Statsbudsjettet 2018

Derfor blir ikke valgløftene innfridd

Løfter om kroner og øre sitter løst i en valgkamp. Torsdag presenteres statsbudsjettet for 2018, men de fleste valgkampløftene kommer ikke til å bli innfridd nå.

Budsjettklare: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). Torsdag 12. oktober presenterer Jensen regjeringens forslag til neste års statsbudsjett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Budsjettklare: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). Torsdag 12. oktober presenterer Jensen regjeringens forslag til neste års statsbudsjett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag 12. oktober presenterer finansminister Siv Jensen (Frp) regjeringens forslag for statsbudsjettet 2018.

I løpet av valgkampen har regjeringen lovet milliarder til skole og helse, i tillegg til skatteletter for folk flest. Men selv om det ikke er gått mer enn én måned siden valgkampen, er det mange av løftene du ikke vil se spor av i dette budsjettet.

Regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 ble nemlig utformet før valgkampen begynte i august. Valgløftene er regjeringens planer for den kommende Stortingsperioden. De fleste valgløftene vil derfor først komme i de neste budsjettene.

Noe er klart: Statsminister Erna Solberg (H) har vært tydelig på at regjeringen vil bruke mindre oljepenger i 2018-budsjettet enn tidligere. Samtidig lover de blant annet skattekutt til folk flest. Ifølge økonomer Dagbladet har snakket med, kan ikke regjeringen innfri løftene uten å kutte.

Bekymret opposisjon

- Vi håper at dette budsjettet får ned klimagassutslippene i Norge. Vi håper også på mer omfordelingspolitikk, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer