KLAUSTROFOBISK: Felix Baumgartner poserer foran drakta han brukte under stuntet. Den tidligere fallskjermjegeren var den første personen til å nå supersonisk fart uten å reise med fly eller romfartøy. Foto: Kerstin Joensson / AP Photo
KLAUSTROFOBISK: Felix Baumgartner poserer foran drakta han brukte under stuntet. Den tidligere fallskjermjegeren var den første personen til å nå supersonisk fart uten å reise med fly eller romfartøy. Foto: Kerstin Joensson / AP PhotoVis mer

Derfor ble stuntet til super-Felix nesten avlyst

Felix Baumgartner tok seg et friår før han bestemte seg for å gjennomføre stuntet der han hoppet ut fra en kapsel i 39 000 meters høyde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En alvorlig allergisk reaksjon på trykkdrakten han hadde på seg førte nesten til at stuntet ble avlyst, melder BBC i dag.

I en dokumentar som vises på BBC og National Geographic kommer det fram hvor mye den tidligere fallskjermjegeren slet under de fire årene med trening.

- Følelsen av å ha på drakta og lukta av gummi gjør meg nervøs, forklarer han.

- Måtte stole på forskerne
Så engstelig var Baumgartner for å bruke drakta at han tok et år fri fra treningen, dro tilbake til Østerrike og benyttet seg av «hypnoterapi» eller terapi med hypnose for å forberede seg mentalt til utfordringen.

Oppdraget var finansiert av Red Bull, men pengene kom til en pris, skal man tro Baumgartner. Prosjektet hadde fått en tidsfrist på 12 måneder, og forskerne var ikke vant til å forholde seg til en slik tidsfrist. Og for hovedpersonen selv var det mange ting han ikke kunne kontrollere.

- Jeg må stole på disse forskerne. Hvis noe går galt er du der helt alene, og det er virkelig skummelt.

Brøt lydmuren
Østerrikeren hoppet fra en kapsel 39 000 meter over jordoverflaten og brøt lydmuren mens han stupte i fritt fall i over 30 kilometer.

Åtte millioner mennesker så direktestrømmen fra Red Bull på YouTube, mens enda flere så forskjellige direkteoverføringer av det utrolige stuntet som førte til tre verdensrekorder:  

• Høyeste hopp fra en plattform (39 044 meter)

• Høyeste hastighet av et menneske (1344 km/t, som tilsvarer 1,24 mach)

• Tidenes mest sette livesending på internett