Derfor blir det alltid krøll på ledningen

Dårlig nytt hvis du tror det kan unngås.

KRØLLKAOS: Mange bruker mye tid på å skape balanse i ledninger som har krølla seg. Den dårlige nyheten er at det skal veldig mye til for å unngå det. Illustrasjonsfoto: Hans-Martin Thømt Ruud
KRØLLKAOS: Mange bruker mye tid på å skape balanse i ledninger som har krølla seg. Den dårlige nyheten er at det skal veldig mye til for å unngå det. Illustrasjonsfoto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvor ofte har du ikke tatt deg tida til å rulle ledningen harmonisk og nydelig sammen, lagt den i lomma, for så å finne den i en eneste stor krøll når du tar den opp igjen?

En dansk forsker har undersøkt hva som skjer med ledningen i mellomtida. Prosessen der ledningen går fra pen til rotete starter med at ledningen vrir seg.

Og det er praktisk talt umulig å bevege en ledning ut og vri på den, forklarer professor i matematikk og knuteforsker Vagn Lundsgaard Hansen overfor Videnskab.dks lesere. De har skrevet en artikkel om temaet på bakgrunn av et leserspørsmål.

«Hvilested» - Når du løfter røret på din fasttelefon, skal du i prinsippet legge det på igjen i nøyaktig motsatt bevegelse for å unngå at den blir vridd, sier han, og legger til at det samme prinsippet gjelder også andre hverdagsapparater med ledning - hårtørkere, strykejern og høretelefoner.

Han bruker et fenomen kalt spenningsenergi for å forstå hva som skjer, og forklarer at en ledning vil tilbake til sitt «hvilested» når den blir vridd, og forklarer det med hvordan en strikk fungerer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer