<strong>KRØLLKAOS:</strong> Mange bruker mye tid på å skape balanse i ledninger som har krølla seg. Den dårlige nyheten er at det skal veldig mye til for å unngå det. Illustrasjonsfoto: Hans-Martin Thømt Ruud
KRØLLKAOS: Mange bruker mye tid på å skape balanse i ledninger som har krølla seg. Den dårlige nyheten er at det skal veldig mye til for å unngå det. Illustrasjonsfoto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer

Derfor blir det alltid krøll på ledningen

Dårlig nytt hvis du tror det kan unngås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvor ofte har du ikke tatt deg tida til å rulle ledningen harmonisk og nydelig sammen, lagt den i lomma, for så å finne den i en eneste stor krøll når du tar den opp igjen?

En dansk forsker har undersøkt hva som skjer med ledningen i mellomtida. Prosessen der ledningen går fra pen til rotete starter med at ledningen vrir seg.

Og det er praktisk talt umulig å bevege en ledning ut og vri på den, forklarer professor i matematikk og knuteforsker Vagn Lundsgaard Hansen overfor Videnskab.dks lesere. De har skrevet en artikkel om temaet på bakgrunn av et leserspørsmål.

«Hvilested» - Når du løfter røret på din fasttelefon, skal du i prinsippet legge det på igjen i nøyaktig motsatt bevegelse for å unngå at den blir vridd, sier han, og legger til at det samme prinsippet gjelder også andre hverdagsapparater med ledning - hårtørkere, strykejern og høretelefoner.

Han bruker et fenomen kalt spenningsenergi for å forstå hva som skjer, og forklarer at en ledning vil tilbake til sitt «hvilested» når den blir vridd, og forklarer det med hvordan en strikk fungerer.

- Hvis du strekker en strikk ut vil den trekke seg sammen igjen når du slipper. Det er fordi den har kommet ut av sin naturlige posisjon. Den har med andre ord fått tilført en spenningsenergi, altså den mengde energi som strikken bruker for å komme tilbake til sitt hvilested, sier Hansen til Videnskap.dk.

Tautrekking Men hvorfor ender ledningen i kaos?

Professoren forklarer at vridde ledninger krøller seg sammen for å minimere spenningsenergien i hver ende.

- Du kan sammenligne det med to like sterke menn som trekker i et tau i hver sin retning. Mennenes styrke utligner hverandres, og tauet rører seg ikke. Det er den samme mekanismen som skjer når ledningen krøller seg, sier han.

Krøllete system En annen professor trekker fram entropi, graden av uorden i et system, for å forklare krøllet. Når en ledning blir utsatt for påvirkning vil det gå mot kaos.

- Ruller du en ledning perfekt og legger den i lomma vil ledningen forbli i perfekt tilstand når du sitter stille. Men hvis du reiser deg opp, påvirkes systemet. Ledningen vil nærme seg en mer sannsynlig tilstand for hver påvirkning, som er en høyere grad av uorden, sier fysikkprofessor Carsten Knudsen ved Danmarks tekniske universitet til Videnskab.dk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer