Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvinningsdramaet:

Derfor ble «hette­mannen» etterlyst

Mannen som onsdag ble etterlyst som vitne i Hagen-saken, kan sitte på viktig informasjon uten å være klar over det selv, mener politiet.

ETTERLYSER VITNER: Politiet publiserer nå fire nye videoer i etterforskningen av Hagen-saken. Vis mer

SISTE: Klokka 13.15 sender politiet ut ytterligere fire videoklipp av vitnet de etterlyste tidligere i dag. Den ene videoen viser at mannen stopper opp litt ved to søppelkasser ved en parkeringsplass ved Hjelpemiddellageret, før han går videre i retning Langvannet.

De andre viser vitnet som går ned noen trapper ved Metro senter, før han går nordover gjennom Festplassen og mot Langvannet. Før dette hadde han kommet fra området ishallen og tatt seg opp trappene ved Kulturhusgata.

HETTEMANNEN: Politiet har publisert ytterligere fire videoklipp av vitnet de etterlyste tidligere onsdag 1. juli. Vis mer

Onsdag formiddag gikk Øst politidistrikt ut og etterlyste en mann de beskriver som et vitne i Hagen-saken. Mannen er blitt fanget på flere ulike videoopptak i nærheten av Sloraveien, hvorfra Anne-Elisabeth Hagen (70) forsvant 31. oktober 2018, på et tidspunkt politiet beskriver som «interessant».

Videoopptakene av «hettemannen» inngår i et massivt videomateriale, som teller nesten 6000 timer, og ble innhentet i en tidlig fase av etterforskningen. Siden da har politiet hatt en svært tidkrevende jobb med å systematisere videoopptakene og sette de i sammenheng med andre opplysninger i saken.

Nå mener politiet at tida er moden for å gå ut med videoopptakene og etterlyse mannen.

ETTERLYST: Politiet ønsker å komme i kontakt med denne mannen i forbindelse med Lørenskog-saken. Video: Politiet Vis mer

«Interessant»

- Hvorfor etterlyser dere denne mannen akkurat nå?

- Mannen på videoen befinner seg i et område og på et tidspunkt som er svært aktuelt for etterforskningen. Han befinner seg i relativ nærhet til Sloraveien, og ut fra det vi kan rekonstruere, er han derfor interessant, svarer påtaleansvarlig Haris Hrenovica i Øst politidistrikt.

Han forklarer videre at mannen tidligere i etterforskningen ikke ble ansett som særlig interessant.

- Men jo mer vi klarte å sette sammen videoopptakene, kunne vi se ham i flere sammenhenger, og til slutt klarte vi å plassere ham ganske nært i retning av andemateplassen, sier Hrenovica.

Andemateplassen ligger ved Langvannet, det samme vannet som grenser til tomta hvor boligen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen står, Sloraveien 4.

Mannen går i det som kan se ut som en tynn boblejakke eller en skalljakke, er iført hansker og går med hette. Det kan også se ut som om ansiktet hans er tildekket.

- Kvaliteten på opptaket er ikke det beste. Det kan være skjegg, bøff, skjerf. Å si noe om det, blir veldig subjektivt, og det kan ha, og har mest sannsynlig, naturlige årsaker. Det sentrale for oss er det vi gjør nå – forsøke å få kontakt med personen, sier Hrenovica.

RUTA: Politiet sier mannen gikk denne ruta fra parkeringshuset ved Lørenskog ishall, over Festplassen mellom Metrosenteret og Lørenskog hus, over riksvei 159, langs Mailand skole mot Elveveien og Andemateplassen i enden av Langvannet, og i retning Sloraveien. Deretter er han borte fra overvåkningskameraer, før han dukker opp 28 minutter senere, på Festplassen mellom Metrosenteret og Lørenskog hus igjen, før han går til parkeringshuset ved ishallen. Kart: Marte Nyløkken Helseth / Google maps
RUTA: Politiet sier mannen gikk denne ruta fra parkeringshuset ved Lørenskog ishall, over Festplassen mellom Metrosenteret og Lørenskog hus, over riksvei 159, langs Mailand skole mot Elveveien og Andemateplassen i enden av Langvannet, og i retning Sloraveien. Deretter er han borte fra overvåkningskameraer, før han dukker opp 28 minutter senere, på Festplassen mellom Metrosenteret og Lørenskog hus igjen, før han går til parkeringshuset ved ishallen. Kart: Marte Nyløkken Helseth / Google maps Vis mer
SLORAVEIEN 4: Tom Hagens bolig ligger i Sloraveien 4, rett ved Langvannet. I enden av vannet ligger sentrum av Lørenskog, med Metrosenteret og Lørenskog hus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLORAVEIEN 4: Tom Hagens bolig ligger i Sloraveien 4, rett ved Langvannet. I enden av vannet ligger sentrum av Lørenskog, med Metrosenteret og Lørenskog hus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kommer ut 10.22

Mannen blir første gang fanget på video klokka 10.22, da han kommer fra parkeringshuset ved Lørenskog ishall. Deretter beveger han seg i Lørenskog sentrum, og i retning mot Sloraveien.

- Er dere interessert i hans bevegelser før klokka 10.22?

- Vi er først og fremst interessert i å identifisere ham, snakke med ham som vitne og høre om han kan ha gjort observasjoner som kan ha relevans for etterforskningen, svarer påtaleansvarlig Hrenovica.

- Er dere av den oppfatning at han kan ha slik informasjon?

- Det er vanskelig å si all den tid vi ikke vet hvem han er, og nøyaktig hvor han har beveget seg, etter at vi mister ham i det han går ut av opptakene. Det kan jo være flere grunner til at man ikke tar kontakt med politiet. Det er ikke sikkert at han klarer å sette seg i sammenheng med vår etterforskning, og at han ikke forstår at han muligens kan være et vitne. Derfor håper vi at han tar kontakt, eller at noen som kjenner ham tar kontakt.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

Det siste sikre livstegnet fra Anne-Elisabeth Hagen 31. oktober 2018, var en telefonsamtale til sønnen klokka 09.14. Klokka 09.48 forsøkte en nabo å ringe henne, men fikk aldri svar.

Har gjort rekonstruksjoner

Politiet har tidligere etterlyst en bil fra annet videoovervåkningsmateriale. Bilen kjørte langs gangveien som går forbi Tom og Anne-Elisabeth Hagens bolig, fra Sloraveien og til Elveveien.

- Vi klarer ikke å sette mannen i sammenheng, tidsmessig, med bilene vi har etterlyst, sier Hrenovica, og legger til:

- Vi har ingen holdepunkter for å plassere ham et annet sted, eller mene at han er involvert på en annen måte.

Politiet understreker også at det er ingenting som tyder på at mannen i videoen er Tom Hagen, som nå er drapssiktet for å ha drept eller medvirket til å drepe sin forsvunne kone.

- Har dere gjort andre rekonstruksjoner av andre personers bevegelser denne dagen?

– Det har vi i gjort i en rekke andre tilfeller. En ting er at vitner forklarer seg til politiet, men vi må også finne objektive holdepunkter, som for eksempel elektroniske spor, som kan bekrefte eller avkrefte vitnes observasjoner, svarer Hrenovica.

MULIGE FUNN: Disse små, blågrønne flekkene kan indikere at politiet har funnet nye blodspor i Tom Hagens bolig i Sloraveien 4. Foto: NTB Scanpix / Reporter: Marie Røssland Vis mer

Slik gikk han

Politiet beskriver mannens rute slik:

  • Strekningen Lørenskog Ishall – området Langvannet:

Kl. 10.22 kommer mannen sannsynligvis fra parkeringshuset ved Lørenskog Ishall, går opp en trapp som leder over Metrosenteret og kommer ned trappa ved Festplassen mellom Metrosenteret og Lørenskog Hus. Deretter går mannen i nordgående retning og følger formentlig gangbrua over RV 159 mot Mailand skole. Videre passerer han Hjelpemiddellageret på sørsida av bygget, og går gjennom Rådhusparken i retning andemateplassen/Elveveien.

Dette er siste videoobservasjon av mannen på turen mot Langvannet.

  • Strekningen området Langvannet – Lørenskog Ishall:

Politiet sitter også på videoovervåking som viser mannens retur mot Lørenskog ishall, men det er et tidsrom på nesten en halvtime hvor de ikke vet hvor mannen har vært.

28 minutter etter siste observasjon ved Langvannet, blir mannen observert gående i sørgående retning på Festplassen mellom Metrosenteret og Lørenskog Hus.

Han går videre langs Metrosenteret og opp mot parkeringshuset ved Lørenskog Ishall, der han ble observert første gang, opplyser politiet i pressemeldingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!