. Han erklærer seg imidlertid ikke skyldig etter tiltalen fordi de hevder Berg ikke var klar over omfanget av det han gjorde.

- Han ser godt ut. Han ønsker å komme hjem så fort som mulig

Pressetjenesten ved Moskva byrett bekreftet i går overfor Dagbladet at det er vanlig at rettssakene i byretten ledes av en juridisk dommer. Men i saken mot Frode Berg er det tre føderale juridiske dommere, slik russisk lov tilsier i spionsaker.

Dagbladet har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra russiske myndigheter. Sikkerhetspolitiet – FSB – har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer