Derfor blir det ny regjering i Norge

Historisk endring i abortloven, men Kjell Ingolf Ropstad er «lei seg» for at KrF ikke fikk større innstramminger av retten til selvbestemt abort.

SE LIVE: Pressekonferanse etter regjeringsforhandlingene. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Norge har fått en ny regjering.

- Jeg er veldig glad for å stå her med forhandlingslederne. Etter to uker på Granavolden er vi enige om en regjeringsplattform som er godkjent i alle partier. Dette er en historisk dag, sier en tydelig fornøyd Solberg til pressen like etter klokka 21.30 i kveld.

Tillitsvalgte i Høyre, Frp, KrF og Venstre sa i kveld ja til en felles regjeringsplattform. Dermed utvides Solberg-regjeringen for andre gang. Beslutningen ble fattet bak lukkede dører, med totalt mobilforbud underveis.

- Vi skal trygge Norge for framtida, forsikrer Solberg videre.

Tvil i KrF

Statsministeren smiler lurt og lener seg fjellstøtt mot det avlange bordet. I kveld fullførte Erna Solberg sitt store politiske prosjekt - et politisk prosjekt «ingen» trodde var mulig.

Det var hos KrF og Venstre det tok lengst tid å si ja til regjeringsplattformen. Den planlagte pressekonferansen på Gardermoen blir avholdt kraftig på overtid torsdag kveld, fordi avgjørelsen satt langt inne spesielt hos KrF.

Dagbladet erfarer at regjeringsplattformen ble godkjent med knappest mulig margin i KrF: 19 mot 17 stemmer.

Kjell Ingolf Ropstad avviser likevel at han er kveldens store taper, og sier han hele tida var klar over at skepsisen var større i hans parti enn i Frp. Syv av 38 medlemmer i Venstre landsstyre stemte nei til plattformen. Frp sa enstemmig ja til regjeringsplattformen.

Skrinlegger historiske motsetninger

17. januar 2019 ble likevel den historiske dagen hvor landets fire borgerlige partier for første gang fant sammen i regjering.

Regjeringsdannelsen skjer etter uker med tautrekking, måneder med spekulasjon og mange år med gjensidige motforestillinger partiene imellom.

Så sent som ved valget i 2017 lovet KrF å ikke gå i regjering med Frp. I valget i 2009 tok daværende Venstre-leder Lars Sponheim partiet under sperregrensa framfor å støtte en regjering med Frp, og i 1986 felte Carl I. Hagen Willoch-regjeringen.

Seier og tap

Den nye regjeringens politiske plattform finner en møteplass mellom de fire partienes politikk og respektive kravlister - men Erna Solberg understreker at alle parter måtte sluke kameler for å komme i mål.

Erna Solberg skisserer fire hovedstolper som den nye regjeringen skal hvile på:

  • Skape et bærekraftig velferdssamfunn med lavere skatte- og avgiftstrykk.
  • Innfri - og øke - Norges klimamål.
  • Et samfunn som styrker elevenes ferdigheter, som innfører en ekstra skoletime.
  • Tryggheten skal bli sterkere. - Vi skal fullføre politireformen og styrke politiets kompetanse og styrke Norges forsvarsevne, sier Solberg.

På forhånd var det klart at Frp krevde mer penger til vei og mindre innvandring, Venstre ønsket en klimaseier mens KrF ønsker innskrenking av abortlovene og mer familievennlig politikk. For Høyre var det helheten som er var viktigst, slo Erna Solberg fast før jul.

Frp: Skatt, bom og innvandring

Siv Jensen sier Frp gikk inn i forhandlingene med krav om lavere skatter og avgifter, fortsatt historisk satsing på samferdsel og mindre bompenger, samt en fortsatt restriktiv, rettssikker innvandringspolitikk.

Alt dette fikk de gjennomslag for, mener sier Jensen til pressen torsdag kveld.

Hun trakk blant annet fram at antallet kvoteflyktninger skal reduseres hvis antall asylsøkere øker betydelig, og at Frp har fått gjennomslag i regjeringsplattformen for å redusere eiendomsskatten fra fem til fire promille.

- Det betyr at en tredel av alle kommuner med eiendomsskatt må kutte i satsene sine, sier Jensen.

ÅTTE BEN I SAMME REGJERING: Disse fire skal lede Norges regjering. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ÅTTE BEN I SAMME REGJERING: Disse fire skal lede Norges regjering. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Venstre: Klima

Venstre-leder Trine Skei Grande holder fram noen helt andre aspekter ved den nye regjeringsplattformen: Klimaet.

- Min drivkraft for å danne en flertallsregjering er de seks barna jeg er grandtante for. De skal arve en bærekraftig klode, sier hun.

- Vi skal satse på kollektiv, på ny teknologi, og alle fordelene ved el-bil skal beholdes. Vi vil ha mer fleksibel skolestart og en læreplan som tar unger på alvor. Vi vil øke tilgangen til SFO, som gir de aller fattigste tilgang til SFO og AKS. Vi skal også satse på nye arbeidsplasser, legger Venstre-lederen til.

KrF: Abort og barn

Den nye regjeringen innskrenker retten til fosterreduksjon av friske fostre - såkalt tvillingabort. Den nye regjeringen blir dermed den første siden abortloven ble innført i 1976 som reduserer norske kvinners rett selvbestemmelse.

- Vi har fjernet åpningen for å fjerne én eller flere fostre i et påbegynt svangerskap. Utover dette gjøres det ingen endringer i abortloven, sier Erna Solberg.

Likevel er det krefter i KrF som ikke er tilfreds med gjennomslaget. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad lovet før forhandlingene en «historisk mulighet» på abortfeltet. De håpet på gjennomslag for å endre abortlovens paragraf 2c - den såkalt Downs-paragrafen, men dette har det aldri vært flertall for på Stortinget.

Siden 2016 er det blitt gjennomført 25 forsterreduksjoner av friske fostre i Norge. Tall fra Folkehelseinstituttet viser samtidig at det ble gjennomført 12 733 svangerskapsavbrudd i Norge i 2017. Dette er historisk lavt, skriver instituttet, og Norge har Nordens laveste andel svangerskapsavbrudd blant tenåringer.

Overfor Dagbladet at Kjell Ingolf Ropstad også innrømmet at han misforsto abortstatistikken underveis i KrFs krevende veivalg i fjor høst.

- Jeg er lei meg

I kveld sier Ropstad seg fornøyd med en regjeringsplattform med tydelige kristne fotavtrykk. Han opplyser samtidig at KrF hadde en klar ambisjon om å få til en barnereform og en likeverdsreform.

- Vi har ikke klart å endre paragraf 2c i abortloven. Det er jeg lei meg for. Det har vært en viktig sak for meg personlig, sier Ropstad om den omstridte abortdebatten.

- Barnetrygden skal økes med 7 200 kroner for barn mellom null og seks år, og økningen av barnetrygden skal holdes utenfor beregningen av sosialhjelp. Det er en viktig sosial seier for ungene som vokser opp i fattigdom, legger han til.

Erna Solberg sier hun er forberedt på reaksjoner på endringer i abortloven, men statsministeren legger til at hun forventer en saklig debatt.

ANKOMMER: Kjell Ingolf Ropstad ankom landsstyremøtet i Kristelig Folkeparti. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer