- Derfor blir både Norvik og Giske sittende

BI-professorer om framtida til stridens hovedpersoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en uke med dårlig fordekt strid brøt det i går ut åpen krig mellom Telenors styreleder Harald Norvik og næringsminister Trond Giske. Norvik anklaget Giske for å ha forsøkt å presse styret i Telenor til å ta en beslutning som ikke er til selskapet beste.

Så hvordan kan den mektige styrelederen og statsråden som representerer Telenors eier fortsette samarbeidet etter utblåsingene? Må en av dem trekke seg?

- Det er klart at det er mye følelser i denne saken. Harald Norvik er irritert på Giskes håndtering og Giske er irritert på at Norvik ikke har hørt på ham. Noen ledere klarer å parkere følelser og andre ikke, sier BI-professor Morten Huse.

Han er ekspert på styrearbeid og forholdet mellom styre og eier i bedrifter.

Ingen middag
Huse tror hovedpersonene i denne striden er av den typen som klarer å legge striden til siden, for så å gå videre.

- Som leder er Trygve Hegnar eksempel på en person som ikke klarer å parkere følelser. Det tror jeg heller ikke Stein Erik Hagen kan. Men det kan godt tenkes at Harald Norvik er en person som kan parkere følelser. Også Trond Giske er såpass profesjonell at han klarer det. Derfor utelukker jeg ikke at de klarer å komme seg gjennom dette begge to. Men dette hadde ikke gått med enkelte andre, sier Huse.

Han får støtte av sin kollega BI-professor Thore Bråthen. Han tror også at begge de to hovedpersonene i siste ukes drama kan fortsette i rollene.

- Denne type folk er så proffe. Vi ser hvordan politikerne går i strupen på hverandre i TV-studioene eller fra Stortingets talerstol, og så spiser de lunch sammen etterpå i Stortingskantina, sier han.

Bråthen tror likevel det vil gå litt tid før de to sitter ved samme bord.

- De kommer ikke til å spise middag sammen, men det tar de greit. Slik er spillet og dette har de ikke noen vanskeligheter med, sier han.

Store planer
Huse peker på at Norviks fortid som Ap-politiker gjør ham rustet for slike kamper.

- Harald Norvik er jo i utgangspunktet en veldig spiselig person for denne regjeringen. Han er tidligere Ap-politiker og har grunnlegende forståelse for samspillet mellom næringslivet og staten.

Og Giske har i følge professoren planer for seg selv som er viktigere enn denne konkrete saken.

- Trond Giske ser også hvilke kameler han må svelge for å fortsette å være kronprins i Arbeiderpartiet, sier han.

Ledertyper: Orklaeier Stein Erik Hagen, Finansavisens redaktør Trygve Hegnar og Telenor-styreleder Harald Norvik. Alle foto: Scanpix
Ledertyper: Orklaeier Stein Erik Hagen, Finansavisens redaktør Trygve Hegnar og Telenor-styreleder Harald Norvik. Alle foto: Scanpix Vis mer