Derfor blir eldre folk smartere av omega-3

Skjerper konsentrasjonsevnen og gir bedre hjernekapasitet.

SPIS MER LAKS: Økt inntak av omega-3-fettsyrer, som blant annet finnes i laks, bedrer hjernekapasiteten hos eldre mennesker. Enda en god grunn til å spise mer feit fisk til middag heretter. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SPIS MER LAKS: Økt inntak av omega-3-fettsyrer, som blant annet finnes i laks, bedrer hjernekapasiteten hos eldre mennesker. Enda en god grunn til å spise mer feit fisk til middag heretter. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):Tidligere har forskning dokumentert at omega-3-fettsyrer reduserer risiko for død av hjertesykdom. Nå tyder en fersk studie ved Uppsala Universitet på at et kosthold med mye feit fisk også kan være bra for hjernen.

Eldre som får i seg mye omega-3-fettsyrer presterer bedre på ulike tester av intellektuelle funksjoner sammenliknet med jevngamle som spiser lite av de samme fettsyrene, konkluderer de svenske forskerne.

Grå substans De som spiser mye omega-3, har også mer grå substans i hjernen, den delen av hjernen og ryggmargen der nervecellene befinner seg. Studien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Age.

- Resultatene av vår studie indikerer at et kosthold med ganske mye fisk og andre matvarer som inneholder mye omega-3 er bra for hjernens intellektuelle funksjoner når man blir eldre, sier forsker Christian Benedict ved Institutt for nevrovitenskap, Uppsala universitet til Upsala Nya Tidning. Sammen med doktorand Olga Titova var han hovedansvarlig for studien.

Skrev kostholdsdagbok - Mat som er bra for hjertet er også bra for hjernen, påpeker Linda Hildegard Bergersen, hjerneforsker og professor ved medisinsk fakultet, Universitetet i København og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer