Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen

Derfor ble Jensen dømt: - Utvilsomt oppdiktet

Borgarting lagmannsrett sabler ned Eirik Jensens forklaring. Blir knapt trodd på noen ting.

DØMT: Eirik Jensen ble 19. juni dømt til 21 års fengsel. Video: NTB Scanpix Vis mer

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen ble i dag dømt til 21 års fengsel av Borgarting lagmannsrett, og pågrepet av tjenestepersoner fra Spesialenheten for politisaker i den første pausen i retten.

Dommen er knusende, og Jensen har ikke blitt trodd på det han har forklart om de mest sentrale delene av saken, blant annet knyttet til oppussingen av et bad - som retten finner dokumentert at Cappelen bekostet. Lagmannsretten mener verdien av korrupsjonshandlingen knyttet til badet var 200 000 kroner, og at Jensen holdt dette skjult for sin daværende samboer.

PÅGREPET: Eirik Jensen er ført inn på bakrommet, hvor han ble pågrepet av Spesialenheten. Foto: Trym Mogen Vis mer

De mener Jensen mottok 1,4 millioner kroner fra Cappelen i kontanter.

Ses bort fra

Lagmannsretten mener det er grunnlag for å se fullstendig bort fra Jensens forklaring, i hovedtrekk at den nå avdøde danske håndverkeren som gjorde deler av arbeid ikke fikk betalt fordi han var vanskelig å få tak i.

Den finner det også bevist at Jensen fikk ei klokke til en verdi av 17 000 kroner av Cappelen, at han fikk en Nokia-mobiltelefon og at 34 300 kroner som ble funnet i veggen hos Jensen var en kontantgave fra Cappelen. Retten ser bort fra Jensens forklaring om at dette var tilbakebetaling av penger han hadde lånt Cappelen i forbindelse med en bilreparasjon, og mener denne ikke kan stemme.

DOMMENS DAG: Eirik Jensen på vei inn til sikkerhetskontrollen i tinghuset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DOMMENS DAG: Eirik Jensen på vei inn til sikkerhetskontrollen i tinghuset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Retten finner det bevist at Jensen forsettlig, som politimann, mottok økonomiske fordeler fra Cappelen for til sammen 1 418 000 kr - noe lavere enn beløpet som ble lagt til grunn i tiltalen.

Sentrale meldinger

Videre mener retten at flere tekstmeldinger med ordlyden «Av 100 påmeldte møtte bare 90 …» fra Jensen til Cappelen, og at dette var purring på manglende betaling fra Cappelens side. Retten finner det bevist at Cappelen i forkant hadde betalt Jensen 90 000 kroner, og at Jensens forklaring om at det tips om en narkotikaaksjon i Vestfold hvor Cappelen tidligere hadde gitt informasjon utvilsomt er oppdiktet. Retten finner det bevist at det er snakk om penger for narkotikakriminalitet.

FREDAG MORGEN: Eirik Jensen på vei inn i tinghuset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FREDAG MORGEN: Eirik Jensen på vei inn i tinghuset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Utvilsomt oppdiktet

Meldingen ble sendt fra Jensen til Cappelen sju ganger i løpet av 9. desember 2009, i forskjellige varianter. Retten mener forklaringen om denne, som har blitt endret flere ganger, er oppkonstruert.

- Jensens forklaring er utvilsomt oppdiktet. Det må dreie seg om penger for narkotikakriminalitet, siterer dommer Halvard Leirvik fra retten.

Et stort antall tekstmeldinger sendt mellom de to mennene av typen «kontroll her», «stille», «solskinn», «stille og sol», «feriemodus over hele linja», «kontoret er tynt bemannet», «det er meldt knallvær», «en mann i grøfta, skal se på skadene på bilen», er sentrale i saken.

PÅGRIPELSEN: Politikerne uttaler seg om Eirik Jensen som i dag ble pågrepet. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

Mange av meldingene ble sendt rett rundt tida da Cappelen ventet på store hasjleveranser. Lagmannsretten mener at Jensen ved flere av de kodede meldingene har holdt oppsyn med politiet og varslet hasjbaronen.

Lagmannsretten mener Jensen har forklart seg uriktig på flere punkter, blant annet på de økonomiske fordelene han har fått fra Cappelen og om kontakten med Cappelen ellers, og at han har tilpasset sin forklaring etter hvert som han har blitt kjent med bevisene i saken.

- Ikke politifaglig

Lagmannsretten mener blant annet at man kan se helt bort fra Jensens forklaring om at han ikke visste om hasjimporten til Cappelen og at kontakten med Cappelen bare var at politifaglig karakter. Den mener de to hadde et avtalt samarbeid om innførsel av hasj.

- Jensen hevder Cappelen var kilde til mange av notatene i Indisia (politiets etterretningssystem, journ.anm.). Retten kan ikke utelukke dette, men mener de ikke er knyttet til konkrete politioperasjoner. Retten mener derfor dette ikke beviser at kontakten mellom dem var av politifaglig karakter, heter det i dommen som leses opp i skrivende stund.

Retten konkluderer også med at Jensen var kjent med reglene for kontakt med informanter, men at han brøt dem i kontakten med Cappelen.

EIRIK JENSEN: Statsminister Erna Solberg om pågripelsen av Eirik Jensen. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

Ikke trodd

Jensen og hans forsvarere har hele tida argumentert med at Bærums-mannen Cappelen var eks-politimannens informant og at den omfattende kontakten dem imellom var i forbindelse med informantvirksomheten.

Til sammen er det funnet over 1500 kommunikasjonshendelser mellom Jensen og Cappelen over flere år, og all denne kontakten har vært svært sentral i saken.

Lagmannsretten tror ikke på noen av Eirik Jensens forklaringer knyttet til meldingene.

Lagmannsretten ser også bort fra Jensens forklaring om at han har tjent store penger i kontanter gjennom kremmervirksomhet, sparing og blant annet penger fra arv. Borgarting lagmannsrett dømmer han til en inndragning på 1,4 millioner, mens Spesialenheten hadde lagt ned påstand om 2,4 millioner kroner.

TIDLIGERE POLITITOPP: Eirik Jensen har gitt uttrykk for at han vil fortsette å kjempe mot det han mener er uriktige anklager mot ham. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TIDLIGERE POLITITOPP: Eirik Jensen har gitt uttrykk for at han vil fortsette å kjempe mot det han mener er uriktige anklager mot ham. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Han hadde tilgang på kontanter fra en kilde han ikke har forklart seg om, sier dommeren.

Spesielt mønster

De legger blant annet vekt på Jensens mønster med å dele opp summer i mindre beløper og gjøre innskudd forskjellige steder.

Ifølge Leirvik forklarte Jensen dette som «underlige, rituelle handlinger». Det tror ikke retten på. De tror heller ikke på at Jensen tjente store penger på salg av biler og motorsykler, eller at han satt igjen med penger fra småjobber som dykker på 80- og 90-tallet.

- Retten er ikke i tvil om at Jensen med jevne mellomrom mottok kontantbeløp fra Cappelen gjennom hele tiltaleperioden, sier Leirvik.

De sier imidlertid at all rimelig tvil skal komme Jensen til gode.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!