AVHØRT OM UNGDOMSTIDA: Ungdomsårene var hovedtema i et flere timer langt avhør av Breivik på onsdag. Her her han avbildet på Fpu-fest i ungdomspartiets gamle lokaler på Youngstorget.
AVHØRT OM UNGDOMSTIDA: Ungdomsårene var hovedtema i et flere timer langt avhør av Breivik på onsdag. Her her han avbildet på Fpu-fest i ungdomspartiets gamle lokaler på Youngstorget.Vis mer

- Derfor ble han muslimhater

Terroristen Anders Behring Breivik har nå forklart politiet om det han kaller «triggerpunkter» i ungdomsårene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag var Breivik i et nytt maratonavhør på politihuset på Grønland i Oslo. Tema var hovedsakelig terroristens ungdomsår.

- Han sier lite, eller ingenting, om barneårene, men han har forklart seg en del om det han kaller «triggerpunkter» i ungdomsårene. Dette skjedde i 15-17-årsalderen. Han forklarer seg om handlinger som har skjedd, og opplevelser han har hatt, som har vært med på å føre ham til de holdninger han har i dag, sier forsvarer, advokat Geir Lippestad.

Politiadvokat Christian Hatlo bekrefter at terroristen har forklart seg om ungdomstida.

- Han har fortalt sin versjon om hvorfor han ble som han ble. Politiet vil nå etterprøve hans forklaring, sier Hatlo. 

Overfall Breivik skriver i manifestet om en rekke episoder der han hevder han ble overfalt av utenlandske gjenger. Ifølge advokat Lippestad har Breivik i politiavhør beskrevet en rekke hendelser mot ham selv og miljøet han tilhørte.

- Han forklarer at hendelsene har ført til hans syn på multikulturalisme og hvordan Europa bør bli. Jeg vil ikke kommentere detaljer i det han har forklart, sier Lippestad.

Heller ikke politiadvokat Hatlo vil kommentere detaljer i avhøret.

I sitt manifest skriver terroristen at han mener at kulturmarxistene har sørget for at Oslo er blitt en ødelagt by. Han bygger dette opp med det han hevder er flere truende møter med ungdom med pakistansk og afrikansk bakgrunn, som han hevder å ha vært utsatt for.

Breivik skriver blant annet om hvordan han angivelig ble forsøkt ranet av en pakistansk gjeng utenfor en konsert da han var 15, men at en sentralt medlem av A-gjengen sørget for at han ble uskadd.

Han hevder han ble forsøkt ranet ytterligere to ganger som 17-åring, og at han ved et tilfelle ble slått med en billiardkø. Han beskriver flere andre angivelige truende hendelser og voldelige episoder, og at han ved et tilfelle brakk nesa. Opplysningene er ikke bekreftet uavhengig.

Tidligere skolekamerater har fortalt Dagbladet at Breivik forandret seg mye i 1995, året han fylte 15. Han falt ut av sitt vante miljø, mistet kontakten med faren, mistet venner, begynte å engasjere seg politisk og begynte med ekstrem trening. 

100 timer i avhør Anders Behring Breivik har nå vært i 14 avhør hos politiet, i nærmere hundre timer. Ifølge politiet er det skrevet 430 sider fra dette så langt. Politiet offentliggjorde i går at Breivik minst avfyrte 186 skudd, da det ble funnet et slikt antall tomhylser. Politiet fant i tillegg en mengde ubrukte skudd i Breiviks depot på Utøya. 

Det ble også bekreftet at politiet nå opererer med at det var 569 personer på Utøya 22. juli, men de tar et lite forbehold om at det kan være noen personer de ikke har oversikt over. 69 personer ble drept.

I Norge har politiet så langt gjennomført 1296 avhør, 467 av dem av fornærmede fra Utøya, 319 er fornærmede fra regjeringskvartalet og 510 er avhør av andre enn de fornærmede. 

- Dette dreier seg om åstedsvitner, venner, familie, omgangskrets og så videre, sier Hatlo.

Politiet er snart ferdig med alle avhør knyttet til Utøya, men det gjenstår rundt 100 avhør knyttet til bombeangrepet i Oslo.

«TRIGGERPUNKTER:»  I avhør snakker Anders Behring Breivik om hendelser i ungdommen som han mener har ført til at han har de holdningene han har. Her fra årboka til Oslo Handelsgym der han startet i 1995.
«TRIGGERPUNKTER:» I avhør snakker Anders Behring Breivik om hendelser i ungdommen som han mener har ført til at han har de holdningene han har. Her fra årboka til Oslo Handelsgym der han startet i 1995. Vis mer