Derfor blir dette en skitten valgkamp

President Donald Trump fortsetter å fyre opp kjernevelgerne og bryr seg lite om å nå ut til andre. Det kan bety en svært negativ valgkamp, spår ekspertene.

TIL ANGREP PÅ HILLARY: Donald Trump mener han hadde blitt satt i den elektriske stolen om han slettet mail, slik Hillary Clinton angivelig gjorde. Video: CNN. Vis mer

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): USAs president, Donald Trump (73), holdt i natt norsk tid en tale i Orlando i Florida hvor han formelt lanserte sitt kandidatur til gjenvalg i presidentvalget i 2020. Det kom ikke som en overraskelse på noen.

Det var også svært lite som skilte talen fra alle de andre talene han har holdt på liknende arrangementer de siste fire åra. Det var «lock her up»-rop, røde «Make America Great Again»-hatter og buing mot «fake news». Trump snakket om «den ulovlige heksejakta» mot ham. Han hevdet også at ingen annen president har fått til så mye på så kort tid. Trump-vennlige Fox News var den eneste TV-kanalen som valgte å sende hele den lange talen.

MUELLER-RAPPORTEN: Donald Trump håper ingen president må gå gjennom det han har gått gjennom i forbindelse med den mye omtalte Mueller-rapporten. Video: CNN. Vis mer

- Han ligger etter i meningsmålingene, særlig blant uavhengige velgere. Likevel gjør han ingenting for å nå ut til andre enn kjernevelgerne. Samtidig gjør han alt han kan for å fyre opp dem med å snakke om innvandring, handel og bygge opp fiendebilder, sier den erfarne meningsmålingseksperten John Zogby til Dagbladet etter talen.

- Ville tapt i dag

Han viser til målinger hvor Trump ligger betydelig bak de demokratiske presidentkandidatene, Joe Biden, Bernie Sanders og Elizabeth Warren i flere delstater som han vant i 2016.

- Dersom det var valg i dag, ville han trolig tape - kanskje til og med i et valgskred. Men det er fortsatt lenge til valget, sier Zogby.

Det er også et viktig poeng for professor David Birdsell, som er dekan ved Marxe School of Public and International Affairs ved Baruch College i New York og en profilert ekspert på amerikansk politikk.

- Det finnes ingen nyttige meningsmålinger på det nåværende tidspunktet. Det er så mange usikre variabler. Men det er svært lite sannsynlig at Trump klarer å få støtte fra mer enn 44 prosent av velgerne. Det ser ut til å være taket på oppslutningen hans, sier Birdsell til Dagbladet.

VIL HA TRUMP: Tilhengerne til Donald Trump møtte entusiastisk opp i Orlando i Florida. Foto: REUTERS/Carlo Allegri
VIL HA TRUMP: Tilhengerne til Donald Trump møtte entusiastisk opp i Orlando i Florida. Foto: REUTERS/Carlo Allegri Vis mer

Både han og Zogby mener det kan bety en en svært negativ valgkamp.

- Negativ valgkamp

- For Trump blir nok spørsmålet om han klarer å dempe begeistringen og valgdeltakelsen på motsatt side. Hvordan kan han gjøre det mindre sannsynlig at sannsynlige velgere faktisk går og stemmer? Vi vet at negativ valgkamp har en tendens til å dempe valgoppslutningen, sier Birdsell.

- Trump satser på at han kan vinne ved å oppildne kjernevelgerne og få andre til ikke å stemme. Forskjellen for ham denne gangen sammenliknet med den gangen er at da kunne han presentere seg som outsideren. Nå er det han som sittende president, som er eliten, sier Zogby.

Allerede i innsettelsestalen sin snakket Trump i svært mørke og dystre ordelag om et amerikansk «blodbad». I talen i natt fortsatte han den samme svartmalingen om hvordan hans politiske motstandere, innvandrere og andre vil ødelegge USA. Han har også for lengst sørget for å gi en del av de demokratiske kandidatene kallenavn. Han kaller USAs tidligere visepresident, Joe Biden, for «Sleepy Joe». Senatorene Elizbeth Warren og Bernie Sanders har fått tilnavnene «Pocahontas» og «Crazy Bernie».

- Dersom dette ender i en valgkamp med bare «sandkassefornærmelser», vil Trump ha gode sjanser. Han er en mester i den slags, sier Birdsell.

I forrige uke hevdet også Trump i et intervju med ABC News at han var villig til å ta imot drittpakker om sine motkandidater fra andre land - og han brukte Norge som eksempel. Dette til tross for at det er et alvorlig lovbrudd for en amerikansk politiker å gjøre dette.

GJENVALG: President Donald Trump bekreftet natt til onsdag at han stiller til gjenvalg. Video: CNN. Vis mer

- Groteske selvmotsigelser

Samtidig viser Birdsell til hvordan mange velgere nå kan være på jakt etter noe helt nytt etter årevis med kaoset og skandalene som omsvermer Trump. Han trekker for eksempel fram hvordan særlig Elizabeth Warren har brukt den tidlige fasen i valgkampen til å presentere seg selv som noe helt annet.

MENINGSMÅLINGSEKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
MENINGSMÅLINGSEKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Dersom Demokratene klarer å få valgkampen til å handle om politiske visjoner, så kan det trolig være svært negativt for Trump. Hans politiske ideer er så fulle av groteske selvsmotsigelser at de burde være mulige å avsløre, sier Birdsell.

- Tror du Trump føler seg trygg på å vinne gjenvalg?

- På den ene siden kommer Trump med alt dette selskrytet og presenterer seg som om han er full av selvsikkerhet. Samtidig dukker stadig dette redde og sårbare barnet opp. Han har en aura av usikkerhet rundt seg, sier Zogby.

PROFESSOR: David Birdsell
PROFESSOR: David Birdsell Vis mer

- Aldri komfortable

Birdsell mener også at Trump virker svært redd for å tape gjenvalg.

- Trump virker aldri komfortabel, trygg eller rolig. Han mener alltid at han har fått en dårlig deal eller at noen vil ta noe fra ham. Og han er alltid høylytt om dette, sier Birdsell.

Bare én annen republikaner, Bill Weld, forsøker å utfordre Trump i det republikanske primærvalget for å bli partiets presidentkandidat i 2020. Dagbladet traff ham nylig i New Hampshire.

På demokratisk side er det nå 23 kandidater som kjemper om å bli partiets presidentkandidat. 20 av dem skal møtes til to debatter i Miami i Florida i neste uke.

UTFORDRER: Bill Weld er tidligere guvernør i Massachusetts og den eneste republikanske presidentkandidaten som forsøker å utfordre Trump i nominasjonskampen. Vis mer