Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor ble kursene mot vold og voldtekt i norske asylmottak kuttet

- UDI sto overfor budsjettkutt.

SKAL REVURDERE VOLDSKURS:  UDI og regjeringa vil vurdere å gjeninnføre kursene mot vold i norske asylmottak. Kursene som lærte opp ansatte i asylmottak fra 2013 til 2015, tok blant annet for seg vold mot kvinner og barn, det norske rettssystemet og psykisk vold. Illustrasjonsbilde: Hartmut Schwarzbach / Argus / Samfoto
SKAL REVURDERE VOLDSKURS: UDI og regjeringa vil vurdere å gjeninnføre kursene mot vold i norske asylmottak. Kursene som lærte opp ansatte i asylmottak fra 2013 til 2015, tok blant annet for seg vold mot kvinner og barn, det norske rettssystemet og psykisk vold. Illustrasjonsbilde: Hartmut Schwarzbach / Argus / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I årsskiftet 2014/2015, under den blåblå regjeringen, ble tolkestøtten til et populært antivoldskurs på norske asylmottak kuttet. Kurset ble satt inn for å hindre blant annet vold og informere om kvinneroller i Norge.

UDI sier de valgte å kutte kurset fordi de selv fikk mindre penger i budsjettene.

- UDI kuttet i støtten til dette kurset ved inngangen til 2015 fordi vi da sto overfor budsjettkutt. Vi mente mye av opplæringen i norske verdier og samfunnsforhold ble ivaretatt av våre ordinære informasjonsopplegg, sier presserådgiver John Olav Kroken i UDI til Dagbladet.

- Ikke skippertaksarbeid Stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) sendte tirsdag skriftlig spørsmål til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og forlangte svar på hvorfor kursene hadde blitt kuttet.

- Denne typen arbeid, med å informere og være veldig tydelig på hva slags lover og regler som gjelder i Norge, kan ikke bli et skippertaksarbeid som vi bare får etter hendelser som Köln. Det må være et langsiktig og systematisk arbeid, sier Pedersen til Dagbladet.

Dagbladet skrev først i desember om hvordan kuttet i tolkestøtten til kursene hadde redusert antallet asylmottak som holdt det betydelig. Fra 2015 var kursene heller ikke obligatoriske.

Vurderer å gjeninnføre Tirsdag opplyste UDI om at de skal vurdere å gjeninnføre kursene igjen. Også integreringsminister Sylvi Listhaug var positiv til det. Hun mener

 - Jeg er fornøyd med at Listhaug vil gjeninnføre kursene, men jeg mener det er viktig å få innsyn i hvorfor de ble kuttet. Det er noe å dra læring av i framtida.

Dagbladet spør Listhaug, ved justisdepartementet, om det bli gitt noen føringer fra den blåblå regjeringen om hva UDI skulle prioritere da det ble kuttet budsjettene.

- Justis- og beredskapsdepartementet har ikke gitt UDI føringer om prioriteringer på dette området. UDI har det operative ansvaret for å gi et mottakstilbud til asylsøkere innenfor rammene fastsatt av Stortinget. Vi viser for øvrig til UDIs uttalelser om saken, sier Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementets kommunikasjonsavdeling til Dagbladet.

Det er viktig å understreke at Kripos i høst har fulgt med alle landets politidistrikter for å se på effekten av migrasjon. De sier det har vært i underkant av ti tilfeller av trakassering i Norge, noen av dem av «seksuell karakter».

- En viktig del av arbeidet I 2012 kunngjorde UDI at ville ha nye kurs på asylmottak, blant annet for å forhindre vold og voldtekter. Kursene inneholder blant annet informasjon om Norge som rettsstat, at loven er lik for alle, psykisk vold og PTSD. Alternativ til vold kjørte fra 2013 kursopplæring på alle asylmottakene i landet, så de ansatte ved mottakene selv kunne holde kurs for beboerne.

De ansatte kan fortsatt holde kurs, men mottakene må selv betale for tolken. Kursene var obligatoriske, men er ikke det lenger.

- Opplæring, kursing og dialog om norske samfunnsforhold, verdier og kjønnsrollemønstre har alltid vært en viktig del av arbeidet overfor beboerne. Fordi vi framover fortsatt ønsker å vektlegge dette, og aktualisert av den siste tidens hendelser, ser vi nå på muligheten for å gjeninnføre ATV-kursene som obligatoriske, sier Kroken i UDI.

UDI har allerede et informasjonsprogram som er obligatorisk for alle og som kjøres to ganger i året, som også tar opp trakassering og vold

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!