Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor ble Karadzic arrestert

Ny sjef i sikkerhetstjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld ble Radovan Karadzic, arrestert av serbiske myndigheter for å utleveres til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

• Les også: Et av de verste menneskene i verden
• Les også: Slik holdt han seg skjult

Ikke et samtaleemne

Arrestasjonen av «slakteren fra Bosnia» har vakt stor oppmerksomhet verden over, men i Serbia vekker ikke hendelsen større oppsikt.

- Han er ikke et samtaleemne for vanlige folk i Serbia. Det står riktignok omtalt i avisene, men vanlige serbere er mer opptatt av mangelen på sosial trygghet og arbeid. Kun flyktningene og de høyreradikale partiene er særlig opptatt av saken, sier Ljubisa Radjic til Dagbladet.no.

Radjic, som er professor ved Universitetet i Beograd og dekket krigen i Kosovo for Dagbladet, tror at endringer i makteliten er grunnen til at Karadzic nå er arrestert.

Intern handel

- Karadzic har lenge nytt godt av beskyttelse innenfra, særlig fra den forrige regjeringen, men også fra den serbiske ortodokse kirken og det serbiske sikkerhetspolitiet.

MED HVITT SKJEGG OG HEMMELIG IDENTITET GJEMTE KARADZIC SEG I BEOGRAD: Men han kunne vanskelig ha klart det på egen hånd. Foto: REUTERS/SCANPIX
MED HVITT SKJEGG OG HEMMELIG IDENTITET GJEMTE KARADZIC SEG I BEOGRAD: Men han kunne vanskelig ha klart det på egen hånd. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Sikkerhetstjenesten i det tidligere Jugoslavia la grunnlaget for den nye makteliten. For 3-4 dager siden fikk de en ny sjef fra det demokratiske partiet. Det er ikke usannsynlig at de kan ha tilbudt den nye sjefen å ta rotta på Karadzic, mot at de selv fikk fortsette i ro og fred med forretningsaktivitene sine. En helt vanlig intern handel, sier Radjic til Dagbladet.no.

Med USAs viten?

Han understreker at helt sikker kan man imidlertid aldri være.

- Når tiden kommer for å åpne arkivene, kan man ikke se bort i fra at de også, i likhet med så mye annet i Serbia, kan ha blitt begravd under jorda, sier han.

Professoren tror at Karadzic dessuten kunne ha blitt arrestert mye tidligere, om det ikke hadde vært for USA.

- Carla del Ponte, sjefsaktor i krigsforbryterdomstolen, har lenge hevdet at Richard Holbrook (USAs fredsmekler etter krigen i Bosnia, journ.anm.) lovet Karadzic fritt leide etter Dayton-avtalen, dersom han sa seg villig til å trekke seg ut av politikken og «forsvinne» på egen hånd. Det er jo klassisk maktpolitikk, sier Radjic.

- Ingen flere arrester

Ljubisa Radjic tror heller ikke at Ratko Mladic vil bli arrestert med det første. Mladic var sjef for den bosnisk-serbiske hæren under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995, og er ettersøkt for blant annet delaktighet i Srebrenica-massakren, der 8.000 mennesker ble drept.

image: Derfor ble Karadzic arrestert

- Mladic har mer symbolverdi, mer støtte blant soldatene, så det vil nok ta mange år før han blir arrestert. Men samtidig så har det kommet en ny generasjon soldater som ikke har samme forhold til fortiden. Når den politiske situasjonen har stabilisert seg om et par år, så kan det nok hende at også Mladic blir funnet, sier Radjic.

- Alt forandrer seg i Serbia om dagen, bortsett fra maktinteressene, konstaterer professoren.

LJUBISA RADJIC TROR SIKKERHETSSTYRKENE TILBØD SJEFEN Å TA ROTTA PÅ KARADZIC: Mot at de selv fikk fortsette som før med lysky forretningsaktiviteter.
FREMDELES PÅ FRIFOT: Ratko Mladic (t.v.) er nå den mest ettersøkte mannen i det tidligere Jugoslavia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!