Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Derfor ble sjubarnsmoren dømt: «Hun er farlig»

43-åringen er idømt lovens strengeste straff på grunn av stor gjentakelsesfare, slår den knusende dommen fast.

I RETTEN: Den 43-årige sjubarnsmoren under rettssaken i Kristiansand tingrett, med forsvarer Olav Sylte. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
I RETTEN: Den 43-årige sjubarnsmoren under rettssaken i Kristiansand tingrett, med forsvarer Olav Sylte. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Den 43-årige sjubarnsmoren som var tiltalt for å ha drept sin ekssamboer og sin far, samt dopet ned en ekskjæreste, ble i dag idømt lovens strengeste straff, 21 års forvaring med 10 års minstetid.

Hun har hele tida hevdet sin uskyld, men er ikke blitt trodd av Kristiansand tingrett, med fagdommer Ben Fegran som ordstyrer. Tvert imot er den nesten 70 sider lange dommen knusende i sin omtale av den dømte kvinnen.

«'Lovbryterens atferd' viser her over tid at det er en rekke forhold som tilsier at hun er farlig, og at det foreligger en reell og kvalifisert gjentakelsesfare», skriver dommerne.

Anke

- Hun er dømt i samsvar med aktors påstand. Saken fortsetter om tre uker i lagmannsretten. Ellers ingen kommentar, sier forsvarer Olav Sylte til Dagbladet.

Sjubarnsmoren har anket forvaringsdommen. Det var allerede før domsavsigelsen klart at en av partene ville anke, og Agder lagmannsrett har berammet ankesaken til 19. mars.

- Hun tok det tungt, men med fatning, sier medforsvarer Katja Hakvaag til Fædrelandsvennen.

Forsvarerne har framholdt at politiet har vært ensidige og forhåndsdømmende i sin etterforskning, og utelukket plausible alternative forklaringer på dødsfallene. De er altså ikke hørt.

Kan bety livstid

Forvaringsdom ilegges bare forbrytere som retten mener er så farlige at det er overhengende fare for gjentakelse dersom de slipper ut. I praksis kan forvaring innebære livstidsstraff, ettersom straffen kan fornyes så lenge retten kommer til at faren er til stede.

43-åringen gis dårlige odds for å forbedre seg i fengsel:

«[...] potensialet for endring er svært dårlig ved samtidig forekomst av flere personlighetsforstyrrelser og psykopatiske trekk», slår rettens sakkyndige, psykiatrispesialist Magne Tauler, fast i sin rapport.

IKKE I TVIL: Fagdommer Ben Fegran og de to lekdommerne er ikke i tvil om at 43-åringen er skyldig på alle tiltalens punkter. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
IKKE I TVIL: Fagdommer Ben Fegran og de to lekdommerne er ikke i tvil om at 43-åringen er skyldig på alle tiltalens punkter. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Faren (62) og ekssamboeren, Øystein Hagel Pedersen (67), ble funnet døde i henholdsvis 2002 og 2014 - faren i badekaret hjemme, Pedersen på et hotellrom.

Politiet fattet raskt etter Pedersens dødsfall mistanke til den nå dømte kvinnen, som lå i konflikt med eksen om omsorgen for deres felles barn. 67-åringen hadde en potensielt dødelig dose innsovningsmedisin i kroppen da han ble funnet, og lå med hodet ned i ei pute. Videre er det bevist at kvinnen brukte bankkortene hans i i minibanker samme natt.

Undercoveragent

Uten at sjubarnsmoren visste det, ble hun underlagt skjult etterforskning, som blant annet omfattet avlytting og spaning. Sentralt står «Anna», en kvinnelig undercoveragent som innyndet seg som «venninne» av henne over en treårsperiode.

«Anna» fortalte 43-åringen at hun hadde en brysom eks hun trengte å bli kvitt. I opptak som ble lagt fram i retten, sier den domfelte kvinnen ting som retten oppfatter som rådgivning om hvordan «venninna» kan ta livet av eksen ved å skjule innsovningsmedisin i vitaminkapsler, for deretter å vippe ham ut fra en båt eller uti elva.

«[...] Nei, du må ikke knuse. Du må aldri knuse dem, for da vet du ikke hvor mye du får inn», sa kvinnen til «Anna».

I det store og hele er retten ikke i tvil om at 43-åringen tok livet av eksen, med nøye planlegging i forkant.

«Tiltalte hadde skaffet til veie tabletter på forhånd. Fjerning av sider i tiltaltes kalender tydet også på at hun hadde forsøkt å skjule spor», skriver dommerne.

Åpnet grav

Etterforskningen av Pedersens dødsfall ledet politiet til å se nærmere på farens dødsfall. Ingenting kriminelt ble mistenkt i 2002, og han ble ikke obdusert.

I desember 2017 ble grava hans åpnet. Politiet fant spor av det beroligende middelet diazepam - et medikament 62-åringen ikke var foreskrevet.

Flere vitner har forklart at sjubarnsmoren ved ulike anledninger har uttalt at hun har tatt livet av faren. I tillegg legger retten stor vekt på en nå voksen kvinne som var 13 år da hun overhørte en samtale mellom sin nå avdøde far og 43-åringen i 2002.

Ifølge forklaringen planla de to å dope ned 43-åringens far med beroligende midler, for så å drukne ham i badekaret. Motivet skulle være penger.

«Tiltalte og [den avdøde samtalepartneren] hadde snakket sammen, og tiltalte hadde spurt ham om hjelp til 'å knekke/knerte faren for å få tak i arven'», skriver retten, som finner den da 13-årige jentas forklaring troverdig.

Dette, sammen med de andre vitneutsagnene og de tekniske funnene, gjør at dommerne ikke tviler på at 43-åringen også drepte faren.

«Tiltaltes opptreden i de etterfølgende år viser også hennes besettelse i å få tak i disse pengene», skriver dommerne, og sikter til at hun over lang tid ga uttrykk for å ha fått for lite i arv etter faren.

Havnet på sykehus

Kvinnen er også dømt for å ha dopet ned en nå 59-årig ekskjæreste tre ganger, på samme måte som Pedersen. I ett av tilfellene ble han så dårlig at han havnet på sykehus.

«Også i disse tilfellene kunne resultatet blitt langt mer alvorlig enn det som faktisk ble tilfelle», slår tingretten fast.

- Det er helt uvirkelig å høre på, sa 59-åringen til Dagbladet under rettssaken.

Kvinnen avsto fra å forklare seg i retten, og samarbeidet ikke med psykiater Tauler. Overlegen diagnostiserer henne like fullt med en rekke personlighetsforstyrrelser, preget av blant annet manglende empati og anger, og løgnaktighet

«Observanden har gjennom mange år vist at hun ikke er til å stole på», skriver Tauler i sin rapport, som retten stiller seg bak.

- Planlagt

Sjubarnsmoren var i utgangspunktet tiltalt for forsettlig drap, men kort tid før prosedyrene ble dette endret til overlagt drap, som gir langt høyere straff. Kristiansand tingrett er ikke i tvil om at kvinnen møysommelig planla å drepe både Pedersen og faren.

«Tiltaltes forberedelser til drapshandlingen, både anskaffelser av Stilnoct, melkesyrekapsler og prepareringen av disse viste at hun hadde handlet planmessig, og at drapet var en følge av nøye planlegging og overveielser», skriver dommerne om punktet som omhandler Pedersen.

De mener at gjentakelsesfaren ikke har blitt mindre etter som kvinnen er blitt eldre, siden det gikk lang tid mellom de to dødsfallene.

Kvinnen er også dømt til å betale en stor sum i oppreisning og erstatning:

Pedersens eldste sønn tilkjennes 200 000 kroner, mens deres felles to sønner får 250 000 kroner hver. Den 59-årige ekskjæresten tilkjennes beløpet retten mener kvinnen svindlet ham for - 150 635 kroner - samt 80 000 kroner i oppreisning.