Coronavaksine:

Derfor blir mange dårligere av dose to

Flere har opplevd at dose to gir en real runde med bivirkninger en kort periode etter at stikket er satt.

FORBIGÅENDE: Coronavaksinene gir generelt mer av vanlige bivirkninger enn de fleste andre vaksiner, men bivirkningene går som regel over etter kort tid. Foto: Torstein Bøe / NTB
FORBIGÅENDE: Coronavaksinene gir generelt mer av vanlige bivirkninger enn de fleste andre vaksiner, men bivirkningene går som regel over etter kort tid. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 66.83% Første dose: 76.51%

Flere egenmeldinger har muligens gått med til vaksinebivirkninger den siste tida. Etter første doses «støle arm», er det flere som har fått en kortvarig runde med bivirkninger den første tida etter dose to.

Men hvorfor gir dose en og dose to så forskjellig utslag?

Coronavaksinenes jobb er å trene opp immunforsvaret til å kjenne igjen coronaviruset, slik at kroppen skal kunne ta knekken på viruset dersom du blir smittet, sier FHI-overlege Sara Viksmoen Watle ved avdeling for smittevern og vaksine til Dagbladet.

mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna - som er vaksinene i bruk i Norge i dag, inneholder begge en bit av arvematerialet fra coronaviruset.

- Ved vaksinasjon oppfatter immunforsvaret vaksinen som fremmed og produserer antistoffer og forsvarsceller som skal beskytte deg mot å bli syk hvis du blir smittet med coronaviruset. De vanlige bivirkningene er et resultat av at immunforsvaret aktiveres, sier Watle.

BEKYTTER UANSETT: FHI-overlege Sara Viksmoen Watle kan betrygge med at beskyttelsen fra vaksinene er der uavhengig av bivirkninger. Foto: Trygve Inderlid / FHI
BEKYTTER UANSETT: FHI-overlege Sara Viksmoen Watle kan betrygge med at beskyttelsen fra vaksinene er der uavhengig av bivirkninger. Foto: Trygve Inderlid / FHI Vis mer

Coronavaksinene gir generelt mer av vanlige bivirkninger enn de fleste andre vaksiner, ifølge FHI.

- Når du får den andre vaksinedosen, vil immunforsvaret huske at det har møtt på dette fremmede stoffet tidligere og reagere raskere og kraftigere fordi det allerede finnes antistoffer og forsvarsceller som er klare til kamp. For noen så medfører dette mer av de vanlige bivirkningene.

Noen merker ingenting

Vanlige bivirkninger er smerter og hevelse på injeksjonsstedet, tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber.

- Hvorfor får noen bivirkninger mens andre kanskje ikke merker noe i det hele tatt?

- Folk er forskjellige, både i forhold til hva de har møtt på av liknende virus tidligere og i forhold til hvordan immunforsvaret reagerer på ulike farer det møter. Det går ikke å forutsi hvordan hver enkelt vil reagere på vaksinen. Noen merker ingenting, mens andre føler seg ordentlig dårlige og blir sengeliggende.

For de aller fleste så går imidlertid bivirkningene over av seg selv i løpet av noen dager, sier Watle.

IKKE OVER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener vi ikke kan slappe av helt ennå på grunn av den økte smitten i landet. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Beskytter uansett

Om du ikke får en kraftig reaksjon på vaksinen, kan imidlertid Watle betrygge med at dette ikke har noe å si for beskyttelsen den gir.

- De som reagerer kraftig på vaksinedosene, kan berolige seg med at immunforsvaret er i gang med å gjøre jobben sin. Men fravær av bivirkninger betyr ikke at immunforsvaret ditt ikke er i gang. Du kan være like godt beskyttet selv om du ikke får bivirkninger. Om du får symptomer eller ikke etter vaksinasjon er ikke det som bestemmer om du er beskyttet.

Hvilken vaksine som ser ut til å gi flest bivirkninger, kan hun imidlertid ikke svare skråsikkert på.

- De to mRNA-vaksinene har ikke vært undersøkt i samme studie, så bivirkningsprofilen kan ikke sammenliknes direkte. De gir omtrent de samme bivirkningene, men det ser ut til at det er en noe høyere andel som rapporterer om de vanlige bivirkningene etter vaksinasjon med Moderna sammenliknet med Pfizer.

Forskerne er ikke helt sikre på årsaken til dette.

- Men noe av forklaringen kan ligge i at Moderna-vaksinen inneholder flere mRNA-partikler og at mRNA-et og fettbobla som pakker det inn er satt sammen litt annerledes enn det er i Pfizer-vaksinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer