Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vestlundveien ungdomssenter i Bergen

Derfor ble ikke skandale-forholdene fanget opp

Både Forandringsfabrikken og Fylkesmannen i Hordaland har skrytt av Vestlundveien ungdomssenter i Bergen.

NARKOFEST: 28. september 2014 rykket politi ut til en narkofest i loftsstua på Vestlundveien ungdomssenter. Det endte i vold og pågripelser. Foto: Privat
NARKOFEST: 28. september 2014 rykket politi ut til en narkofest i loftsstua på Vestlundveien ungdomssenter. Det endte i vold og pågripelser. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vestlundveien ungdomssenter er nå nedlagt etter at Dagbladet har avslørt tungt rusmisbruk, narkofester, anabole steroider og betydelig innleie av luksusbiler ved den statlige barnevernsinstitusjonen.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) peker på både Forandringsfabrikken og Fylkesmannen i Hordaland i sin forklaring til barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) om hvorfor direktoratet ikke har fanget opp svikten på institusjonen.

FORKLARER: Bufdir-direktør Mari Trommald. Foto: Lars Eivind Bones
FORKLARER: Bufdir-direktør Mari Trommald. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Etter fem års drift, beordret statsråden tidligere denne uka kroken på døra etter at ei granskingsgruppe har vurdert at verken driften eller behandlingen ungdom har fått på Vestlundveien ungdomssenter er forsvarlig.

Dagbladet har fått innsyn i et notat som Bufdir ga statsråden mandag denne uka, hvor direktoratet kommer med sine vurderinger av granskingsgruppas rapport.

«Utgangspunktet til Bufdir er at forholdene som er kommet frem burde blitt fanget opp av alle ansvarlige nivåer på en annen måte enn det som er tilfelle i denne saken», heter det i notatet.

Videre heter det at «det er flere forhold som forklarer hvorfor forholdene ikke ble fanget opp av Bufdir».

Kritiserer Fylkesmannen

Først opplyser Bufdir om at direktoratet aldri har fått rapporter fra Bufetat, region vest som skulle tilsi at institusjonens drift har vært problematisk. Regionens oppfølging og kontroll har rett og slett ikke avdekket dette, noe regionledelsen tar selvkritikk for.

Deretter retter Bufdir fokuset mot Fylkesmannen i Hordaland.

«Fylkesmannens generelle tilbakemeldinger til institusjonen har gitt støtte og ros for god faglig profil. Særlig har den lave bruken av tvang vært gjenstand for positive tilbakemeldinger fra Fylkeslegen ved Fylkesmannens kontor», skriver Bufdir.

Direktoratet tilkjennegir i notatet at de stiller seg kritisk til at Vestlundveien ungdomssenter har fattet svært få vedtak om tvangsbruk sammenliknet med andre institusjoner som har omsorg for ungdom med store adferdsvansker.

«Direktoratet har stilt spørsmål ved den lave hyppigheten av tvangsbruk samt kvaliteten på dokumentasjon av tvangsbruk ved Vestlundveien i vår oppfølging den siste tiden. I rapporter fra fylkesmannen blir ikke dette tema problematisert. Institusjonen får heller ros for sitt arbeid med å forebygge at tvangssituasjoner oppstår.»

Gjennom flere årlige tilsyn har Fylkesmannen aldri hatt noe å utsette på forsvarligheten på Vestlundveien ungdomssenter. Barne- og likestillingsministeren har derfor bedt Statens helsetilsyn om å granske Fylkesmannen i Hordaland.

- Vi imøteser en nærmere undersøkelse av vårt tilsyn med Vestlundveien, sier seksjonsleder Øystein Breirem Jacobsen hos Fylkesmannen i Hordaland.

Forandringsfabrikken

Bufdir skriver også at den positive omtalen Forandringsfabrikken har gitt av sine erfaringer med institusjonen, har blitt tillagt vekt.

Forandringsfabrikken skriver om seg selv at de er «en nasjonal stiftelse som forandrer hjelpesystemene og skole gjennom samarbeid med barn og unge».

«Bufetat har formalisert samarbeid med Forandringsfabrikken for å styrke arbeidet med brukermedvirkning i prosjektet «Mitt liv». I dette arbeidet har Forandringsfabrikken trukket frem Vestlundveien ungdomssenter som særlig god på å sikre at unges stemme blir hørt. Forandringsfabrikken høster stor anerkjennelse fra norske myndigheter for sitt arbeid, og deres stemme blir tillagt vekt når de gir særlig positive tilbakemeldinger om en institusjon», skriver Bufdir.

I 2017 fikk Forandringsfabrikken støtte fra en rekke offentlige instanser som Helsedirektoratet, Bufdir, Utlendingsdirektoratet, Utdanningsdirektoratet og Justisdepartementet.

Forandringsfabrikken har hatt Vestlundveien ungdomssenter som en av 22 «motorinstitusjoner».

- Vi setter pris på at det viktige arbeidet til proffene i Forandringsfabrikken blir anerkjent av norske myndigheter. Forandringsfabrikken er en nasjonal stiftelse og et kunnskapssenter som bidrar til utviklingen av skole og hjelpesystemene for barn. Svarene hentes inn gjennom samlinger med barn rundt i landet som oppsummeres til faglige innspill, til blant annet barnevernet. Forandringsfabrikken har ikke ansvar for å kontrollere eller beskrive kvalitet i enkeltinstitusjoner, sier fabrikkleder Marit Sanner.

- Hva tenker Forandringsfabrikken om at en av motorinstitusjonene nå er lagt ned fordi driften og behandlingen av ungdommene ikke var forsvarlig?

- Motorinstiitusjoner er et internt begrep på institusjoner som fra høsten 2016 ble med i utviklingsarbeidet «Mitt Liv Barnevernsinstitusjon». Institusjonene ble valgt av ledelsen i statlig, ideelt og privat barnevern. Forandringsfabrikken ville ha med institusjoner som ønsket å utvikle praksis bygget på dialoger mellom unge, fagfolk og forskning. Vi har ikke kontroll med eller ansvar for driften av institusjonene som er med i «Mitt Liv», sier Sanner.

-

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!